BOEK

Bezette gebieden

Bezette gebieden

Arnon Grunberg

'Grunberg op de toppen van zijn kunnen' NRC Handelsblad ****

ISBN: 9789048859283 | Paperback, 432 blz | € 15.00


Otto Kadoke, de grensoverschrijdende psychiater uit Moedervlekken, is terug. Nadat het verhaal van zijn alternatieve therapie door een bekende auteur te boek is gesteld en een bestseller is geworden, raakt hij verstrikt in een web van halve waarheden, interpretaties en leugens dat hem zijn baan kost - en zijn reputatie vernietigt. Maar niet alleen dat: zijn moeder is inmiddels weer vader geworden en de verzorgster van vader ontpopt zich tot een onvermoeibare aanhangster van Christenen voor Israël.
Op een dag, als alles verloren lijkt, staat een ver familielid voor de deur: in haar ziet Kadoke zijn kans om te ontsnappen. Ze voert hem - en zijn vader - naar de bezette gebieden, waar hij tegen zijn zin in als verlosser wordt onthaald.
Bezette gebieden is een hartverscheurende, maar ook zeer komische roman over het verleden dat toekomst en heden overwoekert, over schuldige affaires op onschuldige plekken, en onschuldige affaires op schuldige plekken.

In zijn typisch ironische stijl laat Grunberg zijn personages gaarkoken in hun eigen waanbeelden... En zo wordt er geschipperd tussen totale reddeloosheid en totale zekerheid - zet ergens daartussen maar je tent op. 

Varagids

Grunbergs wereld is wreed en confronterend als vanouds. Cynisch, absurd, en daardoor humoristisch. Wie zich ervoor openstelt wordt erdoor geraakt, tot op het einde, dat natuurlijk bitter is, maar wel verrassend. Grunberg blijft Grunberg en saai is het bij hem nooit.

Nederlands Dagblad

Arnon Grunberg pakt uit met passages die even hilarisch als ongemakkelijk aanvoelen. Een magistrale en unieke roman.*****

Het Nieuwsblad

Bezette gebieden is Grunbergs vijftiende, een roman die de lach en de ironie voorbij is en een diepe indruk achterlaat.****

De Standaard

Ingenieus. Bezette gebieden is geschreven op een heikel punt in onze tijd, aan het einde van een merkwaardige stilte voor de storm, vlak voor de doorbraak van een werkelijkheid die zelfs door het woord “oorlog” niet meer beschreven zal kunnen worden. Dat Grunberg dát weet over te brengen zonder pathetisch te worden, is het niet te rationaliseren geheim van zijn schrijverschap.

De Groene Amsterdammer

Bezette gebieden is weer een volbloed Grunberg, een boek dat druipt van het cynisme. Finaal gaat de roman over de wijze waarop wij allemaal ons gedrag laten bepalen door het verleden. We zien er een noodlot in waar niet aan te ontsnappen is, maar zoals Grunberg zijn boek besluit: een noodlot moet je niet omarmen, je moet ermee lachen. En dat doet hij weer voortreffelijk.

Knack Focus

Nietsverhullende maatschappijkritiek, historische duiding, politieke en sociale actualiteit en inzicht in diepmenselijke kwesties zijn op een opvallend positieve manier vernuftig aaneengesmeed. Niet eerder toonde Grunberg zich zo verlicht en gerijpt.****

De Telegraaf

Pijn, vernedering en verlangen zijn in Bezette gebieden onontwarbaar verknoopt. Grunberg is een schrijver die met liefde zijn personages bestudeert. 

Friesch Dagblad

Een roman met bijna kolderieke wendingen en hele grappige scènes.

Nieuwsweekend

Grunberg schrijft altijd confronterend en daardoor ook vaak hilarisch; zelfs de tragiek van zijn anti-held Kadoke heeft iets bitter-grappigs. Grunberg zorgt ervoor dat je altijd op het puntje van je stoel zit, hij daagt zijn lezers uit met onverkwikkelijke of onmogelijke scènes. Grunberg lezen blijft een ongemeen spannende belevenis. 

Trouw

Grunberg heeft de lezer iets laten meemaken wat die nog nooit heeft meegemaakt. Het wonderlijkst is dat al die schrijnende, over elkaar heen buitelende taferelen, zijn immoraliteit en fantasie, niet alleen verbazing wekken en humoristisch zijn, maar inzicht bieden in wat wij als werkelijkheid of waarheid beschouwen. Dat is wat literatuur vermag.****

de Volkskrant

Dit boek schokt en verrast. Hoe sterk de roman in elkaar steekt blijkt wanneer de slapstick een grens overgaat, de grens van het abjecte. Ik heb bij Grunberg zelden zo verrassend, want oprecht en overtuigend, over liefde gelezen. Grunberg op de toppen van zijn kunnen.****

NRC Handelsblad

Bezette gebieden zit boordevol ethische en andere prangende kwesties, geserveerd op de wrang-komische wijze die we van Grunberg gewend zijn. Kadoke is een hoogst ongrijpbaar personage. Hij laat Grunberg toe om te schaken met thema’s als #MeToo, religie en verlossing, ouderdom, schuld, de ruilhandel van de liefde en trial by media.

De Morgen

Bezette gebieden toont een Grunberg in topvorm: urgente thema’s komisch uitgewerkt, met onverwachte capriolen van de romanacrobaat. 

HUMO

Met enorm veel humor worden hele zwaarwichtige onderwerpen aan de kaak gesteld. Alles wordt op zijn kop gezet. Door de travestie, de omkering, de absurditeit, door het overschrijden van de grenzen word je toch geraakt. Je moet niet alleen enorm lachen, je wordt ook ontroerd. Het werkt. Via de fictie, via de fantasie, via de idiotie misschien, via de gekkigheid, krijg je toch een lucide blik op de zware en belangrijke onderwerpen van het leven.

Onno Blom in Nieuwsweekend (NPO Radio 1)

Met Bezette gebieden levert Arnon Grunberg misschien wel zijn beste roman tot nu toe af. Het boek is slim, ontroerend, tegendraads en, zoals het een echte Grunberg past, erg grappig.

Cutting Edge

Grunberg schreef een zeer onderhoudend en rijk boek. Eén van de betere Grunbergs.

LeesKost

Misschien wel Grunbergs beste roman tot nu toe: geëngageerd, hilarisch, pijnlijk. De taal is vintage Grunberg, de dialogen zijn sterker dan ooit. Bezette gebieden is een heel rijk boek.

Athenaeum