Tsjaad

Tsjaad

Erik Jan Harmens

Amerika heeft nu ook Tsjaad op de lijst van landen gezet waarvoor een inreisverbod geldt. Ik las het en dacht: Tsjaad, Tsjaad, wat weet ik eigenlijk over Tsjaad?
 

Niks, helemaal niks weet ik over Tsjaad. Wat is om te beginnen de hoofdstad van Tsjaad?Dat ik nu een stilte laat vallen betekent niet dat ik verwacht dat de presentator van dit radioprogramma het antwoord weet, niemand weet dat het ‘N'Djamena’ is, een stad met maar liefst een miljoen inwoners.

Ik vroeg me af: kun je vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Tsjaad vliegen? Kan dus niet, moet je overstappen op Caïro en daar een nacht wachten op je aansluiting.

Wat voor een hotels heb je in N'Djamena? Hele dure natuurlijk, zoals overal, maar voor de kleinere beurs is er hotel Le Pilotis. Kost je 70 dollar per nacht, op booking.com zie ik foto’s, ze hebben airco én aan elk plafond een ventilator. Huisdieren zijn toegestaan in Le Pilotis. maar ik zou niet weten hoe ik Pleun, mijn Friese stabij, mee naar Tsjaad zou moeten nemen.

Verder hebben ze er geen internet, wat een stuk fijner is dan wel internet maar dat de wifi steeds uitvalt. Moet je weer naar de receptie: ‘Excusez-monsieur’, begin je, want Tsjaad is een voormalige Franse kolonie, ‘le wifi ne marche pas’. Moet die man weer met een satéprikker de resetbutton indrukken achterop het modem, opdat jij weer drie minuten kan pornhubben voordat de boel opnieuw uitvalt.

Een minuutje googelen en ik weet natuurlijk nog steeds niks over Tsjaad, maar wat winst is: ik weet wel meer dan zestig seconden geleden.

 

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over Tsjaad. Ja, Tsjaad. 


Gepost in: faits divers op 2017-09-29

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Toekomst

Toekomst

Jonah Falke
Gepost op: 2020-06-03 in: faits divers
Aanpassen

Aanpassen

Annemarie Haverkamp
Gepost op: 2020-06-02 in: faits divers
Gepost op: 2020-06-02 in: current affairs