Verplaatsen

Verplaatsen

Erik Jan Harmens

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over proportioneel geweld.

Een groep Nederlanders is in Praag opgepakt omdat ze een ober zwaar hebben mishandeld. Het 36-jarige slachtoffer genaamd Mirek had de mannen, allen afkomstig uit de regio Den Haag, gezegd dat ze hun zelf meegenomen alcohol niet op het terras mochten opdrinken. Alle leden van het groepje waren getrainde boksers, dat je die gaat vertellen dat ze hun blikjes Smirnoff Ice en Bacardi Cola elders moeten leegklokken getuigt van een zekere moed. Helaas waren een gebroken kaak, een zware hersenschudding en een beschadigde oogkas zijn deel.

Ik ben oud-dienstweigeraar en gebruik nooit geweld. Wel verplaats ik soms iemand, bijvoorbeeld als ik met mijn kinderen in een drukke omgeving ben en iemand loopt uiterst hinderlijk in de weg. Die wil ik dan nog wel eens bij de schouders of zelfs bij de middel grijpen en een eindje verderop weer neerzetten. Tot nu toe is de ander zo verrast dat het nog nooit tot matten heeft geleid, waarbij aangetekend dat ik dit nooit bij getrainde boksers heb gedurfd.

Ik heb overigens wel één keer iemand geslagen. Ik zat op een bruiloftsfeest voorover gebogen naar de toespraken te luisteren. Een onbekende achter me vond het leuk om me met zijn wijsvinger in mijn bouwvakkersdecolleté te kietelen. Ik draaide me om en haalde met vlakke hand uit, vol op z'n kruin. De man verliet het feest, de zaak was afgedaan.

Het slachtoffer van de groep Nederlanders in Praag, ober Mirek, wens ik een forse schadevergoeding toe en de daders een dito celstraf plus terugbetalingsregeling. Mocht een van de vechtersbazen na thuiskomst iets over proportioneel geweld willen leren, ik ben beschikbaar als cursusleider en te bereiken via nooitmeerslapen@vpro.nl.

 

Lees en luister hier alle dagsluitingen van Erik Jan Harmens terug.

 


Gepost in: current affairs op 2018-04-26

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Erkenning

Erkenning

Jonah Falke
Gepost op: 2020-07-02 in: faits divers
Gepost op: 2020-07-02 in: current affairs
Normaal?

Normaal?

Elke Geurts
Gepost op: 2020-07-01 in: faits divers