BOEK

De eerste vrouw

De eerste vrouw

Susan Smit

Historische roman over het meest legendarische artiestenkoppel van de 20ste eeuw

ISBN: 9789048844074 | Paperback, 288 blz | € 12.50


Zij was de diva van de internationale operahuizen die had gezworen nooit te trouwen. Hij was de vechter, de gokker, de hartenbreker met het engelengezicht die furore maakte op het toneel. Samen vormden de Amerikaanse Geraldine Ferrar en de Nederlander Lou Tellegen een van de meest legendarische artiestenkoppels aller tijden.
In De eerste vrouw verbeeldt Susan Smit met trefzekere pen hun grenzeloze ambitie, hun twijfels, angsten en hartstochtelijke liefde die is gedoemd te mislukken. Maar tegelijkertijd is de roman het verhaal van een opwindende tijd waarin Europa in een gruwelijke oorlog haar onschuld verliest; de vrouwenbeweging voorzichtig voet aan de grond krijgt, en een massamedium het levenslicht ziet dat de wereld voorgoed zal veranderen: de film.
Met deze wervelende, op historisch feitenmateriaal gebaseerde roman zal Smit opnieuw haar vele lezers in het hart weten te raken.

Het knappe van Smits roman is dat je echt helemaal in het huwelijk zit van die twee ambitieuze roekelozen en trouwelozen. Maar ook beleef je prachtig mee hoe de wereld er in en even na de Eerste Wereldoorlog voor staat.

Veronica Gids

Een hartstochtelijke, gedoemde relatie die zich afspeelde in een woelig, fascinerend tijdperk.

Margriet

Susan Smits Gisele was een bestseller en met De eerste vrouw heeft ze opnieuw een pakkende, op feiten gebaseerde roman neergezet. Smit vertelt over de stormachtige liefde tussen de twee grootste artiesten van de twintigste eeuw: de Nederlandse Lou Tellegen en Amerikaanse Geraldine Farrar. Een boek over hartstocht, twijfel en ambitie in Europa ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.

Elegance

Susan Smit heeft haar onderwerp, een sterrenkoppel uit het begin van de twintigste eeuw, goed gekozen en uitgewerkt (…) in een roman die het midden houdt tussen een documentaire (met aandacht voor de Eerste Wereldoorlog en de begindagen van de speelfilm) en een psychologische roman.

De Volkskrant

Smit beschrijft de magneetwerking tussen de twee sterren invoelend en geeft de lezer in één moeite door iets mee van de tijdgeest van toen, met de Eerste Wereldoorlog in aantocht en de opkomst van de film als massamedium.

Trouw

Het verhaal van de hartstochtelijke liefde tussen een razend knappe hartenbreker en een prima donna wordt meeslepend beschreven door Susan Smit in haar nieuwste boek.

Telegraaf

‘Susan Smits Gisèle was een bestseller en met De eerste vrouw heeft ze opnieuw een pakkende, op feiten gebaseerde roman neergezet. Smit vertelt over de stormachtige liefde tussen de twee grootste artiesten van de twintigste eeuw: de Nederlandse Lou Tellegen en Amerikaanse Geraldine Farrar. Een boek over hartstocht, twijfel en ambitie in Europa ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.’

Elegance

Een fascinerende roman over een alles verterende liefde. Ik had nog maar twee bladzijden gelezen en kreeg al kippenvel. Ik liet die pagina’s aan iedereen lezen om te vragen of ze het ook zo prachtig vonden.

Loretta Schrijver

Ik heb De eerste vrouw verslonden. Susan heeft een prachtig verhaal verteld, met veel levenswijsheid erin vervlochten. Ik ben gaan vertragen met lezen, want ik wilde er zo lang mogelijk van genieten.

Pernille la Lau

Een prachtig boek. Zo subtiel als de liefde tussen Lou en Geraldine zich ontwikkelt. Smit beschrijft schitterend die langzame verschuivingen in gevoel en hoe al die emoties lichamelijk in je werken. Die nauwkeurige objectieve analyse van wat er zich daadwerkelijk in de liefde afspeelt biedt zoveel troost en reflectie.

Acteur/regisseur Gijs de Lange

Een adembenemend boek dat nog lang in je hoofd blijft nagonzen.

Marion Pauw

Smit vertelt gul en met veel gevoel voor ritme een tintelend verhaal over dromen en ambities, de gloedvolle wereld van de opera en de opkomst van de film, het grillige feest van de liefde en het noodlot dat daarin schemert. E dat verhaal brengt ze zo dichtbij dat het je voortduren raakt.

Thomas Verbogt

In haar inzichten over de liefde komt Susan Smit tot een diepte die me weet te ontroeren. Een heel erg mooi boek!

Isa Hoes

Potdomme. Die Smit heeft met De eerste vrouw zichzelf overtroffen. Echt heel, heel mooi.

Roos Schlikker

"Ik heb De eerste vrouw verslonden. Susan heeft een prachtig verhaal verteld, met veel levenswijsheid erin vervlochten. Ik ben gaan vertragen met lezen, want ik wilde er zo lang mogelijk van genieten."

Pernille la Lau

"Potdomme. Die Smit heeft met De eerste vrouw zichzelf overtroffen. Echt heel, heel mooi."

Roos Schlikker

"Met De eerste vrouw toont Smit zich een verhalenvertelster pur sang. Met veel gevoel voor sfeer schept ze een wereld van glitter en glamour die voor je ogen tot leven komt en door haar vlotte pen worden Geraldine en Lou mensen van vlees en bloed. Het boek staat werkelijk bol van de prachtige zinnen."

Boekboetiek

‘Wat een prachtig verhaal heeft Susan Smit over dit legendarische artiestenkoppel geschreven. Met ontzettend veel gevoel en oog voor detail heeft ze Lou en Geraldine tot leven gebracht in de wereld van glamour. Door het prachtige taalgebruik zit het verhaal boordevol gevoel en weet ze de liefde tussen deze twee op de lezer over te brengen. De eerste vrouw is een prachtig, gevoelig en beeldend verhaal over een sprookjeshuwelijk waarbij de onvermijdelijke gevolgen van angst, twijfel en onzekerheid worden geoogst.’

Boekenenz

‘Smit beschikt over een groot inlevingsvermogen en met haar verbeeldingskracht heeft ze alles perfect en geloofwaardig ingekleurd. Door de verbeeldingskracht van Susan en haar doordringende wijze van beschrijven heeft de auteur met De eerste vrouw een prachtig, filmisch verhaal neergezet, een verhaal dat je raakt…’

Passievoorboeken.com

‘Levensechte personen en lang vervlogen tijden komen tot leven in haar boeken die lezen als een trein. Smit brengt de liefdesgeschiedenis overtuigend, zonder het overdreven te dramatiseren. Smit heeft zich duidelijk uitgebreid verdiept in haar personages en beschrijft ze liefdevol. Mede daardoor leest ‘De eerste vrouw’ makkelijk weg. Smit vertelt hun verhaal alsof ze erbij was. De eerste vrouw is een fascinerende liefdesgeschiedenis maar geeft ook een prachtig beeld van een roerige tijd.’

Chicklit

‘Vijf sterren voor De eerste vrouw. Een schitterende roman over ware liefde, voor elkaar en voor de kunst, die zich afspeelt tegen een achtergrond van ingrijpende maatschappelijke veranderingen zoals de opkomst van de vrouwenbeweging en de ellende van de Eerste Wereldoorlog. Het allermooist aan deze roman is de manier waarop het Smit is gelukt om de gevoelens van Geraldine aan de oppervlakte te brengen. Haar pijn, gedachten en emoties worden minutieus beschreven en grijpen je als lezer bij de keel. Met De eerste vrouw is een onbekende, prachtige liefdesgeschiedenis weer volop in de schijnwerpers komen te staan.

Hebban.nl *****