Voor vaders, over vaders: de beste Vaderdag boekentips

Voor vaders, over vaders: de beste Vaderdag boekentips

Gastbijdrage

Vaderdag is hét moment om jouw waardering voor je vader te laten blijken. Tips voor barbecue-kookboeken en voetbalromans vliegen dochters en zonen al weken om de oren. Maar wat geef je aan een vader die geen grillmaster of sportliefhebber is? Lebowski helpt en tipt de mooiste boeken voor vaders, óver vaders.   

 

Geluk is met een K - Nadja Hüpscher 

Aanrader voor: alle vaders en kinderen die zich even héél gelukkig met elkaar willen prijzen. 
Extra cadeautip: een doos tissues.

Als Sander, de man van Nadja en vader van hun twee jonge zoons, wordt gediagnosticeerd met teelbalkanker moet hij een langdurige behandeling ondergaan. Het gezinsleven staat plots op zijn kop. De dagelijkse realiteit van het ziekenhuis en de onzekerheid over de toekomst gaan hand in hand met de vaak ontwapende naïviteit en roekeloosheid van de jongens, die maar ten dele beseffen wat er met hun vader aan de hand is. Geluk is met een K is een droogkomisch, maar bitterzoet verhaal over een jong gezin dat probeert te overleven in tijden van tegenslag.
 

De Hollandse droom - Martijn Simons

Aanrader voor: vaders die zichzelf ook als zoon zien. 
Extra cadeautip: kook het avondeten, dan kan je vader lekker doorlezen. 

Twee vaders voor de prijs van één! In deze ambitieuze en spannende roman worstelt een vader met zijn eigen vader. Hoofdpersoon Rudolf Keller, rechter en sociaaldemocraat in hart en nieren, ziet een toekomstige functie als minister in gevaar komen. Zijn zoon maakt furore met een bestseller over het dubieuze oorlogsverleden van zijn grootvader en zijn dochter belandt in een psychiatrisch ziekenhuis. Dan duiken de twee kinderen van een Marokkaans-Nederlands gezin die hij ooit onder zijn hoede nam, na een stilte van ruim tien jaar, zomaar op. Hoever zal Keller gaan om zijn idealen waar te maken?


Salomons oordeel  - Robert Vuijsje 

Aanrader voor: kritische vaders (met gevoel voor humor).  
Extra cadeautip: een krantenabonnement (mogelijk inclusief pijp) 

Salomons oordeel, volgens De Morgen een 'hilarisch maar ook bloedmooi' familieverhaal, is dubbel actueel. Max en Alissa denken dat ze alle moderne valkuilen van racisme en antiracisme hebben doorstaan. Hij is een jood uit Amsterdam-Zuid, zij is zwart en komt uit de Bijlmer. Hun zoon Salomon is zeventien jaar en staat voor de keuze: hoor ik bij de mensen die op mijn vader lijken of bij de kinderen die zwart zijn, net als ik? Max en Alissa denken dat ze op dezelfde manier naar de wereld kijken, tot Salomon door zijn vriendinnetje wordt beschuldigd van verkrachting.


De verschrikkelijke jaren tachtig - Tim Kamps

Aanrader voor: de oncenventionele vaders.  
Extra cadeautip: een jas/blouse/sportpak met schoudervullingen.  

Geen vaders, wel een goeroe, in dit geestige en ontroerende debuut dat zich afspeelt tijdens (spoiler alert) de jaren tachtig. De verteller woont in het restant van een communistische commune, samen met vier moeders, wat andere kinderen en goeroe Bert. De kinderen worden min of meer aan hun lot overgelaten terwijl de volwassenen veel met elkaar praten (het liefst naakt), therapie doen, ruziemaken, en opnieuw met elkaar praten (weer naakt). De enige met wie de verteller enigszins kan opschieten, is Donnie.
Als de kinderbescherming dreigt in te grijpen en de volwassenen allemaal in paniek raken, vat de verteller het plan op om samen met Donnie weg te lopen. Naar België. Want daar is de mayo beter.


Daddy - Emma Cline 

Aanrader voor: geduldige vaders.
Extra cadeautip: een aftelkalender. 

Daddy, vertaald door Ariane Schluter, verschijnt op 3 september 2020. Net als in haar veelgeroemde debuutroman De meisjes verkent Emma Cline in deze verhalenbundel de schaduwkant van de mens. Een jonge vrouw verkoopt haar ondergoed aan vreemden. Een vader haalt zijn zoon op van school na een vreselijk geweldsincident. De nanny van een beroemde familie verstopt zich na een schandaal voor de pers. Met buitengewoon inzicht en scherpte toont Cline de schurende interactie tussen mannen en vrouwen, ouders en kinderen waarbij vergeefs toenadering wordt gezocht. 


Gepost in: current affairs op 2020-06-21

Door Gastbijdrage


Ook van Gastbijdrage

LIVEBLOG: Lebowski in tijden van lockdown

Schrijvers reflecteren op de tijd. Dit liveblog wordt regelmatig aangevuld met verse artikelen, interviews, columns, livestreams, online workshops en concerten, voorleesfragmenten, filmpjes en cartoons. 


Vier Keti Koti met de mooiste romans over Suriname

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Daar wordt jaarlijks bij stilgestaan op de feestdag Keti Koti, te vertalen als 'Ketenen Gebroken'. Het is een belangrijk moment voor viering en herdenking, in Suriname én Nederland.

Dit jaar zijn alle publieke festiviteiten afgelast. Lebowski tipt daarom de mooiste boeken over Suriname. Daarin kun je - ook na vandaag - blijven lezen, herkennen en ontdekken.   
recente posts

Erkenning

Erkenning

Jonah Falke
Gepost op: 2020-07-02 in: faits divers
Gepost op: 2020-07-02 in: current affairs