Te kort geleden

Te kort geleden

Erik Jan Harmens

Ik las een kop boven een artikel over de 28-jarige Jesse van Wieren. 

Dat was die man die afgelopen nieuwjaarsnacht op weg was van een café naar een huis van een vriend in het Noord-Groningse Kloosterburen, en daar nooit aankwam. Enkele dagen later werd zijn lichaam gevonden in een tuin in datzelfde dorp.

De kop van vandaag was heftig: ‘Jesse van Wieren mogelijk levend begraven’. De haren rezen mij te berge, maar toen ging ik lezen en bleek dat het Nederlands Forensisch Instituut in haar voorlopig rapport enkel niet had uitgesloten dat het slachtoffer nog leefde toen hij werd begraven. "We weten het niet zeker,” zei een persofficier zelfs, en toen nog een tandje lager: “we gaan er eigenlijk ook niet van uit.”

Het slachtoffer was geslagen met een pijp, gestoken en mogelijk gewurgd, wat natuurlijk maar één kop rechtvaardigt: ‘Doodsoorzaak van Jesse van Wieren nog onduidelijk’. Dat is de kennis van nu: het Nederlands Forensisch Instituut zet haar onderzoek voort en komt later met een definitief rapport. En dan komen wij met een adequate kop.

Als ergens een vliegtuig crasht of een bom ontploft, heeft Radio 1 binnen vijf minuten een verslaggever ter plaatse aan de lijn, die zegt op dit moment niets méér te weten dan dat er een vliegtuig is gecrasht of een bom is ontploft. ‘Weet je al iets over de slachtoffers? Zijn er Nederlanders bij betrokken?’ vraagt de presentator dan. Waarop de verslaggever antwoordt: ‘Daar kan ik nu nog niets over zeggen.’

Let op: hij sluit niet uit dat er Nederlanders bij betrokken zijn, maar zegt óók niet dat het mogelijk is. Hij weet het gewoon nog niet. Het is te kort geleden.

 

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht: over het ronken van een kop en nieuws nog maar net ontploft.


Gepost in: proza op 2016-04-20

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts