BOEK

BASTA

BASTA

Edwin Schoon

ISBN: 9789048852833 | Paperback, 352 blz | € 21.99


Nog drie jaar lang heb ik alles geprobeerd om weer fit te worden. Werkelijk alles. Ver voorbij de pijngrens. Maar het was voorbij. Sterker nog, ik was uiteindelijk al blij als ik weer zonder al te veel pijn naar de bakker kon lopen. Dat heeft erin gehakt. Alles waar ik van droomde was weg.

Drievoudig Europees voetballer van het jaar. Eenmaal Wereldvoetballer van het jaar. Drie Europa Cups, twee wereldbekers, twee UEFA Super Cups, Europees Kampioen met het Nederlands Elftal in 1988 en talloze landskampioenschappen met zowel Ajax als AC Milan. Marco van Basten is een van de grootste voetballers aller tijden, maar is voor velen altijd enigszins een mysterie gebleven, een enigma, iemand die ogenschijnlijk nooit het achterste van zijn tong liet zien. Intelligent, analytisch sterk, welbespraakt, maar uiterlijk onbewogen, wellicht zelfs emotieloos.

Misschien is het rijping, is het de rust, omdat ik gestopt ben in de voetballerij. Ik weet het niet. Maar ik voel dat dit een goed moment is om mijn verhaal te vertellen. Vanuit mijn perspectief. Mijn waarheid. Het verhaal dat ik nog nooit verteld heb. Waarin ik dingen recht kan zetten. Ik zal niemand sparen. Mezelf al helemaal niet. De tijd is rijp.

BASTA
is de rauwe, eerlijke, maar vooral ook zeer onthullende autobiografie van Marco van Basten. Het complete verhaal over zijn jeugd, de ingewikkelde relatie met zijn ouders, zijn carrière - de gekte in Italië, het ek '88, het mislukte wk '90 - zijn relatie met Johan Cruijff, het pijnlijke verhaal van de enkel, financiële tegenslagen, talloze successen en evenzovele dieptepunten.

Hoe Van Basten het leed beschrijft na de enkeloperaties die hem zijn carrière kosten, doet je meekronkelen van de pijn. Hoe hij vertelt over het mislukte huwelijk van zijn ouders, de moeizame relatie met zijn vader en zijn financiële perikelen met de fiscus, getuigt van grote openhartigheid. Dit boek beklijft door zijn indringende verhalende karakter, en door de kwetsbaarheid. BASTA is zo mogelijk nog beter dan de voetballer zelf.*****

Het Laatste Nieuws

In BASTA is Van Basten een man die zijn leven nauwgezet en openlijk analyseert. Niet eerder was Van Basten zo open.

de Volkskrant

Van Basten gaat de diepte in, stelt zich kwetsbaar op, en onderwerpt zich aan een scherpe zelfanalyse.

Voetbal International

Marco's genadeloze zelfoordeel en harde analyse van de voetbalwereld waarin hij zich begaf, maakt BASTA een van de beste Nederlandse sportboeken van de laatste vijf jaar.

Trouw

Lees BASTA en je krijgt een genuanceerder beeld van Marco van Basten. Als prof oogde hij zelfverzekerd, als patiënt was hij de wanhoop nabij en als trainer twijfelde hij aan alles. Killerinstinct vertoonde hij alleen op het veld. Daarover vertelt hij, in typische Van Basten-spreektaal, eerlijk in dit boek, dat alleen daarom al geloofwaardig leest.

NRC Handelsblad

Marco van Basten vertelt openhartig over zijn enorme faalangst, een huwelijkscrisis, het verlies van miljoenen guldens, ruzie met Cruijff en problemen met zijn enkel. 

Met het oog op morgen

De tragiek van een godheid die gestraft wordt voor zijn inzet, dat is zo goed opgetekend. Fantastisch, prachtig, romantisch – en tragisch ook. Dit boek maakte me aan het huilen.

Beau van Erven Dorens

Voor heel veel mensen speel je een rol in het mooiste moment van hun leven. Het is een geweldig boek geworden, een trip door mijn jeugd.

538 Ochtendshow met Frank

Marco spreekt, en hoe!

DWDD

Ik wilde er eigenlijk pas tijdens kerst aan beginnen, maar kon het niet laten en las het in één ruk uit...  Wat een boeiend boek, wat een fascinerend, openhartig verhaal. Een echte page-turner. Dank, Marco!

Peter R. de Vries

Een mooi boek over de offerdienst die voetbal heet, die schrijven heet, die leven heet.

Arnon Grunberg

Rauw en onverbloemd. Zonder mooischrijverij, recht voor z’n raap. Hulde. Wat een geweldig boek.

Jan Mulder

Een heel goed boek.

Henk Spaan

Een prachtige balans van anekdotiek, liefde, dood, veel voetbal. Een ode aan het leven.

Hugo Borst

Wat een boek! Vanaf blz. één brok in m’n keel. Openhartig, zelfbewust, hard en toch ook weer elegant. De pijn, het fanatisme, de echte vriendschap, de bizarre verering, de angst, het egoïsme, de perfectie, de frustratie, het verdriet, de liefde, de dood, het plezier, de extreme druk, het verlies, de moederliefde... alles komt rauw binnen.

Barry Atsma

Bijzonder openhartig vertelt Van Basten over zijn tekortkomingen als trainer coach en de hoge mate van stress die het werk voor hem betekende. Bovendien komen zelfs financiële perikelen aan bod die bijna het faillissement betekende van de oud-voetballer. De verhalen zijn op vakkundige wijze opgetekend door Edwin Schoon die ervoor heeft gezorgd dat er een lezenswaardige biografie van de persen is gerold.***

Allesoverboekenenschrijvers.nl

Bijzonder openhartig vertelt Van Basten over zijn tekortkomingen als trainer coach en de hoge mate van stress die het werk voor hem betekende. Bovendien komen zelfs financiële perikelen aan bod die bijna het faillissement betekende van de oud-voetballer. De verhalen zijn op vakkundige wijze opgetekend door Edwin Schoon die ervoor heeft gezorgd dat er een lezenswaardige biografie van de persen is gerold.***

Allesoverboekenenschrijvers.nl

Jan Mulder reikt 1e exemplaar BASTA uit aan Marco van Basten

Marco, je blies me werkelijk omver. Dat boek, dat heeft me echt gegrepen' – Jan Mulder over BASTA, de autobiografie van Marco van Basten, geschreven door Edwin Schoon. Nu genomineerd voor de NS Publieksprijs!