Vier Keti Koti met de mooiste romans over Suriname

Vier Keti Koti met de mooiste romans over Suriname

Gastbijdrage

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Daar wordt jaarlijks bij stilgestaan op de feestdag Keti Koti, te vertalen als 'Ketenen Gebroken'. Het is een belangrijk moment voor viering en herdenking, in Suriname én Nederland.

Dit jaar zijn alle publieke festiviteiten afgelast. Lebowski tipt daarom de mooiste boeken over Suriname. Daarin kun je - ook na vandaag - blijven lezen, herkennen en ontdekken.   

 

Het verbrande huis - Bodil de la Parra 

Sinds haar vroegste jeugd bezoekt Bodil de la Parra elke zomer Paramaribo, de stad waar haar vader Pim opgroeide. Ze verblijft dan in het huis aan de Zwartenhovenbrugstraat, waar ze onder de hoede wordt genomen door de ongetrouwde tantes Gus, Pop en Jet, haar speelse neefjes en haar norse grootvader R.L. Ze is er onderdeel van een leven dat zo anders is dan dat in Amsterdam. 

Ruim veertig jaar na haar eerste bezoek brandt het huis af, en blijft er niets anders over dan de verhalen die zich er hebben afgespeeld. Het boek blijft lichtvoetig, maar schuwt het pijnlijke (waaronder het slavernijverleden van Bodils voorouders) niet, aldus De Telegraaf en Trouw. Laat je meevoeren door dit warme familieverhaal. 
 


Onder de paramariboom - Johan Fretz 

Deze week werd aangekondigd dat Johan Fretz deel uitmaakt van de jury voor de Libris Literatuurprijs 2021. Nog een reden om Onder de paramariboom erbij te pakken. In deze persoonlijke roman wordt Johannes Fretz uitgenodigd op te treden in Paramaribo in het kader van de verkiezingen. Tot dan toe is het hem nauwelijks opgevallen dat hij gemengd bloed heeft; vooral anderen lijken zich druk te maken over zijn afkomst.

Samen met zijn moeder vliegt hij naar haar geboortegrond. Daar wordt duidelijk dat het land meer herkenning in hem oproept dan hij voor mogelijk had gehouden. Fretz beschrijft de ontwapenende en geestige roadtrip door Paramaribo, in 'een sprankelende, intelligente roman met veel humor en diepe inzichten over identiteit' (Koffietijd). 
 


Waterjager - Chris Polanen 

In Waterjager is Paramaribo geen plek van herkenning, maar juist van vervreemding. Na een dijkdoorbraak is de stad onder water komen te staan. De bewoners zijn weggetrokken: alleen de goudzoekers, vissers en prostituees zijn gebleven. Ook Joshua vertrok twintig jaar geleden met zijn moeder naar Nederland. Hij heeft er nooit kunnen aarden en keert nu terug naar het land van zijn jeugd.

In Suriname wordt Joshua ondergedompeld in een chaotische samenleving waarin het recht van de sterkste geldt. Hij maakt kennis met flamboyante figuren als de mysterieuze Aparecida en de melancholische zanger Eddy. Als de situatie in de stad steeds grimmiger wordt, verandert Joshua's zoektocht naar een thuis in een spirituele ontdekkingsreis naar de zin van het leven. Broederliefde, verlangen en ontheemding spelen een grote rol in de droomachtige wereld van Polanen. 
 


 


Gepost in: current affairs op 2020-07-01

Door Gastbijdrage


Ook van Gastbijdrage

LIVEBLOG: Lebowski in tijden van lockdown

Schrijvers reflecteren op de tijd. Dit liveblog wordt regelmatig aangevuld met verse artikelen, interviews, columns, livestreams, online workshops en concerten, voorleesfragmenten, filmpjes en cartoons. 


Voor vaders, over vaders: de beste Vaderdag boekentips

Vaderdag is hét moment om jouw waardering voor je vader te laten blijken. Tips voor barbecue-kookboeken en voetbalromans vliegen dochters en zonen al weken om de oren. Maar wat geef je aan een vader die geen grillmaster of sportliefhebber is? Lebowski helpt en tipt de mooiste boeken voor vaders, óver vaders.   
recente posts