Underground banking

Underground banking

Jonah Falke

Gister heeft de politie meerdere invallen gedaan bij geldkantoren in het hele land. Een woordvoerder zei over deze schimmige zaakjes tegen de NOS: "Ze verzieken de wijk, onder- en bovenwereld raken vermengd met elkaar en het foute geld drukt de eerlijke economie weg."
Je kunt je afvragen of de economie wel bedoeld is om eerlijk te zijn. 

In elke stad vind je straten vol met belwinkels. De klandizie lijkt er soms ver te zoeken, al hangen er vaak veel mensen rond. De NOS meldde dat de politie niet uitsluit dat er veel kantoren dicht moeten. Ik zou dat betreuren. Het is denk ik gezond om soms langs iets te lopen waarvan je vermoedt dat het niet koosjer is. Zoals je in een roman begrip toont voor een afschuwelijk personage. Of onbegrijpend naar een schilderij van Francis Bacon kunt kijken. Daar waar de kleinburgerlijkheid begint stopt die vrijheid.

Afgelopen zomer liep ik met duizenden euro’s zwart geld over straat. Ik waande me toen een gewillig slachtoffer voor straatrovers. Maar misschien rook men de armoede meer aan mij dan ik door- of liefhad.
    Die dag werd ik niet beroofd maar ik betaalde de huurbaas. Met de bezetenheid van een kind telde hij de dukaten. Je zou hem een huisjesmelker kunnen noemen, maar mijn geld maakte hem zielsgelukkig. Ik meende zelfs sterke affectie bij hem te bespeuren tijdens het tellen. Daardoor voelde ik me een rijk mens, al zag ik mijn vermogen slinken.

In een wereld waar alles om geld lijkt te gaan is de liefde soms ver te zoeken. Geld is zelfstandig en koud, maar er gaat een aantrekkingskracht vanuit die op warmte lijkt.  

Van 24 tot en met 28 oktober doet Jonah Falke net na het nieuws van 1 uur bij VPRO's Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting over de dag die was. Dit is deel 3, waarin Jonah een lans breekt voor belwinkels en zwart geld (naar aanleiding van dit artikel van de NOS).


Gepost in: current affairs op 2017-10-26

Door Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.


Ook van Jonah Falke

Femicide

Jonah Falke schreef deze week over een schreeuwende man die hem ontwaakte uit zijn dromen en over vrouwenhaat in Mexico. 


Suriname

Jonah Falke schreef deze week over de reis die hij naar Suriname heeft gepland en de rommel, veiligheid en eenzaamheid die hij tegenkomt in het dagelijks leven. 
recente posts

Gepost op: 2020-02-26 in: current affairs
Licht

Licht

Elke Geurts
Gepost op: 2020-02-26 in: faits divers