BOEK

Confrontaties

Confrontaties

Simone Atangana Bekono

Over het dorp, de vreemdeling, de haat, en de liefde

ISBN: 9789048842438 | Paperback, 224 blz | € 22.99


De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, waar alleen een gezin wacht dat al lang geleden uit elkaar is gevallen. En de anderen in het dorp. Wat zullen zij doen?

Mooi en literair beschrijft Simone Atangana Bekono hoe een opgroeiend zwart meisje machteloos wordt gemaakt maar toch terugslaat. 

Boekenraad de Volkskrant

In zinderende taal, vol stuwkracht op weg naar de catharsis, vertelt Atangana Bekono een verhaal over je altijd moeten inhouden tegenover degenen die je ten diepste afwijzen, buitensluiten en vernederen. Net zo lang tot er geen keuze meer overblijft dan af te rekenen met die vorm van fundamentele onvrijheid. Een zowel thematisch als stilistisch sterke vertelling, rijk aan registers, vol van verwijzingen, in alle aspecten ongewoon krachtig -en dat voor een romandebuut.

Juryrapport Libris Literatuurprijs 2021

Geestdriftig en doordacht. Atangana Bekono schrijft erg goed. Haar ervaring als dichter herken je in de zeer zorgvuldige taalbehandeling: er zijn scènes waarin ze feilloos verhaallijnen door elkaar monteert, en als Salomé de toedracht van haar gevangenschap beschrijft gonst de roes van geweld mee in de taal. Het slothoofdstuk is een krachttoer.****

NRC Handelsblad

Simone Atangana Bekono heeft de stem van Salomé, haar intelligentie, haar onverzettelijkheid, haar pijn, haar verlangen... en ook haar schuldgevoel... overtuigend en prachtig getroffen. Literair gezien... vernuftig.****

De Standaard

Simone Atangana Bekono maakt met Confrontaties de grote verwachtingen overtuigend waar. Een rauwe, schurende roman.... Het engagement blijft gelukkig in dienst van het verhaal staan, vooral door de sterk persoonlijke vertelstem van de hoofdpersoon. 

Het Financieele Dagblad

Een hallucinerende roman die als een vuistslag aankomt. Confrontaties is een knap en ontregelend debuut

De Telegraaf

Vanuit de gedachten, herinneringen en dromen van de sterke, intelligente en uitgesproken hoofdpersoon wordt een prachtig beeld geschetst van het jeugddetentiesysteem, een multiculturele familie in een klein dorp en de onzekerheden van een meisje dat buiten de groep staat. Gevoelsrijk romandebuut in een originele schrijfstijl, dat een breed publiek zal aanspreken.

NBD Biblion

Simone Atangana Bekono debuteert met een vonkende roman over alle soorten racisme... Als ik docent Nederlands was zou ik het wel weten, en met hernieuwde moed de ontlezing te lijf gaan met Confrontaties.

Trouw

Atangana Bekono zit heel dicht op de huid van haar hoofdpersoon, maar creëert zo heel subtiel ook afstand, waardoor je na kunt denken of Salomé slachtoffer is van een koloniaal patriarchisch systeem, van racisme, of van pesten. In de afwisseling van oorspronkelijke observaties, persoonlijke interventies, Griekse mythologie en dan die angstaanjagende lyriek toont zich een groot talent. Een boek om te herlezen.

De Revisor

Verfrissend. Heel overtuigend geschreven.

Het Parool

Simone Atangana Bekono maakt de hoge verwachtingen waar met haar bijzondere debuutroman Confrontaties... Soepel wisselt Atangana Bekono tussen registers, de dialogen zijn snedig... De verfijnde weergave van gevoelens maken het boek intens en indringend... Racisme is onmiskenbaar verbonden met identiteit en Atangana Bekono heeft deze verstrengeling op een indrukwekkende manier in haar roman verwerkt.****

de Volkskrant

Door alle black lives matter protesten ben ik mezelf nog meer gaan verdiepen in het Nederlandse slavernijverleden, institutioneel rascisme en gelijke kansen. Daarom lees ik nu het indrukwekkende Confrontaties van Simone Atangana Bekono.

Rob Jetten

De intensiteit wordt goed gebalanceerd met gevoeligere passages. Zo is het knap hoe de auteur vorm geeft aan niet-tastbare zaken (...). Een roman die doet denken aan een bevroren rivier. Aan de oppervlakte is alles ijzig kalm, maar daaronder kolkt het.

Hebban

Indrukwekkend en bijzonder... Prachtig en aangrijpend in heldere taal die onmiddellijk aanspreekt. Als lezer wil je net als Salomé begrijpen waar haar gewelddadigheid en cynisme vandaan komen, want je kunt niet anders dan van dit meisje houden. Confrontaties laat je niet los.

Boekenbijlage

Potverdorie wat een boek is dit. Een scherpe, heldere vertelling over daders en vermeende daders, over de noodzaak volledig als jezelf gezien en erkend te worden, over familie en verschillende vormen van geborgenheid. Over identiteit en racisme, over literatuur en mythologie, over opgroeien in een dorp en teruggaan naar Kameroen. (...) Dat Simone Atangana Bekono debuteerde als dichter is terug te zien in de glasheldere beelden die ze oproept. Ik las Confronaties in één ruk uit.

Marieke de Groot | Pantheon Boekholt, Amsterdam

Confrontaties van Simone Atangana Bekono is een van de mooiste en knapste boeken die ik de afgelopen tijd las. Het is enorm goed geschreven, technisch mooi opgebouwd en in zekere zin heel actueel. 

Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde