Vakantiefoto (Jeroen Blankert)

Vakantiefoto (Jeroen Blankert)

Gastbijdrage

Jeroen Blankert put iedere week uit het nieuws, maar dan wel vrij onbelangrijk nieuws. 

Britney Spears denkt dat paparazzi-fotografen expres foto's van haar recente vakantie hebben bewerkt om haar steviger te laten lijken. Dit vertelt de popster in een video op Instagram.

*

Ach, die arme Britney! En niet alleen arme Britney. Iedereen lijdt onder de waarheidsslijtage. Wij kregen laatst een filmpje te zien van een ons bekende persoon die er in het dagelijks leven heel normaal uitziet maar die op dat filmpje ineens enorme ogen, een ingevallen mondje en hazenoren had. Wij schrokken ons een hoedje. Aan de andere kant: wij manipuleren onze vakantiefoto's al jaren. Het begon met de knop 'verbeter foto', zodat de groenen wat beter uitkwamen en het het blauw van de zee wat realistischer overkwam op de kijker, omdat het toch nooit is alsof je er zelf bij bent op dat moment. Daar is het echter dan echt. Maar ja, dan heb je natuurlijk net weer hoofdpijn of jengelende kinderen en dan heb je het schouwspel óók niet echt goed gezien. En foto manipuleren is in feite onvermijdelijk en noodzakelijk. En natuurlijk gingen we steeds verder. Als de pizza niet zo rijkelijk bedekt overkwam op de foto, zagen we er geen been in er een paar olijven bij te shoppen. Ook de krokante randjes maakten we wat bruiner (maar nog net niet aangebrand hoor! Dat is ongezond). Hier en daar een palmboom erbij plakken of de rook van een bosbrand wegretoucheren, geen probleem. Maar ook aan onszelf begonnen we te klussen. Eerst de teint - een beetje bruiner kan altijd - daarna de buik wat dunner, de armen en benen wat gespierder, de kinderen wat braver spelend en onze oogopslag blij, fris en ontspannen. Nog later plaatsten we onszelf, helemaal opgelapt, in landschappen en situaties waar we helemaal nooit geweest waren. We lazen daar dan ook wat boekjes over, keken een documentaire, en voor we het wisten dachten we zelf echt dat we zes weken heel gelukkig in Thailand waren geweest. Wel lekker makkelijk en goedkoop. Maar ja, we blijven bang dat we een keer door de mand vallen als iemand ons op straat moedeloos en bleek voorbij ziet sjokken. 'Nee! Geen foto!' roepen we dan, terwijl we een muts over onze kop trekken.


Gepost in: current affairs op 2019-06-12

Door Gastbijdrage


Ook van Gastbijdrage

LIVEBLOG: Lebowski in tijden van lockdown

Schrijvers reflecteren op de tijd. Dit liveblog wordt regelmatig aangevuld met verse artikelen, interviews, columns, livestreams, online workshops en concerten, voorleesfragmenten, filmpjes en cartoons. 


Vier Keti Koti met de mooiste romans over Suriname

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Daar wordt jaarlijks bij stilgestaan op de feestdag Keti Koti, te vertalen als 'Ketenen Gebroken'. Het is een belangrijk moment voor viering en herdenking, in Suriname én Nederland.

Dit jaar zijn alle publieke festiviteiten afgelast. Lebowski tipt daarom de mooiste boeken over Suriname. Daarin kun je - ook na vandaag - blijven lezen, herkennen en ontdekken.   
recente posts

Erkenning

Erkenning

Jonah Falke
Gepost op: 2020-07-02 in: faits divers
Gepost op: 2020-07-02 in: current affairs
Normaal?

Normaal?

Elke Geurts
Gepost op: 2020-07-01 in: faits divers