BOEK

Alles is OKÉ

Alles is OKÉ

Ivo Victoria

Een zoon wil zijn moeder nog één keer laten schitteren

ISBN: 9789048834372 | Paperback, 224 blz | € 21.99


Ieder mens heeft ten minste één verhaal dat zegt: dit ben ik. Dit is het verhaal van mevrouw Stevens. Tegenwoordig slijt ze haar dagen in een flat, terwijl de spinnen in haar hoofd alles langzaam wegvreten wat haar dierbaar was. Maar ooit was ze een bevlogen lerares die besloot op te staan tegen het onrecht dat haar werd aangedaan door de demonische schooldirecteur Pauwels. Uit alle macht probeert haar zoon deze geschiedenis om te smeden tot een heroïsche tragikomedie, voordat die voorgoed met haar verdwijnt.

Victoria trakteert de lezer op krachtige observaties, wonderschone overpeinzingen en prachtig Vlaams. Terecht verscheen de roman in de diverse lijstjes met beste boeken van 2019.

Medisch Contact

Krachtig en prachtig.

Triptalk

Soepele en rake roman. Aangrijpend, erg goed geschreven, wat betreft taal ook veel meer Vlaams dan Ivo's vorige romans, persoonlijk dus.

Jan van Mersbergen in Revisor

In zijn liefdevolle boek Alles is OKÉ vermengde Ivo Victoria feit en fictie over het leven van zijn dementerende moeder. Victoria schetst in de ik-vorm rake, intieme scènes. (...) Als zodanig valt het boek te lezen als een pleidooi voor een klein leven, wat op zichzelf al waardevol is.

Het Parool

'Alzheimerboeken zijn een genre op zich geworden, maar Ivo Victoria is een te scherpzinnig schrijver om het daarbij te laten. (...) Dat culmineert in een van de meest geladen en knapst opgebouwde scènes die Ivo Victoria ooit heeft geschreven (...).****

Knack Focus

Alles is OKÉ is bijzonder trefzeker geschreven, aangrijpend en grappig tegelijk. Heel vaak  blijf je hangen aan een poëtisch beeld  of een geslaagde associatie.***

De Standaard der Letteren

Met deze dementieroman steekt Ivo Victoria Hersenschimmen van Bernlef naar de kroon.****

NRC Handelsblad

In Alles is OKÉ wil een zoon zijn moeder nog één keer laten schitteren, en dat is wat mij betreft gelukt.

Felix Meurders in Spijkers met Koppen

Echt waanzinnig mooi geschreven, ik vind het prachtig.

Jellie Brouwer in Kunststof

In Alles is OKÉ mengen ontroerende beschrijvingen van een dementerende moeder zich met de gebeurtenissen die toewerkten naar het glorieuze hoogtepunt van haar werkzame leven. Prachtig en met spanning geschreven.

de Volkskrant

Ivo Victoria heeft een bijzonder mooie nieuwe roman geschreven, geïnspireerd op zijn moeder die langzaam door alzheimer uiteenrafelt. Hij vertelt een ontroerend, klein, bescheiden verhaal, met torenhoge, hemelbestormende ambitie.

De Morgen

Door stijl en aanpak probeert Ivo Victoria zich van anderen te onderscheiden. Hij is een meestal opgeruimd schrijver, met een gezond gevoel voor ironie met dien verstande dat daaronder best een zware melancholicus kan schuilgaan. Lyrisch, poëtisch, bij momenten hilarisch. Een soort literaire mantelzorg.

Trouw

Deze aangrijpende roman groeit uit tot een prachtig portret van een eigenzinnige Vlaamse madam. 

HP/De Tijd

Tien jaar na zijn debuut Hoe ik nimmer de ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt) is opnieuw het onderwerp semi-autobiografisch. En dan is Ivo Victoria op zijn best. Het verhaal over de dementerende moeder ontroert, het raakt je tot diep in je poriën. Herkenbaar, vol mededogen en liefdevol beschreven, met een lach en een traan is dit een prachtig mooie eerbetoon aan een geliefde moeder. Alles is OKÉ is een boek om vaker te lezen. Te savoureren.

Leeskost

In één ruk uitgelezen. Meer dan enkel een moederboek, is Alles is OKÉ ook een ‘zoonboek’ dat zonder gêne vertelt over de schuldgevoelens die leven bij zoon Hans (de echte naam van Victoria).

Bende van het boek

Lopen met Lebowski #20: Ivo Victoria over 'Alles is OKÉ'

Ivo Victoria en zijn redacteur Jasper Henderson treffen elkaar om in gesprek te gaan over zijn hyperpersoonlijke, ontroerende en toch geestige nieuwe roman Alles is OKÉ, over een Vlaamse straffe madam, gebaseerd op Ivo’s moeder. Terwijl ze Ivo’s schrijfkamer in een voormalig psychiatrisch bejaardentehuis verlaten en de begraafplaats De Nieuwe Ooster te Amsterdam opwandelen bespreken Jasper en Ivo de roman die Ivo eigenlijk niet had willen schrijven én daarbij critical alignment yoga, Nigeriaanse begrafenissen, het begrip kairos, hoe Ivo omging met de Alzheimer van zijn moeder, het bombardement van Mortsel én waarom Ivo bij ieder boek meer opziet tegen de publicatie. Amusez-vous!

Presentatie: Jasper Henderson | Geluid en edit: Saskia Veen | Intro: Erik Jan Harmens | Jingle: Angelo Boltini | Artwork: Riesenkind