BOEK

Een mes in de rug

Een mes in de rug

Simon de Waal

Ab Baantjer

ISBN: 9789048832828 | Paperback, blz | € 14.99


Zesde deel in de populaire reeks over het speurdersduo Peter van Opperdoes en zijn partner Jacob Rechercheur

Peter van Opperdoes en zijn collega Jacob worden gewaarschuwd dat een gast van een hotel in de Jordaan geen gehoor meer geeft. Als ze de kamer met een reservesleutel openmaken, vinden ze het lichaam van een onbekende man. In eerste instantie lijkt de man aan een hartaanval overleden te zijn, maar nauwgezet onderzoek van de twee rechercheurs bevestigt het vermoeden van Van Opperdoes; de man is vermoord. De moeizame speurtocht naar de identiteit van de onbekende man levert uiteindelijk een naam op, maar ook meer vragen. Want wat deed de man, een Amsterdammer, eigenlijk in het hotel? Met wie had hij een afspraak? En de meest prangende vraag: wie heeft hem vermoord... en waarom?

Ik heb eens tegen de Zanger gezegd dat ik nooit eerder gevoeld heb dat zoveel boze krachten met zoveel macht zich tegen één man keerden als tegen jou, en hij zegt: de duivel heeft geen macht over mij. Laat de duivel maar komen, dan geef ik hem een hand. De duivel heeft zijn eigen rol. De duivel is ook een goede vriend, want alleen als je hem niet kent, kan hij je verpletteren. Ik zeg tegen hem: brother, jij bent net Robin Hood. Hij zegt: maar ik heb nog nooit iemand beroofd. Ik zeg: brother, dat deed Robin Hood ook niet.

Maar boze krachten en bedrog groeien in het donker. De Zanger is slim. Hij is mijn vriend en een vriend van Shotta Sheriff. De Zanger praat met mij en hij praat met Shotta, niet tegelijk, dat zou nog steeds idioot zijn, maar hij praat met ons op dezelfde manier. Als kat en hond samen kunnen leven, waarom kunnen wij dan niet van elkaar houden? Zegt Jah dat niet? Maar kat en hond willen niet samen leven, zeg ik tegen hem. Maar dan denk ik er eens goed over na en dan zie ik het anders. Als de hond de kat dood maakt en de kat de hond, dan is alleen de roodkopgier tevreden. En de roodkopgier zit daar al z’n hele leven op te wachten.