BOEK

De verschrikkelijke jaren tachtig

De verschrikkelijke jaren tachtig

Tim Kamps

Geestig en ontroerend debuut over een bizarre jeugd in een commune

ISBN: 9789048857494 | Paperback, 208 blz | € 21.99


De jaren tachtig. De verteller woont in een woongroep, het restant van een communistische commune, samen met vier moeders, wat andere kinderen en goeroe Bert. De kinderen worden min of meer aan hun lot overgelaten terwijl de volwassenen veel met elkaar praten (het liefst naakt - 'Als je naakt bent, heb je geen schild,' zegt Bert), therapie doen, ruziemaken, en opnieuw met elkaar praten (weer naakt). Aan hun lerares op school hebben ze ook niets, want die gaat ook met Bert naar bed. De enige met wie de verteller enigszins kan opschieten, is Donnie.
Als de kinderbescherming dreigt in te grijpen en de volwassenen allemaal in paniek raken, vat de verteller het plan op om samen met Donnie weg te lopen. Naar België. Want daar is de mayo beter.

Caberatier Tim Kamps, zelf uit 1977, putte uit delen van zijn eigen jaren 80-jeugd voor deze deels grappige, deels schurende roman. Voor de hoofdpersoon zijn de jaren 80 de jaren dat je als kind nog niets in te brengen hebt over je eigen leven. Die constatering levert herkenbare en geestige observaties op, genoeg om het geheel luchtig te houden.***1/2

De Telegraaf

Zeer onder de indruk, kopen, niet meer wegleggen, lezen en genieten. Ben benieuwd naar de jaren negentig.

Leo Alkemade

Origineel, boeiend en zonder meer de moeite waard.****

Leeskees

Lees De verschrikkelijke jaren tachtig van Tim Kamps. Roman naar aanleiding van jeugdervaringen in een communistische commune: een zogenaamd vrijgevochten gemeenschap maar in feite een bekrompen en nare sekte. Een boek waar je omwille van de ironie om kan lachen, maar omwille van de inhoud vooral heel erg boos wordt.

Hans de Clercq

Het verhaal van de commune gaf mij een dag leesvoer, maar het plekje dat in mijn hart veroverd is, blijft veel langer dan een enkele dag.

Books & Macchiatos

Tim Kamps heeft oog voor bizarre relaties en situaties, voor de dommigheid, en serveert zijn verhaal uit met de snelheid van de cabaretier en het aplomb van een kind dat weliswaar alles ziet maar lang niet alles begrijpt.

Leesbeest

Cabaretier Tim Kamps over zijn verschrikkelijke jaren 80

Cabaretier en regisseur Tim Kamps had het niet makkelijk in de jaren 80. Samen met zijn tweelingbroer Wart had hij geen echt thuis, kreeg hij anorexia, hypochondrie, en een diepe angst voor winkelverkopers. Dat alles heeft hij nu beschreven in zijn debuutroman, waarover hij in deze podcast praat met Gijs Groenteman in onze archiefkast.

Lopen met Lebowski #11 - Tim Kamps

Vrienden en vriendinnen van de literatuur! Hoe begin je een commune, hoe geef je fotografisch gestalte aan de uitdrukking ‘kut met peren’, kan de jeugd van tegenwoordig zich nog vervelen, en ligt de moraal vandaag de dag te hoog, of lag-ie in de jaren 80 te laag? Redacteur Jasper Henderson en schrijver, regisseur, cabaretier, muzikant en acteur Tim Kamps lopen door Amsterdam op weg naar de friettent om te spreken over zijn debuut 'De verschrikkelijke jaren tachtig'. Amusez-vous!

Presentatie: Roel van Diepen | Montage: Saskia Veen | Jingle: Angelo Boltini | Intro: Erik Jan Harmens | Artwork: Riesenkind