Who's Best?

Who's Best?

Cor de Jong

De poulefase zit erop, de knock-outfase staat op het punt van beginnen. Eigenlijk is dat toch het leukste deel van het toernooi. Zeker omdat in de poulefase slechts acht ploegen geïlimineerd zijn. Vanaf nu gaat het hard. Verliezen betekent wegwezen. Exit.

Voor de Rode Duivels ziet het er zonnig uit. Het loopt allemaal nog wat stroef bij de Belgen, maar de weg naar de finale ligt open, omdat ze ‘aan de goede kant van het schema’ zitten. Toch heb ik geen hoge verwachtingen van de wedstrijd tegen de Hongaren. Italië-Spanje is natuurlijk wel een wedstrijd om naar uit te kijken en verder heeft iedereen het over Ierland-Frankrijk. Dat heet een beladen wedstrijd te zijn, vanwege die handsbal van Henry, jaren geleden. Het meest kijk ik echter uit naar Wales tegen Noord-Ierland.

Thuis bij mij aan de muur hangt een foto van de eerste interland van George Best. Noord-Ierland speelt tegen Wales, op The Vetch Field in Swansea. Best neemt een corner. Hij heeft nauwelijks ruimte voor een aanloop. De toeschouwers staan dicht opeengedrongen om het veld. Best wordt geflankeerd door agenten. Het lijkt een cordon. Of een erehaag. Drie motoragenten, twee met een Bobby-helm, eentje met een platte pet, een suppoost misschien. Staan ze er om hem te beschermen of om hem te beschimpen? Iedereen kijkt naar hem, behalve een jongetje dat meer oog heeft voor wat er achter hem gebeurt. Kinderen zijn in de lichtmast geklommen. De blikken van de toeschouwers zijn moeilijk te peilen; een mengeling van bewondering en afkeer. Volgens de kranten werd Best uitgefloten bij elk balcontact. Ook nu worden er dingen naar hem geroepen, maar het is lastig liplezen van een foto. Een van de agenten heeft zijn voet iets opgetild. Je zou kunnen denken dat hij een poging doet om Best te laten struikelen. Overal op het veld ligt afval dat kennelijk in zijn richting is gegooid, ironisch genoeg vooral lege bierglazen. Best zelf heeft alleen oog voor wat er buiten het oog van de camera voor het doel gebeurt. Onverstoorbaar is hij. De cornervlag torent boven hem uit. Noord-Ierland wint de wedstrijd met 3-2.

Daags na de Brexit staan ze weer tegenover elkaar. In Noord-Ierland stemde de meerderheid ‘remain’, in Wales ‘leave’. Ik ben benieuwd wie er na vanavond blijft en wie er vertrekt.


Gepost in: faits divers op 2016-06-25

Door Cor de Jong

Cor de Jong (1978) is schrijver, leraar Nederlands en studiebegeleider bij de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. Hij publiceerde al meerdere korte verhalen. De aanname is zijn debuutroman.


Ook van Cor de Jong

Pop en literatuur (99): Bruce Springsteen en John Steinbeck

Iedere week bespreekt Cor de Jong de relatie tussen pop en literatuur. In deze aflevering volgt hij Route 66 aan de hand van The Grapes of Wrath van John Steinbeck en Bruce Springsteens 'The Ghost of Tom Joad'. 


Pop en literatuur (98): Grateful Dead en T.S. Eliot

Iedere week bespreekt Cor de Jong de relatie tussen pop en literatuur. In deze aflevering: een onheilspellende uitnodiging van T.S. Eliot en Grateful Dead. 
recente posts

Erkenning

Erkenning

Jonah Falke
Gepost op: 2020-07-02 in: faits divers
Gepost op: 2020-07-02 in: current affairs
Normaal?

Normaal?

Elke Geurts
Gepost op: 2020-07-01 in: faits divers