BOEK

De experimenten

De experimenten

Marion Pauw

Ze hebben elkaar vijftig jaar niet gezien. Nu is het tijd voor een confrontatie. Met elkaar, maar vooral met het verleden.

ISBN: 9789048843619 | Paperback, 256 blz | € 21.99


Vijftig jaar lang hebben ze elkaar niet gezien of gesproken. Maar nu is Alma ziek en dit weekend is er niemand anders om voor haar te zorgen dan haar stiefdochter Charlie. Zodra ze terug is in het huis van haar jeugd weet Charlie weer waarom ze het al die jaren geleden voorgoed heeft verlaten. Maar dan begint Alma te vertellen: over hoeveel mensen er in een kolenwagon passen; de eeuwige honger; over de experimenten in Blok 10 van Auschwitz. Kan een gruwelijke getuigenis een levenslange verwijdering overbruggen?

De hoofdstukken over het kamp maken echt indruk.

Algemeen Dagblad

Pauw schrijft invoelend. Wat in De experimenten indruk maakt, is hoe het oorlogstrauma wordt doorgegeven. Gestapeld ongeluk.

Elsevier

Een aangrijpend verhaal over een stiefmoeder en stiefdochter, die na een stilte van vijftig jaar de confrontatie aangaan.

Jan Magazine

IJzersterk. Pauw schakelt soepel tussen heden en verleden. Onomwonden, soms met humor, wordt het contact tussen de twee vrouwen en de schrijnende gebeurtenissen in het kamp beschreven.

Libelle

Prachtig boek.

Twan Huys | RTL Late Night

Het verhaal is zo echt en puur dat je de luizen voelt en je de vieze kleding en kaalgeschoren hoofden in Auschwitz zo voor je ziet. En dat maakt dit verhaal alleen maar heftiger. Aanrader!

Readabook.nl

Je wordt meegesleurd door het verhaal en ook de vlotte schrijfstijl maakt dat je het boek in no time uit hebt.

Perfecte Buren

Het boek leest vlot en de schrijfstijl is erg fijn. Een verfilming van dit verhaal zou ik zeker willen zien!

Booksicareabout

Het verhaal leest fijn vlot en de gruwelijkheden zíjn gruwelijk, maar gelukkig op zo’n manier geschreven dat het je wel enorm raakt, maar niet lamlegt. Een indrukwekkend verhaal over wat WOII met mensen die het meemaakten doet en daarbij wat voor effect het heeft op de generaties erna.

Biebmiepje

Soms raken boeken je. En dat zijn toch de juweeltjes van het lezen. Dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar toch is het aan de schrijver om eer aan dit verhaal te doen. En dit heeft Marion Pauw met De experimenten zeker gedaan. Emotioneel maar oh zo sterk. 

De experimenten is een boek dat mij zeker nog een tijdje bij blijft.*****

Books & Macchiatos

Het psychologische laagje in het heden stemt tot nadenken. Venijnig goed vond ik de passage waarin Alma naast haar bed valt en van Charlène dan maar op de grond moet blijven slapen. Als dan vervolgens het eerste stuk begint over Alma’s verleden krijg je kippenvel als lezer. “Hoeveel mensen passen er in een kolenwagon?” Daarmee begint Alma haar verhaal en je kan alleen maar doorlezen.*****

Leesdame

Ik vind De experimenten een aangrijpend en mooi boek. Het boek is uit maar in mijn hoofd en hart blijft het nog wel zitten.

Blije Boekenwurm

Tjonge, wat is De experimenten een verhaal zeg! Marion Pauw weet de personages sterk neer te zetten. Het is een verhaal met veel emoties, bij vooral Alma en Charlie. Hun leven is getekend door de verschrikkelijke experimenten die Alma onderging. Ik heb het boek in een dag uitgelezen. Wie graag boeken over de oorlog leest, raad ik De experimenten aan.****1/2

In de boekenkast

De auteur weet op voortreffelijke wijze de verstoorde verhouding tussen ouders en kind onder woorden te brengen. (...) Op formidabele wijze, in de juiste toon en kleur aan het papier toevertrouwd. 

lees.bol.com

Na 50 jaar gescheiden te zijn geweest van het mooiste wat haar in het leven is overkomen, vertelt Alma haar verhaal. Zwaar getraumatiseerd heeft ze veel leed doorgegeven. 

Stiefdochter Charlie staat noodgedwongen en vol wrok aan haar bed. Kun je vergeten en vergeven als je hoort dat een dader ook slachtoffer is geweest? Is de herinnering van je jeugd bij te stellen? Over de oorlog is en wordt veel geschreven en dat moet. De experimenten van Marion Pauw is een verhaal over verhoudingen, moeder/dochter (therapeutisch).

Alma's trauma is verschrikkelijk, doch noodzakelijk om te lezen.

In één adem uitgelezen.

5 sterren.

Evelien Veltien van Bruna Ellenbroek

Aangenaam verrast ben ik door De experimenten van Marion Pauw. Een mooi boeiend verhaal over een stiefdochter die haar stiefmoeder niet kan vergeven over haar manier van opvoeden. Het oorlogsverleden van haar moeder komt zij pas te weten als ze een weekend haar moeder moet verzorgen. Ook de verhouding met haar eigen dochter staat onder druk. Het boek had van mij best dikker gemogen, maar nu vul ik de rest maar naar eigen inzicht in.

Dit genre past in mijn ogen goed bij Marion, complimenten.

Marianne van 't Hof - de Jong van Boekhandel Panningen

Een verhaal dat van begin tot eind boeit en je wilt het boek in één keer uitlezen. Met een waargebeurd verhaal uit WOII neemt de schrijfster je mee in de ingewikkelde en zeer moeizame relatie tussen dochter en stiefmoeder (met enorm oorlogstrauma) die elkaar na 50 jaar weer noodgedwongen spreken op het sterfbed van de stiefmoeder. Eindelijk vertelt de stiefmoeder haar verhaal en ontstaat er iets van begrip tussen beiden over alles wat in de dochters jeugd is gebeurd en waaraan de dochter trauma’s heeft overgehouden. Mooi geschreven. Een aanrader!

Desiree Brouwer van The Readshop Doorn

Wat een indrukwekkend boek. De gruwelen in het concentratiekamp en de gruwelen die Charlene meemaakt met haar stiefmoeder... Het hakte er enorm in bij mij. 

Wat ontzettend goed dat Marion Pauw dit verhaal is gaan schrijven. Want het is een belangrijk boek. En het onderwerp zal op de schrijfster nog veel meer indruk hebben gemaakt. Want zij heeft het uit de eerste hand gehoord.

Eerlijk gezegd vind ik dit misschien wel haar beste boek. 

Sandra van Dok van Bruna Nachtegaal, Utrecht

Over de oorlog is en wordt veel geschreven en dat moet. De experimenten van Marion Pauw is een verhaal over verhoudingen, moeder/dochter (therapeutisch). Alma's trauma is verschrikkelijk, doch noodzakelijk om te lezen. In één adem uitgelezen.*****

Bruna Ellenbroek

Goed geschreven! Dit boek zou op scholen en andere instellingen verplichte lectuur moeten zijn. Dit om de gruwelijkheden zó duidelijk en pijnlijk geschreven aan de jongere generatie door te geven.

Wil van Schie

Lopen met Lebowski #12 - Marion Pauw (podcast)

Auteur Marion Pauw en haar redacteur Jasper Henderson spreken over Marions roman De experimenten op een unieke plek: namelijk in de villa in Leusden die Marion gebruikte als setting van haar boek, en die ze opduikelde op een makelaarswebsite, maar waar ze nooit echt was geweest – tot nu. Ze dwalen door de kamers, in het trappenhuis en buiten bij de tennisbaan, paardenbox en volière, waar voor Marion haar roman ineens tot leven komt. Amusez-vous!

Meekijken in de villa? De Doornseweg 13 te Leusden staat nog steeds te koop op Funda

Presentatie: Jasper Henderson | Montage: Saskia Veen | Dank aan: David Janse en Buijs Regiomakelaars Amersfoort | Jingle: Angelo Boltini | Intro: Erik Jan Harmens | Artwork: Riesenkind