De afgelopen jaren is er een internationale beweging op gang gekomen die slachtoffers van de heksenjachten hun stem terug wil geven. Eeuwenlang zijn er tienduizenden mensen, voornamelijk vrouwen, veroordeeld, gemarteld en geëxecuteerd. Dit heeft diepe impact op vrouwen nu: op hoe zij worden gezien en hoe zij zichzelf zien.
Dit pamflet ondersteunt een Nationaal Heksenmonument en maakt de weg vrij voor eerherstel van alle slachtoffers én creëert bewustwording over de mechanismen van de heksenvervolging.
'Een hoopvolle richtingaanwijzer naar een wereldbeeld waarbij we als mens weer leren als soort tussen de soorten te bestaan, met eerbied voor en kennis van de natuur en voor waarden die vaak worden gezien als "vrouwelijk": het zoekende, intuïtieve, kwetsbare element in elke mens.' Stichting Nationaal Heksenmonument
Met bijdragen van Susan Smit, Bregje Hofstede, Manja Bedner, Ellen Deckwitz, Annine van der Meer, Arthur Japin, Joke J. Hermsen, Heleen Verburg, Leo Igwe, Nienke Thurlings, Niña Weijers, Beatrijs Smulders, Alma Mathijsen, Lunadea, Lisette Kreischer, Isa van der Wee en Manon Uphoff.
Susan Smit (1974) is schrijfster en columniste van Happinez. Ze debuteerde in 2001 met Heks en heeft inmiddels vele boeken op haar naam staan, zoals de bestsellers Gisèle, Tropenbruid en De wijsheid van de heks. Met haar roman De heks van Limbricht werd ze genomineerd voor de NS Publieksprijs. Dit voorjaar publiceerde ze Alles wat beweegt, een historische roman over Isadora Duncan.
Zaterdag 3 juni 2023 voerde Susan, als voorzitter van de stichting Nationaal Heksenmonument, samen met bestuursleden Manja Bedner en Bregje Hofstede actie voor een landelijk heksenmonument. Lees meer »