BOEK

Het zal je moeder maar wezen

Het zal je moeder maar wezen

Karin Bruers

ISBN: 9789048826865 | Paperback, 208 blz | € 19.99


De onderlinge verhoudingen binnen Karins familie komen op scherp te staan wanneer moeder naar een verzorgingshuis moet. Ze is vierentachtig en dementerend. Een deel van haar kinderen overdrijft echter haar ziektebeeld waardoor ze plots op een gesloten afdeling tussen luiers dragende en zwaar verwarde ouderen terechtkomt. Als Karin haar daar helemaal in paniek aantreft, besluit ze moeder, samen met een van haar zussen, te ontvoeren en in haar eigen huis onder te brengen. De rest van de familie is woest. Het is het begin van een ruzie met het lot van moeder als inzet. Maar plots je moeder vierentwintig uur per dag om je heen hebben, blijkt echter ook niet gemakkelijk. Zeker niet als ze denkt dat haar dochter Karin een tante is, en haar zoon een zus.
Het zal je moeder maar wezen is een tragikomische, maar ook ontroerende roman over een gezin dat uit elkaar valt, over de verwoestende kracht van dementie en over de wijze waarop we omgaan met ouderen.

Het zal je moeder maar wezen is een heel bijzonder boek, mooi geschreven.

Radio Omroep Brabant

In Het zal je moeder maar wezen maakt Karin Bruers korte metten met het suikerlaagje dat mantelzorg bedekt. Een tragikomische roman.

VPRO Gids

Karin Bruers heeft een prachtige schrijfstijl met beschrijvingen die niets aan de verbeelding overlaten. Het uitvergroten van verschillende situaties geeft het verhaal een komisch tintje, terwijl het leed van Karin zorgt voor het tragische effect. Juist die afwisseling maakt het boek zo aantrekkelijk om te lezen.****

In de boekenkast

Zo fantastisch en humoristisch een tragische gebeurtenis en de familieperikelen beschrijven, dat is kunst met een grote K.

Boek en Zopie

Een komisch familiedrama als aanklacht tegen onze moderne maatschappij: als geen ander zet cabaretière Karin Bruers dat neer op een manier die je meesleurt in een geschiedenis die je nooit mee hoopt te maken.

Leestafel.info

Het zal je moeder maar wezen is lekker leesbaar, maar onverbloemd geschreven. Het verhaal boeit van af het begin. Hilarisch, maar tegelijkertijd ook pijnlijk. Een verslag met herkenbare dialogen over wat dementie met mensen doet en een samenleving waarin oudere mensen worden opgeborgen en als last worden ervaren.*****

Linda de Jong op Hebban

Video: online boekpresentatie 'Dat zal je moeder maar wezen' van Karin Bruers

Karin Bruers kan het iedereen aanbevelen: neem je dementerende moeder in huis

Karin Bruers nam haar moeder met dementie in huis. Die beslissing zette de relatie met haar broers en zussen, maar ook haar thuissituatie onder hoogspanning. Ze schreef er een boek over: 'Het zal je moeder maar wezen'. Video van Omroep Brabant.