BOEK

Bezorgde burgers

Bezorgde burgers

Steven de Jong

ISBN: 9789048850129 | Paperback, 304 blz | € 21.99


Samuel herstelt bij communicatiebureau Puntjes op de i marketingteksten van 'jonge, dynamische bedrijven'. Dat er met hem niet valt samen te werken begrijpt hij wel, maar dat hij als stille kracht zo weinig waardering krijgt, is onverteerbaar. De nieuweling Christiaan, daarentegen, is als politiek consultant de rijzende ster in de organisatie. Een sociale wervelwind die in Samuels ogen niet meer is dan precies dat.
Opstandig is hij vooral in zijn gedachten, die een uitweg vinden in bijtende ingezonden brieven aan de krant. Ze worden stelselmatig afgewezen. Als hij op een dag de zoveelste reprimande krijgt en ten overstaan van een volle kantine voor paal wordt gezet, knapt er iets. Hij zet het op een drinken in de cafés in het putje van de stad, tot het licht uitgaat en hij zichzelf de volgende dag terugvindt in een gesloten inrichting. Daar moet hij deelnemen aan praatgroepen en zet hij voor ikea showmodellen in elkaar - waar hij verbijsterend goed in blijkt te zijn. Samuel wil echter maar één ding: zo snel mogelijk ontsnappen en die vervloekte maatschappij weer in. Maar hoe?

Bezorgde burgers is een inktzwarte, hilarische roman over de eenzame maar heroïsche strijd van een man tegen de wereld, die herinneringen oproept aan Brusselmans' De man die werk vond en de filmklassieker Falling Down.

Bezorgde burgers is nauwelijks met andere romans te vergelijken. NRC Handelsblad-redacteur Steven de Jong leeft zich in zijn debuut volledig uit in de ontsporing van zijn hoofdpersoon. Het volgen van Samuels gedachtekronkels en diens doldwaze avonturen is een groot genoegen; zelden had een boek zo'n ontremmend effect op de lachspieren.

Nederlands Dagblad
  • In Bezorgde burgers schetst De Jong een akelig realistisch beeld van de gekmakende mechanismen op de werkvloer.

  • Een vermakelijk, bij vlagen hilarisch verhaal (..), waarin een treffend beeld wordt geschetst van hoe een doorsneeman volledig kan ontsporen. (..) Verontrustend is dat Samuel consequent kritiek blijft leveren op de hedendaagse maatschappij, die zelfs in zijn allerergste momenten van waanzin benauwend gefundeerd op de lezer overkomt. Een boek dat nog lange tijd door je hoofd blijft spoken nadat je de laatste bladzijde hebt dichtgeslagen.

Tzum

“Razendsnelle, donkere en bij vlagen hilarische roman. Moest hardop lachen om de avonturen en strijd van Samuel, die zich langzaam maar zeker uit de dwangbuis van Het Leven Van Alledag worstelt. Door meerdere persoonlijkheden te ontwikkelen, probeert hij het hoofd te bieden aan de terreur van ‘de dominante burgerij’ en dat escaleert geweldig uit de hand, zoals Samuel zelf zou zeggen. In één ruk uit. Gaat het lezen!”

Anna Krijger, journalist/arabist, De Groene, Nederlands Dagblad

“Boven alles is Bezorgde burgers een queeste naar vrijheid, een oeroud thema dat desalniettemin verrassend actueel is: het vrije individu, het vrije woord, een vrijheid die in Samuels geval totaal moet zijn en die niet anders kan eindigen dan in een totaal misverstand en ten slotte in een tragedie. Steven de Jong heeft een heerlijke schelmenroman geschreven. Lees dit boek, het biedt vermaak, troost en opwinding.”

Joost van der Vaart, redacteur NRC en collega van de auteur (speech)

Een ijzersterk psychologisch profiel. Op ingenieuze wijze geeft Steven de Jong de angstcultuur op de werkvloer weer. Met hoofdpersoon Samuel creëert hij een heel herkenbare persoon die bang is voor, maar vooral kwaad is op de maatschappij.

Bie Helena op Hebban

“Een boeiend romandebuut over een medewerker van een communicatiebureau die zijn opstandigheid botviert in ingezonden krantenbrieven, die steevast geweigerd worden, waarna hij volledig ontspoort, een moeizaam re-integratietraject in gaat en als een misschien wel eigentijdse Lodewijk Stegman (W.F. Hermans Ik heb altijd gelijk) de samenleving beziet en vervloekt.”

De Groene Amsterdammer

Heel bijzonder en mooi. Op humoristische wijze weet de auteur de gedachte- gevoels- en leefwereld van Samuel te verwoorden. Vlijmscherp, cynisch en kritisch worden de onderwerpen die Samuel in zijn hoofd heeft zitten beschreven. (...) Psychologisch, filosofisch en beeldend weet de auteur een pittige, geestige en goed doordachte verhaallijn neer te zetten. *****

Mieke Wijnants op Hebban.nl

Dit debuut leest als een trein, enerzijds door de spitsvondige manier van schrijven, anderzijds door de korte paragrafen en hoofdstukken. Je wordt als het ware meegetrokken in de angsten en psyche van Samuel, zelfs je hart gaat er sneller van slaan omdat de woorden zo energiek van de pagina’s spatten. ****
 

Boeklovers

Bijzonder knap geschreven in een briljante schrijfstijl. Wat een heerlijk taalgevoel heeft De Jong. Het verhaal is onderscheidend, origineel en boeiend. De cynische humor die hij in zijn boek heeft verwerkt is simpelweg heerlijk en maakt dat het niet uitsluitend een zwartgallig verhaal wordt.

Hanneke Tinor-Centi

Was ik maar lid van een minderheid, dan kon ik met anderen vechten voor erkenning. Of godsdienstwaanzinnige, dan leefde ik voor het hiernamaals. Nu radicaliseer ik in mijn eentje en dat is voor niemand leuk.

Steven de Jong heeft een bijzonder rijke pen. De schrijver brengt je met dit boek, dat leest als een achtbaan van indrukken, gedachten en emoties waar je als lezer aan vastgesnoerd blijft, in een finale roes op weg naar het onherroepelijke einde. 

Hebban

Door je aan te passen maak je het leven voor jezelf gemakkelijker, maar onze samenleving heeft juist Samuels, veel Samuels, nodig. Het boek is origineel, geeft stof tot discussie en nadenken over hoe je in het leven staat. Ben jij een Samuel, een Manuel of een Hugo? Wie zou je willen zijn, hoe wil je later herinnerd worden?

Margo de Vries op Hebban

Geweldige debuutroman van Steven de Jong. (..) Een boutade intérieur à la Céline van een bozebrievenschrijver.

Wilfred Takken

Hilarische, ontroerende, rollercoasterrant over een jonge, eenzame man anno nu. En Steven de Jong lost ook het integratievraagstuk op. Prachtroman. Vroeg me bij het lezen wel af of hij wellicht de liefdesbaby van Houellebecq & Teeuwen is.

Patrick Pouw, redacteur Pauw

Wat een debuut, wat een stijl, wat een diepgang en wat een bijzondere thematiek! Bezorgde burgers verandert je kijk op de wereld. Een Ikea-gids zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn. Als lezer word je ook een beetje zoals de hoofdpersoon. Een obscure roman, waarin flink wat vrolijkheid wordt gestopt. Hoofdpersoon Samuel wordt haarscherp ontleed, de verscholen psycholoog in Steven de Jong weet raak te treffen.

Helena van Dijk op Hebban

“Steven de Jong laat in Bezorgde Burgers niet alleen zien hoe je als ‘brave burger’ kunt radicaliseren. Het boek bevat vooral een vilein, maatschappijkritisch verhaal. Wat het boek extra interessant maakt, is dat actuele maatschappelijke en politieke thema’s, soms terloops, haarscherp worden aangesneden. Beeldend, filosofisch, psychologisch, metaforisch, cynisch, kritisch, sarcastisch, hilarisch!”

Jan van den Bekerom op Bol.com

Heel intens geschreven.

Hebban