Sinds haar vroegste jeugd bezoekt Bodil de la Parra elke zomer Paramaribo, de stad waar haar vader Pim opgroeide. Ze verblijft dan in het huis aan de Zwartenhovenbrugstraat, waar ze onder de hoede wordt genomen door de ongetrouwde tantes Gus, Pop en Jet, haar speelse neefjes en haar norse grootvader R.L. Ze is er onderdeel van een leven dat zo anders is dan dat in Amsterdam, waar de tijden in razend tempo veranderen. Een leven dat ze elk jaar beter leert kennen - ook de geheimen en
de schaduwkanten ervan.
Ruim veertig jaar na haar eerste bezoek brandt het huis af, en blijft er niets anders over dan de verhalen die zich er hebben afgespeeld. Het verbrande huis is de geschiedenis van een Surinaamse familie die een leven lang van elkaar gescheiden wordt door een oceaan, maar in zowel voor- als tegenspoed een hechte eenheid blijft.
Bodil de la Parra (1963) is actrice en toneelschrijfster. Ze schreef stukken voor o.a. Bellevue Lunchtheater, Theater Artemis, het NNT, Het Zuidelijk Toneel en Orkater. Ze schreef onder meer de voorstellingen Ouwe Pinda's en Gouwe Pinda's - waarin ze ook zelf speelde - en recent voor de grote Suriname tentoonstelling Nola, een leven in een leven. Ze was te zien als Irene in de tv-serie KLEM 1 & 2. Het verbrande huis: Een Surinaamse familiekroniek is gebaseerd op de gelijknamige voorstelling waarmee ze in 2018 lovende kritieken oogstte.
Op 15 juni presenteerde Bodil haar boek Het verbrande huis in Paramaribo Lees meer »
Chris Polanen en Bodil de la Parra geven een dubbelinterview bij De Nieuwe Boekhandel Lees meer »
In 2020 verscheen van Bodil de la Parra Het verbrande huis. Nu speelt ze 17 en 18 september 2021 nog de laatste keren het gelijknamige theaterstuk Lees meer »
“Mijn naam is Gotu Jim, rapper en zoon van een Surinaams-Indonesische moeder en een Nederlandse vader. Mijn moeder, Bodil de la Parra, is actrice en theatermaakster en schreef Het verbrande huis over onze Surinaamse familiegeschiedenis. In deze vijfdelige minipodcast ga ik samen met haar aan de keukentafel praten over afkomst, kunst, racisme en Suriname.” Lees meer »