BOEK

De mooiste vrouw van de wereld

De mooiste vrouw van de wereld

Jonah Falke

Als je de wereld wil zien zoals die echt is, moet je ook haar minder aantrekkelijke kanten leren incasseren

ISBN: 9789048849284 | Paperback, 176 blz | € 21.99


Jonah leidt een even zorgeloos als richtingloos bestaan. Terwijl zijn vriendin carrière maakt brengt hij zijn tijd het liefst door in de Neue Liebe, een bordeel net over de grens waar status en afkomst van geen belang zijn. Daar ontmoet hij Hugo, die hem vraagt om voor 'de mooiste vrouw van de wereld' te zorgen terwijl hij met zijn zigeunerband op tournee gaat. Jonah komt terecht in een spagaat tussen de wereld van de succesvolle mensen en het vrolijke niemandsland aan de zelfkant van de maatschappij, waar wordt gedronken en gedanst tot iedereen erbij neervalt en de rundvleessalade in de gordijnen zit. Als zijn vriendin aankondigt dat het tijd wordt voor een kind, moet hij kiezen. Of beslist het lot anders?
De mooiste vrouw van de wereld is een geestig, rauw en levenslustig portret van een jongen die doet wat er van hem verwacht wordt, maar niet weet wat hij zelf van het leven verlangt.

De mooiste vrouw van de wereld vond ik een van de beste boeken uit 2019. Wat Falke betreft kan ik zijn scène met de tafeltennistafel niet vergeten. Zo rauw, zo pijnlijk, zo menselijk.

James Worthy in Esquire

De mooiste vrouw van de wereld is een roman geworden die heen en weer schakelt tussen rauw en rouw. Zo schaamteloos en genadeloos als schrijvers moeten zijn.

Tubantia

De mooiste vrouw van de wereld intrigeert. Niet enkel door zijn opvallende omslag, maar ook door de droogkomische toon die een flinke portie tragiek maskeert.

De Morgen

De mooiste vrouw van de wereld betovert de lezer in al haar goorheid. In zijn tweede roman beschrijft Jonah Falke op weergaloze wijze de Nederlandse onder- en bovenklasse. Het boek leest als een film. Het is in een razend tempo en erg beeldend beschreven. De tweestrijd die gaande is bij hoofdpersoon Jonah is bijna voelbaar. Ben je op zoek naar een heerlijk Nederlands boek? Laat je dan betoveren door De mooiste vrouw van de wereld.

Punt

Echt een fantastisch boek. De mooiste vrouw van de wereld is niet eenduidig maar het bevraagt, zoals literatuur moet doen.

Pieter van der Wielen | VPRO Nooit meer slapen

Ik heb dit jaar veel gelezen. Veel goede boeken ook, maar dit boek is anders. Het is goor en wonderschoon. Poëtisch en toch bonkig. De kans is groot dat je er nog nooit iets over hebt gehoord en dat is schandalig. Lees dat boek.

James Worthy | The good shit and bullshit enquirer

Ik vind Falke een van de interessantste stemmen van een nieuwe generatie schrijvers. Eigen, scherp, pretentieloos. In De mooiste vrouw van de wereld schetst hij een universum dat groezelig is, maar na lezing te verkiezen boven iedere andere realiteit.

Roxane van Iperen

Een excessieve road- en mindtrip, (...) goedbedoelend zou je haast kunnen spreken over een metafyische operette (...) met scherpe vergelijkingen en originele beeldspraak. Vooral op de grens met de tragiek schildert de schrijver messcherpe observaties op papier. De benauwdheid van de rauwe zelfkant van de maatschappij is haast Verhulstiaans.

Tzum

De mooiste vrouw van de wereld is een kleine satire over brave burgers tegenover wat meer vrijgevochten mensen. Falke heeft een frisse stijl van schrijven. Hij maakt het leven niet mooier dan het is; zijn stijl heeft zelfs een rauw randje. (...) Deze schrijver is een prima observator, die van mensen en hun pijnlijke tekortkomingen leert. Nieuwsgierig als hij is naar de grote wereld om hem heen, zal hem dat in de toekomst nog heel wat aantrekkelijke onderwerpen opleveren, waarover hij met zijn Achterhoekse bravoure onderhoudende verhalen kan schrijven. Het is uitkijken naar zijn volgende werk.

Smitaki's Boekenlust

Vloeken, tieren, zuipen, neuken, het spat allemaal van de pagina’s af. Maar toch is het allerminst een plat boek. Falke zet de personages prachtig neer. Nietsontziend en rauw, zoals het leven soms kan zijn. Wederom een knap staaltje werk van dit jonge multitalent!

LeesKost

Onderkoeld, droogkomisch en ranzig tegelijk, zoals alleen de allerbeste verhalenverteller uit de kroeg dat kan.

Jan Peter Prenger, inkoper Libris

Onnavolgbaar boek! My cup of tea. Lekker raar en nuchter. Herkenbaar (maar wat?). Onvergetelijke figuren. Was zijn debuut Bontebrug een roes, opvolger De mooiste vrouw van de wereld is anarchistischer. Nog smeuïger, en beter.

Jeroen Schwartz

Heerlijk! Geen fantasie is deze schunnige schrijver te dol. Fraaie, vlotte zinnen, op hilarische wijze beschreven door een auteur met een heel fijn pennetje. Niet voor fatsoensrakkers en lezers met een zwakke maag.

Eric Schuurman

Verbijsterd, onrustig en met ongeloof sloeg ik De mooiste vrouw van de wereld dicht. Een prachtig verhaal.

Gijs Müller, hoofd Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie, in een persoonlijk bericht (geplaatst met toestemming)

Wat een schitterend, romantisch boek heeft Jonah Falke geschreven! De - rode neonverlichting van - de Neue Liebe zo, in de achteruitkijkspiegel te zien verdwijnen - nog voor het boek goed en wel is begonnen - dat is groots.

Marcel Misset, vertaler

Het mooiste aan De mooiste vrouw van de wereld is de vooroordeelloosheid ervan, die de lezer uiteindelijk met weinig anders confronteert dan met zichzelf, zodat deze roman weleens de redding zou kunnen zijn voor de Nederlandse literatuur, die immers dreigt te verzanden in het allesopslorpende moeras der meningen. Vergeet derhalve deze quote en lees dat boek.

Gerjon Gijsbers, auteur

Leest als een trip!

Rob Steijger, persklaarmaker

Schitterend.

Els Snick, vertaler Joseph Roth

De mooiste vrouw van de wereld van Jonah Falke ademt de sfeer van de meester, Joseph Roth.

Joseph Roth Genootschap

Een lofdicht op het leven van een compromisloze fonkelende rauwe schoonheid.

Hans de Beukelaer

Jonah Falke heeft zichzelf overtroffen. De vaart waarmee het verhaal wordt verteld, alles valt in elkaar, geen woord staat er onnodig. Het boek is wederom ook erg humoristisch. Verhulstiaanse humor, de tragiek van de zelfkant van de maatschappij, waarin zoveel ellende schuilt in kleine details (de tonijnvlek!) dat het iets komisch krijgt.

Nick Muller, freelance journalist voor o.m. HP/De Tijd

Lopen met Lebowski: Jonah Falke over 'De mooiste vrouw van de wereld'

Terwijl ze over hekken klimmen en door plassen waden gaan redacteur Saskia Veen en auteur Jonah Falke in gesprek over zijn tweede roman De mooiste vrouw van de wereld. Over hoe er wijsheid in het primitieve schuilt, over hoe de onderdrukte slechtheid in de mens Jonah meer interesseert dan wat er wordt getoond, over opklimmen op de maatschappelijke ladder met verveling tot gevolg versus de onbeschaafde, smerige maar ook warme zelfkant – waar je wel voelt dat je leeft. De hamvraag: houdt Jonah eigenlijk wel van mensen? Amusez-vous!

Presentatie: Saskia Veen | Geluid: Merel Aalders | Edit: Saskia Veen | Intro: Erik Jan Harmens | Jingle: Angelo Boltini | Artwork: Riesenkind