Thuiskomer

Thuiskomer

Erik Jan Harmens

Vanavond was ik bij uitgeverij De Bezige Bij om een leesclub te leiden over Easy Street, de nieuwe roman van Bart Chabot. 
 

Vijfentwintig jaar geleden ontmoette ik Chabot voor het eerst, in een statig café in Den Haag. Toen dronken we allebei nog: samen tikten we in een paar uur voor 150 gulden aan bier en cognac weg. 

Bart stond erop te betalen, wat lief was, maar ook ongebruikelijk, want ik interviewde hém, voor Poäzie Nieuws. Dat was een gratis Amsterdams maandblad over gedichten, dat ik met een groep vrienden niet alleen zelf volschreef, we deden ook eigenhandig de distributie, in een oude Opel. Om drie wielen zaten echte banden, de vierde had een thuiskomer. Dat was na een jaar nog steeds zo.

Achterin lagen vijfduizend exemplaren van Poäzie Nieuws, of misschien waren het er vijfhonderd, en zo reden we alle hoofdstedelijke boekhandels af om stapeltjes neer te leggen. Distribueren maakt dorstig, dus elk half uur stopten we voor een biertje in een café of voor een haring en een korenwijn bij een viskraam. Gaandeweg de route werden we baldadiger en op het laatst wierpen we alle Poäzie Nieuwsen die we nog over hadden uit het dakraam, als pamfletten uit een helikopter over de hoofden van een bijna bevrijde bevolking.

Misschien werkt zo’n agressieve marketingcampagne ook wel voor Bart Chabot, want de man is bescheiden in de buitencategorie. Toen ik hem tijdens de leesclub van vanavond vroeg hoe hij hoopte dat Easy Street, zijn nieuwe roman, ontvangen zou worden, werd de grote schrijver klein. ‘Ik maak me geen illusies’, zei hij, bijna op fluistertoon. ‘Geen enkele illusie.’

Ik roep alle lezers van Nederland op die lage lat te logenstraffen.

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht de eerste, over de nieuwe roman van Bart Chabot en over doorrijden op een thuiskomer.


Gepost in: proza op 2016-11-22

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts