BOEK

De eerste vrouw

De eerste vrouw

Susan Smit

Historische roman over het meest legendarische artiestenkoppel van de 20ste eeuw

ISBN: 9789048857517 | Paperback, 288 blz | € 21.99


Zij was de diva van de internationale operahuizen die had gezworen nooit te trouwen. Hij was de vechter, de gokker, de hartenbreker met het engelengezicht die furore maakte op het toneel. Samen vormden de Amerikaanse Geraldine Ferrar en de Nederlander Lou Tellegen een van de meest legendarische artiestenkoppels aller tijden.
In De eerste vrouw verbeeldt Susan Smit met trefzekere pen hun grenzeloze ambitie, hun twijfels, angsten en hartstochtelijke liefde die is gedoemd te mislukken. Maar tegelijkertijd is de roman het verhaal van een opwindende tijd waarin Europa in een gruwelijke oorlog haar onschuld verliest; de vrouwenbeweging voorzichtig voet aan de grond krijgt, en een massamedium het levenslicht ziet dat de wereld voorgoed zal veranderen: de film.
Met deze wervelende, op historisch feitenmateriaal gebaseerde roman zal Smit opnieuw haar vele lezers in het hart weten te raken.

‘Susan Smits Gisèle was een bestseller en met De eerste vrouw heeft ze opnieuw een pakkende, op feiten gebaseerde roman neergezet. Smit vertelt over de stormachtige liefde tussen de twee grootste artiesten van de twintigste eeuw: de Nederlandse Lou Tellegen en Amerikaanse Geraldine Farrar. Een boek over hartstocht, twijfel en ambitie in Europa ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.’

Elegance

"Ik heb De eerste vrouw verslonden. Susan heeft een prachtig verhaal verteld, met veel levenswijsheid erin vervlochten. Ik ben gaan vertragen met lezen, want ik wilde er zo lang mogelijk van genieten."

Pernille la Lau

"Potdomme. Die Smit heeft met De eerste vrouw zichzelf overtroffen. Echt heel, heel mooi."

Roos Schlikker

"Met De eerste vrouw toont Smit zich een verhalenvertelster pur sang. Met veel gevoel voor sfeer schept ze een wereld van glitter en glamour die voor je ogen tot leven komt en door haar vlotte pen worden Geraldine en Lou mensen van vlees en bloed. Het boek staat werkelijk bol van de prachtige zinnen."

Boekboetiek

‘Wat een prachtig verhaal heeft Susan Smit over dit legendarische artiestenkoppel geschreven. Met ontzettend veel gevoel en oog voor detail heeft ze Lou en Geraldine tot leven gebracht in de wereld van glamour. Door het prachtige taalgebruik zit het verhaal boordevol gevoel en weet ze de liefde tussen deze twee op de lezer over te brengen. De eerste vrouw is een prachtig, gevoelig en beeldend verhaal over een sprookjeshuwelijk waarbij de onvermijdelijke gevolgen van angst, twijfel en onzekerheid worden geoogst.’

Boekenenz

‘Smit beschikt over een groot inlevingsvermogen en met haar verbeeldingskracht heeft ze alles perfect en geloofwaardig ingekleurd. Door de verbeeldingskracht van Susan en haar doordringende wijze van beschrijven heeft de auteur met De eerste vrouw een prachtig, filmisch verhaal neergezet, een verhaal dat je raakt…’

Passievoorboeken.com

‘Levensechte personen en lang vervlogen tijden komen tot leven in haar boeken die lezen als een trein. Smit brengt de liefdesgeschiedenis overtuigend, zonder het overdreven te dramatiseren. Smit heeft zich duidelijk uitgebreid verdiept in haar personages en beschrijft ze liefdevol. Mede daardoor leest ‘De eerste vrouw’ makkelijk weg. Smit vertelt hun verhaal alsof ze erbij was. De eerste vrouw is een fascinerende liefdesgeschiedenis maar geeft ook een prachtig beeld van een roerige tijd.’

Chicklit

‘Vijf sterren voor De eerste vrouw. Een schitterende roman over ware liefde, voor elkaar en voor de kunst, die zich afspeelt tegen een achtergrond van ingrijpende maatschappelijke veranderingen zoals de opkomst van de vrouwenbeweging en de ellende van de Eerste Wereldoorlog. Het allermooist aan deze roman is de manier waarop het Smit is gelukt om de gevoelens van Geraldine aan de oppervlakte te brengen. Haar pijn, gedachten en emoties worden minutieus beschreven en grijpen je als lezer bij de keel. Met De eerste vrouw is een onbekende, prachtige liefdesgeschiedenis weer volop in de schijnwerpers komen te staan.

Hebban.nl *****