Poëzieweek: lees een voorpublicatie uit Anneke Claus' 'Betekenissen van een ecologische huurmoordenaar'

Poëzieweek: lees een voorpublicatie uit Anneke Claus' 'Betekenissen van een ecologische huurmoordenaar'

Anneke Claus

Wij sluiten de Poëzieweek af met een voorpublicatie uit de dit najaar te verschijnen dichtbundel 'Betekenissen van een ecologische huurmoordenaar' van Anneke Claus. 

 


Als mensen aan me vragen waarom ik geen gordijnen heb
zeg ik omdat ik in de ideale wereld geen geheimen heb
en als ze dan zeggen maar het is de ideale wereld niet
zeg ik dat één sukkel toch het goede voorbeeld moet geven

en als ze me dan meewarig aankijken en zeggen: súc-cès
met zo'n fluim op hun huig om me te laten voelen dat van alle naïviteiten
zelfgekozen naïviteit de grootste zonde is, kutjes, de doodszonde,

en als ze zeggen dat ik dan zeker ook een bord eten klaar heb staan
voor iedere willekeurige zwerver die bij me aanspoelt
zeg ik dat ik die zwerver ben of op zijn minst niet uitsluit op zijn minst vrees
een gerechtvaardigde angst meen te hebben ooit die zwerver te worden

en als ze dan zeggen dan geloof je zeker ook in God
dan zeg ik dat ik in mijn goddelijke natuur geloof en trouwens ook in die van hen

en als ze dan zeggen dat ik zeker ook blind bevelen opvolg zeg ik ja, ja, JA
ik volg bevelen op de bevelen van de slaap de bevelen van de honger
de bevelen van de lust die van de dieren en de planten
die ook niet hebben gevraagd om een leven met mij als moeder

Die van het koude meer dat eist dat ik er naakt in spring

Maar niet blind, kutjes, nee, met mijn ogen open
Ogen en gordijnen open

Páts


Gepost in: poëzie op 2019-02-06

Door Anneke Claus

Anneke Claus woont en werkt in Groningen, waar de aarde trilt, de bodem inklinkt en miljoenen poezenfilmpjes via ondergrondse kabels naar datacentrum Eemshaven worden geloodst. Een ideale locatie om vier dichtbundels te schrijven, wat Anneke dan ook deed. In 2016 debuteerde ze bij Lebowski met de bundel Begrafenis van de mannen. Momenteel werkt ze aan haar vijfde dichtbundel en haar eerste roman.


Ook van Anneke Claus

Blootleggen #3: Vleesgeworden tegenwrijving

Anneke Claus reflecteert in deze nieuwe serie op de rol van taal (woorden, beelden en gebaren) als vormgever van onze wereld. Dit is 'Blootleggen #3: Vleesgeworden tegenwrijving', waarin ze schrijft over burgerlijke ongehoorzaamheid en menselijkheid.


Blootleggen #2: De eeuw van het escapisme

Anneke Claus reflecteert in deze nieuwe serie op de rol van taal (woorden, beelden en gebaren) als vormgever van onze wereld. Dit is 'Blootleggen #2: De eeuw van het escapisme', waarin ze schrijft over de invloed van escapisme in media op de hedendaagse maatschappij.
recente posts

Intuïtie

Intuïtie

Elke Geurts
Gepost op: 2020-10-28 in: faits divers
Gepost op: 2020-10-27 in: faits divers
Afwachten

Afwachten

Jonah Falke
Gepost op: 2020-10-22 in: faits divers