johnlennon19401980

johnlennon19401980

Erik Jan Harmens

Ik las in ik meen de Libelle dat je een bepaalde fase in het rouwproces afsluit zodra je niet meer gelooft dat iemand ineens weer binnen kan komen lopen. 

Van een overleden vriend van mij verwacht ik nog elke dag antwoord op mijn vraag: ‘wanneer gaan we nou kaasfonduen?’ We hadden besloten dat samen te gaan doen: kaasfonduen. Met bleke stukjes stokbrood aan een prikkertje in de lava roeren. Het voelt nog niet alsof dat er echt nooit van zal komen, wat volgens ik meen de Libelle betekent dat ik zijn dood nog niet heb verwerkt. Maar zo vreemd is dat niet, het is ook pas tweeënhalve week geleden.

Ik weet nog precies wat ik deed toen ik hoorde dat Prince was overleden. Dat is ook niet zo vreemd, want dat was gisteren.

Opzienbarender is dat ik nog weet wat ik deed toen bekend werd dat John Lennon was doodgeschoten. Mijn moeder zat op de trap te huilen en toen ben ik er maar bij gaan staan om mee te doen. Tranen kreeg ik er niet bijgeknepen, maar het snikken lukte aardig. Het was in 1980, dat weet ik omdat mijn wachtwoord voor internetbankieren johnlennon19401980 is.

Het rare van doodgaan is dat het onherroepelijk is. Er is geen undo. Mark David Chapman kon de schoten op John Lennon niet meer terug in het magazijn van zijn Smith & Wesson duwen. Ze waren al afgevuurd. Niet dát hij iets ongedaan wilde maken. Gezeten op de stoeprand wachtte hij rustig de komst van de politie af.

Ik heb vandaag tal van mensen het jaar 2016 nu al horen vervloeken, omdat er zoveel beroemdheden doodgaan. We moeten wel bedenken dat er gewoon ook extreem veel beroemdheden zijn. De kans dat er een aantal overlijdt is heel erg groot. Zo sterven er elke dag ook heel veel Chinezen.


Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht de laatste: over de passé composé voor Prince en de onmogelijkheid van kaasfonduen.


Gepost in: proza op 2016-04-23

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht. Na zes jaar verscheen in november 2019 voor het eerst weer een dichtbundel van Erik Jan Harmens: kom.


Ook van Erik Jan Harmens

'Wie ik liefheb gaat heen': we nemen afscheid van de Poëzieweek met dichters Johannes van der Sluis en Erik Jan Harmens

De laatste Poëzieweek komt vandaag tot zijn einde. We nemen afscheid van de Gedichtendag en het poëziegeschenk, maar gelukkig nooit van de poëzie. Om ons verdriet te verzachten hebben we een paar gedichten verzameld over afscheid en afscheid nemen. Lees op hieronder de prachtige gedichten van Erik Jan Harmens en Johannes van der Sluis.


Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 
recente posts

Tragedie

Tragedie

Ivo Victoria
Gepost op: 2020-06-04 in: current affairs
Gepost op: 2020-06-04 in: current affairs
Toekomst

Toekomst

Jonah Falke
Gepost op: 2020-06-03 in: faits divers
Aanpassen

Aanpassen

Elke Geurts
Gepost op: 2020-06-02 in: faits divers