#hetoo

#hetoo

Ivo Victoria

Soms wanneer we Just Dance! spelen op de Wii, of ik zie je vanuit het raam hoelahoepen op de stoep, schrik ik van hoe je heupen bewegen. Nog niet zo lang geleden tikte ik je straffeloos op de bips nadat ik je luier had verschoond, en deze zomer kwam je opeens in bikini met een reusachtige roze opblaasflamingo uit de rivier, weet je nog, en het zonlicht viel op een bepaalde manier door de bladeren van de bomen, en ik vernauwde de ogen en plots was je twintig en bloedmooi. Die foto kreeg heel veel hartjes op Instagram, ik heb het je laten zien. Vandaag heb ik hem weggehaald.

Immers, je bent nog steeds een kind van tien en meer dan ooit zou ik willen dat het voor altijd kon blijven duren. Want wanneer ik aan jouw toekomst denk, dan denk ik deze dagen ook wel eens aan een nacht, lang geleden, in een Russisch hotel. Een meisje met zwarte haren en net als jij, een bril. Een lift, een donkere opslagkamer voor schoonmaakspullen en dat ik het zo raar vond dat ze haar mond niet open deed, hoe moest ik dan met mijn tong naar binnen? En zodra ik haar beha had losgeknoopt, wilde ze weer terug naar haar vriendinnen, en de tranen vloeiden. Eerst lachte ze nog om al mijn grappen. Daarna ging ze mee naar boven dus wat had ze dan verwacht? En daarbij ik had te veel gedronken. Nee, je moet mij de excuses niet leren waarmee kloterig gedrag vergoeilijkt wordt.

Het voordeel is: wanneer jij straks die leeftijd nadert – de Wii hopeloos verouderd, de flamingo verschrompeld ergens onder in een lade – dan heb je mooi een vader die over de benodigde knowhow beschikt om je uit te leggen hoe het werkt in het hoofd van een idioot. Dus dat ga ik doen, dat is beloofd, en er zullen dagen komen dat je mij erom zal vervloeken. Op zo’n supervet feest met die ene hele geestige jongen, op een moment waarop je echt zeker weet dat je niks kan overkomen, en mijn woorden toch treiterig door je hoofd blijven spelen: nee is nee, je hoeft van niemand iets te pikken en onthou goed dat zelfs je eigen vader – je weet wel die ene kerel die je nu nog heel eventjes de allerliefste van de wereld vindt – ja dat zelfs hij, he too, meer dan eens een lul is geweest.

Van 16 tot en met 20 oktober doet Ivo Victoria net na het nieuws van 1 uur bij VPRO's Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Dit is deel 2, naar aanleiding van de hashtag #metoo, waarmee vrouwen op dit moment massaal online laten weten dat ze ooit seksueel geïntimideerd zijn.


Gepost in: current affairs op 2017-10-18

Door Ivo Victoria


Ook van Ivo Victoria

Voorwoord 'Hoe ik nimmer..'.

De heruitgave van Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt), de debuutroman van Ivo Victoria, ligt deze week in je favoriete boekhandel. Maar voordat je op de fiets springt kan je hier alvast het voorwoord lezen, geschreven door Ivo zelf. 


Ivo Victoria bij VPRO Nooit meer slapen: 'Lamento voor liefde op de werkvloer'

Deze week schrijft Ivo Victoria elke dag een verhaaltje over de actualiteit, dat hij voorleest bij VPRO's Nooit meer slapen (NPO Radio 1). Op donderdag: 'Lamento voor liefde op de werkvloer'.

*
recente posts