Ventilatie (Jeroen Blankert)

Ventilatie (Jeroen Blankert)

Gastbijdrage

Jeroen Blankert put iedere week uit het nieuws, maar wel vrij onbelangrijk nieuws.
Vandaag: 'Voor veel Nederlanders is de start van een nieuw jaar het begin om gezonder te leven. Dat kan door minder vet te eten en meer groenten, maar ook door je huis gezonder te maken zodat je minder vaak ziek wordt. Lees in acht tips hoe je dat doet.' (Nu.nl)

*

Wij woonden vroeger heel gezond. Ons huis ademde dat het een aard had. De frisse lucht had overal vrij spel. De ramen hadden in gesloten toestand centimeters brede kieren, onder de deur door woei de wind die een heilzame mestlucht meenam, en wanneer het sneeuwde en stormde lag er in de gang altijd zo'n gezellig bergje sneeuw binnen op de drempel. De enige kachel in huis walmde weliswaar als een gek maar wanneer je niet in de huiskamer zat, maar gewoon boven, met drie truien en dikke wanten aan, dan had je van die vieze ongezonde lucht ook helemaal geen last. Veel lampen waren er niet, dus van een verstoord dag-en-nachtritme was geen sprake, terwijl de temperatuur in de slaapkamer door de afwezigheid van verwarming zelden boven de tien graden steeg, maar wel regelmatig tot minder dan vijftien graden onder nul daalde, zodat het glas water naast ons bed bevroor. Om ons te beschermen tegen kwalijke dampen maakte moeder uitsluitend schoon met water en groene zeep. Voeg daarbij een dieet van uitsluitend roggebrood met kaas of haring, wildgeteelde appelen en water en je krijgt een uitermate gezonde leefomgeving. Toch voelden we ons altijd ongelukkig, ziek en moe. Door de afwezigheid van een tandarts leden we onafgebroken aan tand- en kiespijn. In de winter kwamen we thuis met zeer pijnlijke en onnoemelijke jeukende wintertenen. Ook kregen we door de snijdende droge wind diepe kloven in onze lippen, wat niet alleen zeer deed maar er ook bijzonder ongezellig uit zag. 's Zomers hadden we vuurrood verbrande koppen door het langdurig in de brandende zon op de akker werken. Muggen hadden in dat moerassige gedeelte van ons land altijd vrij spel. Malaria tierde welig, evenals tering, builenpest, schurft en een enkel lepra-geval. Ook was er geen bioscoop. 

Nu zijn we minder vaak ziek en lopen we de hele dag broccoli te vreten in een moderne stroomopwekkende tredmolen, waarna we uitpuffen met een flink glas bietensap, gevolgd door een saunaatje, een wisselbad en een uurtje of wat mediteren. In alle kamers zorgt Siri voor een constante 20.8 graden. Maar eindelijk weten we waarom we nu nog steeds ongelukkig, ziek en moe zijn. Het komt door de ventilatie! Gelukkig maar! 

Jeroen Blankert is ex-drummer, kunstschilder en uitbater van cultureel café De Nieuwe Anita, waarvoor hij de laatste vijf jaar bijna iedere dag een korte wervende, grappige of diepzinnige tekst op Facebook schreef, ter lering en vermaak van de gasten. Nu inzake current affairs op het Lebowski Blog.


Gepost in: current affairs op 2019-01-09

Door Gastbijdrage


Ook van Gastbijdrage

LIVEBLOG: Lebowski in tijden van lockdown

Schrijvers reflecteren op de tijd. Dit liveblog wordt regelmatig aangevuld met verse artikelen, interviews, columns, livestreams, online workshops en concerten, voorleesfragmenten, filmpjes en cartoons. 


Eigen Huis en Tuin, met Mick en Roel #15

Auteur Mick Johan (40) en zijn redacteur Roel van Diepen (39) zouden gaan wandelen in 't Twiske boven Amsterdam om te praten over Micks nieuwe boek, liefde, leven en death metal in tijden van corona. Dat ging niet door vanwege infectiegevaar. Nu proberen ze hier hun leven met hun jonge gezinnen in afzondering aan elkaar te mansplainen. 




recente posts

Tragedie

Tragedie

Ivo Victoria
Gepost op: 2020-06-04 in: current affairs
Gepost op: 2020-06-04 in: current affairs
Toekomst

Toekomst

Jonah Falke
Gepost op: 2020-06-03 in: faits divers
Aanpassen

Aanpassen

Elke Geurts
Gepost op: 2020-06-02 in: faits divers