BOEK

De parade

De parade

Dave Eggers

Een tijdloze roman met echo's van J.M. Coetzee en Graham Greene, over de vraag of we ooit de oorlog van een ander land kunnen begrijpen, en welke rol buitenstaanders spelen in het sluiten van vrede

ISBN: 9789048848911 | Gebonden, 144 blz | € 21.99


- Getipt door het DWDD Boekenpanel -

In een naamloos land wordt na een decennium oorlog een nieuwe weg aangelegd die de twee helften van het land met elkaar moet verbinden. Twee buitenlandse werknemers zijn verantwoordelijk voor de voltooiing ervan. Terwijl de een avontuurlijk is, het nachtleven en de mensen wil ervaren, wil de ander het liefst zo snel en goed mogelijk de klus klaren. Gaandeweg worden de beide mannen geconfronteerd met de absurditeit van hun werkzaamheden en de verregaande gevolgen die hun aanwezigheid in het land heeft.

Geniaal boek. Juist in je neutraliteit ten opzichte van het naamloze land en de naamloze personages waarover je leest, word je geconfronteerd met je eigen moraliteit. Je beseft: als je geen beslissing neemt, kan je door niet te kiezen aan de verkeerde kant komen te staan. De parade is loeispannend, het is mooi en ontroerend; dun, maar genadeloos goed.

Lidewijde Parijs in Nieuwsweekend (NPO Radio 1)

Met De parade heeft Eggers een korte maar krachtige parabel geschreven waarin hij ons leert dat het geen zin heeft om oogkleppen op te zetten en je van de buitenwereld af te schermen, dat confrontatie deel uitmaakt van het leven en dat er in onze wereld niet zoiets bestaat als een onzelfzuchtige goede daad.

Cutting Edge

Eggers weet je aan een rotvaart over het verse asfalt mee te sleuren, en werpt prangende vragen op over de impact en het nut van buitenlandse interventie en ontwikkelingshulp.

Het belang van Limburg

De nieuwe roman van Dave Eggers is een intrigerende parabel. Hij laat zijn lezers diep nadenken over wat wel en niet deugt aan westerse inmenging in conflictgebieden. Eggers staat erom bekend dat hij als het even kan stelling neemt tegen maatschappelijk onrecht. Hier doet hij dat zo behendig en subtiel, dat menig lezer het even gruwelijke als verrassende einde niet zal zien aankomen.****

Elsevier

In een absurde ‘road novel’ richt Dave Eggers opnieuw zijn pijlen op het westerse kapitalisme. Eggers heeft er een kaal, woestijnachtig verhaal van gemaakt, haast een soort mythe.

Trouw

Dit nieuwste boek van Eggers behoort tot het beste van zijn oeuvre. Juist doordat hij zich niet laat verleiden tot activisme en pamflettistische uitweidingen, maar het verhaal strak en sec vertelt, komt de pijn van zo veel onrecht des te indringender binnen. De parade is een krachtige parabel over schuld, verantwoordelijkheid en medemenselijkheid in tijden van oorlog.

Nederlands Dagblad

Overtuigend laat Eggers zien hoe lastig het is culturele subtiliteiten, trauma’s, ressentimenten en het gewicht van lokale geschiedenis daadwerkelijk te doorgronden, laat staan te doorvoelen. De cast is scherp getekend, en hij plaatst de lezer overtuigend ín een andere wereld, en vooral ook ín het gevoel van desoriëntatie dat dit met zich mee kan brengen. 
De parade behoort zeker tot Eggers’ beste werk.****

NRC

Het is een klassiek procédé: een verhaal laten schuren door diametrale karakters met elkaar te confronteren... Eggers weet perfect hoe hij zo’n vertelmechanisme voor z’n kar kan spannen. Toch voegt hij er van meetaf ook een ongemakkelijke dimensie aan toe.***

De Morgen

The Parade has a light touch, but it’s stylish and slick, and it leaves us pondering the rights and wrongs of progress and intervention. A road brings medicine, but it also bears armies.****

Independent

Zo klein als Eggers het verhaal ogenschijnlijk houdt, zo groots maakt hij de inhoud. De schrijver werkt - gebruikmakend van licht bijtende en subtiele humor - toe naar het al dan niet verbinden van de menselijke belangen, om aan het einde de lezer keihard te confronteren.

Met de neus in de boeken

Godallemachtig, wat een einde! Het benam me de adem, liet me sprakeloos achter. Wie denkt dat een klein boekje niet groots kan zijn, komt voor een uitzonderlijke verrassing te staan. De karakters van Vier en Negen zijn weergaloos goed uitgewerkt, de beschrijving van het land waardoor ze rijden, die grote verlatenheid, mistroostigheid en rode stoffigheid doen soms denken aan Stoner van John Williams. 
De Parade is een juweel dat schreeuwt om een verfilming!

Boekenbijlage

Een compacte roman met een onthutsend slot. Dave Eggers is een schrijver met een boodschap.

Leeskost

Onvoorstelbaar absurd beschreven verhaal. Prachtig.

Boekhandel Bruna Fuchsiastraat Nijmegen

Donkerder dan Eggers eerdere werk: de dystopie De Cirkel, de onbegrepen dapperheid in Zeitoun, tegen een decor als dat van Hologram voor de koning of De monnik van Mokka. Kaal en snel geschreven, met genoeg humor om lucht toe te laten. En dan die stomp op de laatste pagina. 

Jan Peter Prenger