BOEK

Het verbrande huis

Het verbrande huis

Bodil de la Parra

Een melancholisch en geestig verhaal over familiebanden die - met een oceaan ertussen - liefdevol, soms pijnlijk, maar onverbrekelijk blijken te zijn

ISBN: 9789048849208 | Paperback, 240 blz | € 22.99


Sinds haar vroegste jeugd bezoekt Bodil de la Parra elke zomer Paramaribo, de stad waar haar vader Pim opgroeide. Ze verblijft dan in het huis aan de Zwartenhovenbrugstraat, waar ze onder de hoede wordt genomen door de ongetrouwde tantes Gus, Pop en Jet, haar speelse neefjes en haar norse grootvader R.L. Ze is er onderdeel van een leven dat zo anders is dan dat in Amsterdam, waar de tijden in razend tempo veranderen. Een leven dat ze elk jaar beter leert kennen - ook de geheimen en
de schaduwkanten ervan.
Ruim veertig jaar na haar eerste bezoek brandt het huis af, en blijft er niets anders over dan de verhalen die zich er hebben afgespeeld. Het verbrande huis is de geschiedenis van een Surinaamse familie die een leven lang van elkaar gescheiden wordt door een oceaan, maar in zowel voor- als tegenspoed een hechte eenheid blijft.

Het verbrande huis legt een liefdevolle Surinaamse familiegeschiedenis vast, maar is meer dan dat: het gaat ook over een meisje dat nergens helemaal bijhoort. (...) Een kleurrijke en troostrijke tocht door heden en verleden, over heimwee en waar thuis te komen.****

Algemeen Dagblad

Met veel humor vertelt Bodil de la Parra in Het verbrande huis de geschiedenis van haar familie. Het oude huis staat symbool voor de warmte van haar tantes en neven overzee, maar het is ook een verhaal over verbindtenis en luisteren naar elkaars geschiedenis.

EenVandaag

Mooi en intiem.

Margriet

Bodil de la Parra doet haar kleurrijke familiegeschiedenis met veel liefde en warmte uit de doeken. De schrijfster schuwt pijnlijke familiegebeurtenissen niet, ontrafelt (kleine) geheimen en benoemt ook het slavernijverleden van haar verre voorouders. Het mooie huis waar Bodil zoveel gelukkige vakanties doorbracht, is in vlammen opgegaan. Maar de verhalen blijven.

De Telegraaf

De la Parra’s boek blijft spannend, intrigerend en vooral ook fantastisch lichtvoetig verteld zonder ooit futiel te worden, en dat van de eerste tot de laatste pagina.

Trouw

Leestip! Het verbrande huis is een ontroerende warme familiegeschiedenis. Voor iedereen die van Suriname houdt. In één ruk uitgelezen. Ik werd er melancholisch van, werd gegrepen door Bodils zoektocht en was zeer ontroerd.

Monic Hendrickx

Bodil de la Parra maakt gebruik van subtiele humor, weemoed en een intieme verteltrant om dit boek naar de hoogste regionen te trekken. De verhalen blijven boeien tot de laatste bladzijde. Soms hilarisch en soms hartverscheurend. Door alles druipt de liefde heen.*****

Perfecte Buren

Een echte aanrader. Tijdens het lezen van Het verbrande huis sluit je steeds meer mensen in je hart. Het boek is op een vertellende manier geschreven waardoor het boek vlot weg leest. Een indrukwekkende familiegeschiedenis.

Lees Magazine 

Beeldend, meeslepend, en bovenal liefdevol verteld verhaal dat van begin tot einde boeit.

Boekenbijlage

Het verbrande huis is een sfeervolle, warme en uitstekend geschreven familiegeschiedenis zonder sentiment.****

Allesoverboekenenschrijvers.nl

Het verbrande huis is een verkenningstocht naar het Surinaamse in Bodils eigen ziel. Van een Márquez-achtige kwaliteit is de anekdote over de begrafenis van tante Pop. Het is een amusante en bij vlagen ook ontroerende familiegeschiedenis in een land dat je na aan het hart gaat liggen.

Caraïbisch Uitzicht

Het verbrande huis is een memoir van Bodil de la Parra over haar jeugdvakanties in Paramaribo. Daar, in het huis van haar grootvader, woonden drie ongetrouwde tantes, die ze op zo’n manier heeft beschreven dat je denkt: goh, die had ik ook wel willen kennen.

Vincent Elzinga | Kennemer Boekhandel, Haarlem

Zo moeder zo zoon

Dit is Zo moeder zo zoon, een podcast over afkomst, kleur en Suriname door Gotu Jim en Bodil de la Parra

Hij is wit, zij niet. Hij rapt, zij is theatermaakster en schreef een boek (Het verbrande huis) over haar Surinaamse familiegeschiedenis. Hun werelden komen samen in een gesprek rond de keukentafel. Dit is: Zo moeder zo zoon, een vijfdelige minipodcast over afkomst, racisme, kunst en Suriname met Gotu Jim en zijn moeder Bodil de la Parra.

Een initiatief van Lebowski Publishers | Productie: Christine Visser, Soraya Riem | Edit: Saskia Veen | Jingle: IJsbrand van Eerdenburg | Artwork: Soraya Riem