Ter ere van 4 en 5 mei: de mooiste boeken over oorlog (en hoop)

Ter ere van 4 en 5 mei: de mooiste boeken over oorlog (en hoop)

Gastbijdrage

Op 4 en 5 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vieren we onze vrijheid. Nu, 75 jaar na de oorlog, doen we dat zonder grote bijeenkomsten of festivals. Wat angst en vrijheid voor ons betekenen, beseffen we echter des te meer. Lees hieronder de boekentips van Lebowski, om vanuit je eigen woonkamer bij te voelen, te herinneren, te herdenken en te vieren.  
 

't Hooge Nest - Roxane van Iperen 

Dit waargebeurde verhaal brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper gedwongen onder te duiken. Ze komen terecht in de verscholen villa 't Hooge Nest, die onder hun leiding uitgroeit tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland.


De reiziger - Ulrich Alexander Boschwitz

In de 'Quarantaine Klassieker Boekenclub' van Mondo noemt Roxane van Iperen De reiziger een 'uniek werk'. Boschwitz schreef het in vlaag van emotie  na de Kristallnacht, vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De reiziger vertelt het verhaal van de joodse Otto Silbermann, die weet te ontsnappen aan de pogroms. Dit leidt tot een angstaanjagende reis door heel Duitsland, waarin hij vluchtelingen ontmoet en Nazi's, de onverschilligheid observeert en de compassie. Voortdurend vraagt hij zich af wat zijn waarde is als mens. Want dat die waarde is er, daarin blijft hij geloven.  


Gisèle - Susan Smit 

Gisèle is een op feiten gebaseerde liefdesgeschiedenis, die zich afspeelt rond dichter en rokkenjager Adriaan Roland Holst. Op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog ontmoet hij kunstenares Gisèle van Waterschoot van der Gracht. Er ontstaat tussen hen een diepe zielsverwantschap. Ondertussen droomt de jonge actrice Mies Peters van een toneelcarrière die niet te combineren is met haar nuchtere dagelijkse bestaan. Zij vindt in Roland Holst een hartstochtelijke minnaar. Terwijl de oorlog hen dwingt tot onmogelijke keuzes, helpt de kunst hen overleven. 


De experimenten - Marion Pauw 

'Gestapeld ongeluk'. Zo beschrijft Elsevier de De experimenten, waarin Marion Pauw laat zien hoe een oorlogstrauma zich uitstrekt over generaties. Na vijftig jaar zonder contact keert Charlie terug naar het huis van haar stiefmoeder Alma. Onmiddellijk weet ze weer waarom ze ooit is vertrokken. Maar dan begint Alma te vertellen over hoeveel mensen er in een kolenwagen passen. Kan een gruwelijke getuigenis een levenslange verwijdering overbruggen?


Kind van alle landen - Imgard Keun 

Naïef, verterend en humoristisch is dit verslag van de tienjarige Kully, die met haar ouders emigreert naar Duitsland voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Wanneer zijn boeken worden verboden neemt haar vader, een drankzuchtige schrijver, zijn gezin mee op een avontuurlijke reis dwars door Europa. Keun toont dat er altijd hoop is, zelfs in een schijnbaar uitzichtloze periode. 
 

De man in het hoge kasteel - Philip Kindred Dick 

Wat als de geschiedenis zoals wij die kennen nooit heeft plaatsgevonden? In deze nachtmerrieachtige dystopie hebben Duitsland en Japan de Tweede Wereldoorlog gewonnen. In een neutrale bufferzone tussen beide wereldmachten woont de mysterieuze schrijver van een underground bestseller op een bewaakt landgoed, Het Hoge Kasteel. Zijn immens populaire boek, dat verboden is door de Duitsers, is een herschrijving van de geschiedenis, waarin de asmogendheden wél verslagen zijn. Maar bestaat deze schrijver wel echt? En erger: doet de werkelijkheid er wel toe? 

 


Gepost in: current affairs op 2020-05-04

Door Gastbijdrage


Ook van Gastbijdrage

Hoe is Daddy van Emma Cline vertaald? Ariane Schluter legt uit hoe zij te werk ging

Deze maand kwam Emma Clines Daddy uit. Ariane Schluter vertaalde het boek samen met Tjadine Stheeman. Ariane vertelt over haar admiratie voor Emma Clines werk, het onderling verdelen van hoofdstukken, en de lastig te vertalen passages uit het boek.


LIVEBLOG: Lebowski in tijden van lockdown

Schrijvers reflecteren op de tijd. Dit liveblog wordt regelmatig aangevuld met verse artikelen, interviews, columns, livestreams, online workshops en concerten, voorleesfragmenten, filmpjes en cartoons. 
recente posts

Introductieweek

Introductieweek

Jonah Falke
Gepost op: 2020-09-24 in: faits divers
Ongetemd

Ongetemd

Elke Geurts
Gepost op: 2020-09-23 in: faits divers