BOEK

De achtste dag

De achtste dag

Annemarie Haverkamp

Schitterende roman over de liefde voor een vrouw en een kind, en over de vraag wat we achterlaten als we sterven

ISBN: 9789048861019 | Gebonden, 160 blz | € 10.00


In een verlaten grenslandschap aan een rivier woont timmerman Egbert met zijn gehandicapte zoon Adam, voor wie hij alleen de zorg draagt nadat zijn vrouw Emma is overleden. Wanneer Egbert hoort dat hij nog maar kort te leven heeft, moet hij noodgedwongen nadenken over de toekomst van zijn zoon. Adam is volledig van hem afhankelijk, en Egbert heeft zijn vrouw beloofd hem nooit alleen te laten. Als hij tegen beter weten in de opdracht aanneemt om een houten trap te maken, geeft hij zichzelf zeven dagen de tijd om een beslissing te nemen over hun lot.

De jury was onder de indruk van de uitgemeten zakelijkheid waarmee Annemarie Haverkamp erin slaagt om wat onafwendbaar is, toch stap voor stap, dag per dag, menselijk te maken. Dit boek getuigt van bijzonder vakmanschap. Het is een prachtige ode aan de liefde.

Juryrapport Bronzen Uil

De gedachten over de dood, de liefde tussen twee echtgenoten, de dagelijkse praktijk met een zwaar gehandicapt kind, de confrontatie met de medische wetenschap, het wordt in deze roman vanuit het perspectief van een radeloze vader op authentieke wijze literair in elkaar geschoven. De achtste dag is een boek dat in de herinnering een vaste plek krijgt.

Friesch Dagblad

Annemarie Haverkamp schreef met De achtste dag haar eerste, en geslaagde, roman: een aangrijpend verhaal.

Medisch Contact

De achtste dag is van een teerheid, prachtig, ik had nog nooit zoiets gelezen. Alles wat Annemarie schrijft is belangrijk.

Thomas Verbogt

Annemarie Haverkamp heeft een prachtige roman geschreven. Ze schrijft zonder opsmuk wat ze denkt en voelt in een heel directe, eerlijke stijl. Er zitten prachtige symbolische lijnen door het verhaal verweven. De grootste kracht van Haverkamp is dat ze in staat is om zonder enige sentimentaliteit zo'n immense liefde weer te geven dat je daar als lezer alleen maar heel stil van kunt worden.

Vrouwenbibliotheek

Annemarie Haverkamp heeft een prachtige roman geschreven. Ze schrijft zonder opsmuk wat ze denkt en voelt in een heel directe, eerlijke stijl. Er zitten prachtige symbolische lijnen door het verhaal verweven. De grootste kracht van Annemarie Haverkamp is dat ze in staat is om zonder enige sentimentaliteit zo'n immense liefde weer te geven dat je daar als lezer alleen maar heel stil van kunt worden.

Vrouwenbibliotheek

Teder, diep. Dit is geen roman die je oppakt en makkelijk weglegt. Als je eenmaal het eerste hoofdstuk hebt afgesloten wil je door tot je weet hoe dit afloopt. (...) Door alle pijn heen schijnt De Achtste Dag dwars door de donkere wolken met een boodschap vol hoop waar geen ziekte of gemis omheen kan.****

Chicklit.nl

De achtste dag is een prachtig geschreven boek door Annemarie Haverkamp. Je leeft mee met Egberts realistische en fraai verwoorde worsteling die gevoed is door de liefde voor zijn zoon.****

In de boekenkast

Af en toe stokt de adem in de keel. Door de flashbacks krijgt het verhaal van de man en de jongen diepgang. Tevens wordt het boek hierdoor dynamisch en leest het vlot weg. Haverkamp bewijst met dit boek dat ze kan schrijven. 

De Perfecte Buren

De omschrijvingen van de meervoudig beperkte en rolstoelgebonden jongen zijn zonder opsmuk, bij vlagen grappig, en heel herkenbaar. Gaat dat lezen. En niet alleen als je zelf ouder-van bent, maar vooral omdat het typisch zo’n goedgeschreven boek is dat je niet kunt wegleggen.

Lotje & Co

Wat een prachtig boekje. Aangrijpend, ontroerend en steeds een wending die je niet ziet aankomen.

Ineke van Nispen | boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Breda

Heb het in een ruk uitgelezen en was onder de indruk van het verhaal!

Veronie van Boekhandel Kramer, Winterswijk

Een diep ontroerend verhaal over onvoorwaardelijke liefde en een onontkoombaar lot.

Jessica van Boekhandel Veenendaal, Amersfoort

Hout wateren, een trap timmeren, sterven, zorgen voor je meervoudig gehandicapte kind, dansen, een vrouw die het water inloopt, Gerrit de gans (een zij!).. Er zit zoveel moois in deze roman, moois dat zeer doet vooral.

Marijn Hogenkamp

Soms grijpt het je naar de keel. Soms zou je nú willen helpen. Maar vooral zal dit boek mij laten herinneren aan de liefde, de vanzelfsprekende omarming en de warmte van de humor.

'Boeken-Instagrammer' Rbbrrbbr

Lopen met Lebowski #15: Annemarie Haverkamp ('De achtste dag')

Journalist en auteur Annemarie Haverkamp vertelt aan redacteur Roel van Diepen over haar dilemma’s rondom leven en dood, terwijl ze door het stille landschap lopen rondom de geïsoleerde botentelpost waar ze haar boek schreef. In haar eerste roman De achtste dag weet timmerman Egbert, die net als Annemarie voor een gehandicapte zoon zorgt, dat hij nog maar kort te leven heeft. De lezer wordt geconfronteerd met vragen als: kun je voor een ander bepalen wat een goed leven is? En wat laat je achter als je er niet meer bent?

Presentatie: Roel van Diepen | Productie, montage, distributie: Saskia Veen | Jingle: Angelo Boltini | Intro: Erik Jan Harmens | Artwork: Riesenkind