BOEK

De Kouwe Ouwe

De Kouwe Ouwe

Martijn Haas

Vico Olling

ISBN: 9789048857548 | Paperback, 448 blz | € 24.50


Stanley Hillis, alias 'De kouwe ouwe', werd in 2011 geliquideerd. Meer dan dertig jaar lang was hij een van de meest gevreesde Nederlandse gangsters. Veelal opererend op de achtergrond maakt hij vanaf de jaren tachtig carrière in de georganiseerde misdaad en groeit uit tot een ware Godfather, geroemd en gevreesd om zijn eigengereidheid, intelligentie en brute machtsvertoon. De kouwe ouwe laat zien welk sluw spel deze beruchte crimineel jarenlang speelde, en schetst daarmee tevens dertig jaar Nederlandse misdaadgeschiedenis.

'Een fascinerend misdaadboek met spannende anekdotes, een zoektocht van twee tot op het bot geïntrigeerde journalisten. Zeer lezenswaardig materiaal' De Telegraaf

'Een boek om van te smullen. Als je Judas uit hebt, kun je meteen hiermee verder' Peter R. de Vries

In de winter van 1985 zitten wij nog op school. Een jaar waarin we studeren op Engelse en Franse taallijstjes en ons hoofd breken over wiskundige vergelijkingen met een of meerdere onbekenden.
Sonja Barend is in die dagen met haar wekelijkse talkshow goed voor Boer zoekt Vrouw-achtige kijkcijfers, oplopend tot een paar miljoen kijkers per uitzending. Reden ook waarom de afl evering waarin Stanley Hillis optreedt, op zaterdag 26 januari dat jaar, die maandag daarop bij alle koffi eautomaten van Nederland het gesprek van de dag is. Ook bij ons op school praat iedereen erover. Als het al niet in de gang is, tussen de lockers en de kantine, dan wel in de godsdienstles waarin de docent het item ziet als voorbode voor de teloorgang van de nationale televisie. ‘Waar gaat het heen met onze samenleving als zélfs criminelen zendtijd krijgen? Dan zijn we toch in een neerwaartse spiraal beland?’

We kunnen ons de uitzending nog goed herinneren zonder hem destijds live te hebben gezien. De beelden van de man, met pruik, zonnebril en snor waren instant iconisch. Op maandag 28 januari, twee dagen na het interview, prijkt dat wat carnavaleske gezicht groot op de voorpagina van De Telegraaf. Het beeld heeft iets amateuristisch, maar ook iets sinisters.
Waarom had Sonja Barend zich laten uitdagen om in de krochten van de Nederlandse onderwereld af te dalen? Waarom hadden ze een crimineel zendtijd gegeven? Haar eigen sensatiezucht en die van haar redactie? Dat zij is ingegaan op de journalistieke avances van een man die – zoals men zegt – geschoten heeft op de politie en goed is voor enkele tientallen inbraken en bankroven, is tot daar aan toe. Het is vooral de ‘trendbreuk’ van haar programma die haar kritiek bezorgde: de koele interviewstijl op een andere locatie dan de ‘warme studio’, de verbeten toon van Hillis, vol ingehouden woede, zijn onheilspellende boodschap richting politie en samenleving, het idee dat de politie deze man niet te pakken had gekregen en hij on the run is, en daarbij ook nog eens ‘vuurwapengevaarlijk’ zou kunnen gaan worden.

Tegenwoordig zijn de beelden van het item dat eind januari 1985 werd uitgezonden gewoon op YouTube te zien, in verschillende versies zelfs; eentje met enkel het interview, en een met het interview en de gesprekken die daaromheen in de studio met gasten plaatsvonden. Waar Hillis destijds voor de kijkers thuis als een schim voorbij trok in een licht-informatief amusementsprogramma, zullen nu dagelijks misdaadliefhebbers het terugkijken om de crimineel in al zijn fi nesses te kunnen waarnemen. Het moment van toen is uit zijn context gehaald en beeldmateriaal geworden voor de fanatici. Het item heeft inmiddels voor de argeloze kijker ook aan kracht ingeboet: de Hillis van toen was een spook in de nacht, de Hillis van nu een fi gurant in een malle gedateerde uitzending vol grote brillen en deftig archaïsch taalgebruik.

 

'Een fascinerend misdaadboek met spannende anekdotes, een zoektocht van twee tot op het bot geïntrigeerde journalisten. Zeer lezenswaardig materiaal.'

De Telegraaf

‘Het definitieve schrijven over het leven van de criminele godfather Stanley Hillis’ 

Paul Vugts in Het Parool

‘Eén van de weinige boeken over de Nederlandse georganiseerde misdaad die flink wat toe te voegen hebben […] Het is de auteurs gelukt een paar werkelijke intimi in Hillis’ criminele leven te spreken te krijgen en dat is een prestatie van belang’

Crimesite.nl

'Gruwelijk, maar ook smullen. Het overtreft al je verwachtingen'

Jinek

‘Een boek om van te smullen. Als je Judas uit hebt kun je meteen hiermee verder’

Peter R. de Vries

De kouwe ouwe - Martijn Haas & Vico Olling

Nieuwe dramaserie Stanley H. bij KRO-NCRV in najaar 2019 op NPO 3

Nieuwe dramaserie Stanley H. bij KRO-NCRV in najaar 2019 op NPO 3

KRO-NCRV en producent NL Film zijn gestart met de opnames van de nieuwe vierdelige dramaserie Stanley H. De serie is geïnspireerd op het leven van de Nederlandse topcrimineel Stanley Hillis. De rol van Hillis wordt vertolkt door Jeroen Spitzenberger. Andere grote rollen zijn weggelegd voor onder andere Jochum ten Haaf, Egbert-Jan Weeber en Sieger Sloot. Stanley H. is najaar 2019 te zien op NPO 3.

In Stanley H. wordt het leven van een van de meest beruchte criminelen van Nederland gevolgd. De serie vertelt Stanley Hillis’ carrière: van ‘gentleman’ bankovervaller tot nietsontziende drugscrimineel en eindigt met zijn geheimzinnige dood in 2011, een liquidatie onder de ogen van de politie. Een criminele afrekening die nog altijd niet is opgelost.

De criminele carrière van Stanley Hillis kende zijn hoogtepunt in de jaren ‘90 tijdens de IRT-affaire, waarbij opzettelijk containers met drugs werden doorgelaten. Met hulp van de Nederlandse politie en de douane verhandelde Hillis jarenlang zo duizenden kilo’s soft en hard drugs, wapens en explosieven. Spraakmakend was zijn tv-optreden in het live tv-programma van Sonja Barend in 1985, vlak na zijn ontsnapping uit de Bijlmerbajes. Compleet met pruik, opplaksnor en een enorme zonnebril liet Hillis zich interviewen voor tv-kijkend Nederland. In de studio zaten de directeur van de Bijlmerbajes en politiewoordvoerder Klaas Wilting te schuimbekken van woede en verontwaardiging.

In Stanley H. spelen Jeroen Spitzenberger (in de rol van Stanley Hillis), Jochum ten Haaf (Ewald Polmans), Sieger Sloot (Jasper Maas), Vincent Linthorst (Dick Beumer), Juliette van Ardenne (Annemoon, de vriendin van Stanley) en Egbert-Jan Weeber (Govert Kroon). Stanley H. wordt geproduceerd door hetzelfde team van de meervoudig bekroonde dramaserie De Zaak Menten: producent Kaja Wolffers, regisseur Tim Oliehoek, scenarioschrijvers Robert Jan Overeem en Jan Harm Dekker en Mascha van Erven (Hoofd Drama KRO-NCRV). Stanley H. wordt geproduceerd door NL Film (De Zaak Menten, Penoza).

Het scenario van Stanley H. is geïnspireerd op het boek Stanley Hillis van Denise Mosbach. In een latere fase van de ontwikkeling van de serie zijn tevens journalisten Vico Olling en Martijn Haas als adviseurs bij de serie betrokken geraakt.