BOEK

Confrontaties

Confrontaties

Simone Atangana Bekono

Over het dorp, de vreemdeling, de haat, en de liefde

ISBN: 9789048842438 | Paperback, 224 blz | € 22.99


De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, waar alleen een gezin wacht dat al lang geleden uit elkaar is gevallen. En de anderen in het dorp. Wat zullen zij doen?

Verfrissend. Heel overtuigend geschreven.

Het Parool

Simone Atangana Bekono maakt de hoge verwachtingen waar met haar bijzondere debuutroman Confrontaties... Soepel wisselt Atangana Bekono tussen registers, de dialogen zijn snedig... De verfijnde weergave van gevoelens maken het boek intens en indringend... Racisme is onmiskenbaar verbonden met identiteit en Atangana Bekono heeft deze verstrengeling op een indrukwekkende manier in haar roman verwerkt.****

de Volkskrant

De intensiteit wordt goed gebalanceerd met gevoeligere passages. Zo is het knap hoe de auteur vorm geeft aan niet-tastbare zaken (...). Een roman die doet denken aan een bevroren rivier. Aan de oppervlakte is alles ijzig kalm, maar daaronder kolkt het.

Hebban

Indrukwekkend en bijzonder... Prachtig en aangrijpend in heldere taal die onmiddellijk aanspreekt. Als lezer wil je net als Salomé begrijpen waar haar gewelddadigheid en cynisme vandaan komen, want je kunt niet anders dan van dit meisje houden. Confrontaties laat je niet los.

Boekenbijlage

Potverdorie wat een boek is dit. Een scherpe, heldere vertelling over daders en vermeende daders, over de noodzaak volledig als jezelf gezien en erkend te worden, over familie en verschillende vormen van geborgenheid. Over identiteit en racisme, over literatuur en mythologie, over opgroeien in een dorp en teruggaan naar Kameroen. (...) Dat Simone Atangana Bekono debuteerde als dichter is terug te zien in de glasheldere beelden die ze oproept. Ik las Confronaties in één ruk uit.

Marieke de Groot | Pantheon Boekholt, Amsterdam