BOEK

Hier is alles veilig

Hier is alles veilig

Anneleen Van Offel

Een moeder reist door een land onder hoogspanning, op zoek naar haar zoon

ISBN: 9789048861699 | Paperback, 240 blz | € 21.99


Na een noodkreet van haar stiefzoon Immanuel, die ze tien jaar niet heeft gezien, vertrekt arts Lydia naar Israël. Daar aangekomen blijkt ze te laat. Er rest haar niets anders dan haar oude moederrol weer op zich te nemen en door te reizen, op zoek naar wie haar zoon is geworden. In de ontmoetingen met zijn vriendin, zijn vader en toevallige passanten reconstrueert Lydia het leven van een jongen in het leger die verstrikt raakte in een werkelijkheid groter dan hijzelf.

Hier is alles veilig is een aangrijpende roadtrip door een land onder hoogspanning. Het verhaal stelt prangende vragen over blinde vlekken, over hoe te leven in een wereld gedomineerd door het verleden en over het verlangen om gezien te worden. Bovenal gaat het over die ene vraag die iedereen aangaat: wat hou je jezelf voor, zodat je kunt leven hoe je leeft?

'Menselijk, intelligent, doordringend. Anneleen Van Offel snijdt met haar zinnen en gedachten door de complexiteit van een conflict en toont zo wat het betekent om alsnog een mens te blijven' Jeroen Olyslaegers

'Gevoelig, wijs, beeldend, ontroerend, meeslepend maar vooral: bewonderenswaardig empathisch' Fleur van Groningen

Anneleen Van Offel moet een oude ziel hebben. Een zeer mooi boek over graag zien, over loslaten. Hier is alles veilig gaat naar het hart.

De Madammen | Radio 2

Van Offel schudt de beelden uit haar pen. Hier is alles veilig is niet alleen schitterend van taal, dit is proza dat erg beeldend is, spannend, weinig duiding geeft en toch je zin na zin voortstuwt het verhaal door. Een negen en een half.

Jan van Mersbergen in de Revisor

Hier is alles veilig is een ambitieuze roman waar Van Offel vele jaren aan werkte en waarvoor ze enkele malen naar Israël reisde. Zeker het tweede deel van de roman, waarin ook Immanuel aan het woord komt, is sterk. Daar ontmoeten het kleine verhaal van de jongeman die als soldaat de gruwel aan den lijve ondervindt en het grote verhaal van een complex conflict dat haast onoplosbaar is mekaar.***

Het Nieuwsblad

Hier is alles veilig is een heel emotioneel boek. Het begint met een geweldige, heftige scène, die je de adem afsnijdt. Wat een binnenkomer, als een filmscène. Daarna willen we weten wat er gebeurd is. Heel mooi.

Nicky Aerts | Pompidou, KLARA Radio

Van Offel geeft een zorgvuldig gebeiteld gezicht aan een conflict dat zich ver van ons bed afspeelt, maar nog lang niet ten einde is. Een rauw, lichamelijk relaas over verdriet en afscheid dat de complexe verteltechnieken en historische schuldvragen niet schuwt.****

HUMO

In haar debuutroman Hier is alles veilig poogt Anneleen Van Offel diep door te dringen in de Israëlische samenleving. In vrij strak geritmeerde hoofdstukken laat Van Offel veel geledingen van de Israëlische samenleving de revue passeren. Haar ambitie van nuancezoeker maakt ze absoluut waar. Dit doordachte debuut verraadt onmiskenbaar compositorisch talent.***

De Morgen

Met grote sensibiliteit geschreven, deze pakkende roman van Anneleen Van Offel, over een plusouder die in de verwarring van het hedendaagse Israël terechtkomt.

Stefan Hertmans

Wat word ik blij van een debuut als dit. Stille arbeid van jaren, research, twijfels, meerdere versies, laten rijpen. Met dit bijzonder resultaat. Over levens, tussen België en Israel, die in splinters uit elkaar vallen. Een rijke, gevoelige roman die me niet heeft losgelaten.

Sigrid Bousset

Haarfijn gecomponeerde roman, tot in de kleinste details doordacht. Geen enkel woord of beeld staat er toevallig. In handen van een mindere schrijver zou zo'n strakke constructie alle leven uit de personages kunnen knijpen, maar Anneleen Van Offel schreef dit verhaal met zo veel voeling neer dat je niet anders kan dan aangegrepen worden. Grote klasse.*****

Jonas Winterland

Hier is alles veilig is een prachtige roman, waar Anneleen haar hart en ziel in heeft gestoken. Beklemmend en ontroerend tegelijk. 

Nikkie van Lierop

Gevoelig, wijs, beeldend, ontroerend, meeslepend maar vooral: bewonderenswaardig empathisch.

Fleur van Groningen

Menselijk, intelligent, doordringend. Anneleen Van Offel snijdt met haar zinnen en gedachten door de complexiteit van een conflict en toont zo wat het betekent om alsnog een mens te blijven.

Jeroen Olyslaegers

Het plot van Hier is alles veilig is zo intens dat je vanaf de eerste pagina deel uitmaakt van het verhaal. De schrijfstijl is poëtisch zonder scherpte te verliezen. Van Offel gebruikt beelden die je rustig kan laten inwerken tot de volle betekenis als een mokerslag inslaat. Een boek dat niemand onberoerd zal laten.

Lees.bol.com

Anneleen Van Offel schreef een gedurfd en vaak verrassend debuut over schuld en onschuld, over (moeder)liefde, rouw en je weg zoeken in het leven. Een sterk gecomponeerd en gelaagd verhaal waar duidelijk goed is over nagedacht. De schrijfstijl is prachtig.****

The Cactus Lounge

Met dit debuut heeft Anneleen Van Offel een mooie en aangrijpende ode aan het leven geschreven en weet ze zich direct te onderscheiden. Er zullen weinig verhalen zijn waar alle verhaallijnen zo lijken te kloppen en waar de lezer meegezogen wordt in een rollercoaster aan emoties.

Chicklit.nl

Feest in de leeshoek. Want Hier is alles veilig heeft het allemaal: kunstige zinnen én een meeslepend verhaal over een moeder die ontdekt dat haar zoon dood is nadat ze hem al jaren niet meer zag. Een bijzonder boek over een land onder hoogspanning, een stukgelopen relatie en een moeder-zoonrelatie.

Gelezen en goedgekeurd

Fascinerende debuutroman. Deze roman kent meerdere lagen, die ingenieus met elkaar verweven zijn. Van Offel is pas 29 jaar, maar heeft met rijpheid, diepgang en emotie geschreven. Ze schakelt soepel tussen heden verleden. Haar personages overtuigen, zijn mooi uitgewerkt. Van Offel observeert scherp, haar taal is vaak poëtisch. Een rijke roman.****

Hebban

Wat een debuut. Een boek dat even blijft nazinderen, wegdromen en je achtervolgen.

Leuven Leest

Wat een roman. Wat een debuut. Doorheen deze odyssee houdt de auteur je hand vast, als reisgids van de schoonheid maar ook de waarheid van het land waar je op bezoek bent. Met de portrettering van één moeder zet Van Offel moeiteloos de emotionele zwaarte van een diaspora en de ilias van een burgeroorlog neer. Dat alles zorgt ervoor dat deze roman in zijn rauwheid, in zijn oprechtheid en in zijn schoonheid een tijdje aan je blijft hangen. 

Van Offels poëtische schrijfstijl, haar magisch-realistische ensceneringen en de oprechtheid van haar pen verheffen deze roman nu al tot debuut van het jaar. Wat een krachttoer.

Louise Leest

Hier is alles veilig van Anneleen Van Offel is een roman die er staat. De setting is gedetailleerd uitgewerkt en komt als vanzelf tot leven. Ook liefhebbers van mooie zinnetjes krijgen waar voor hun geld. Elke zin is doordacht en draagt bij aan de ingehouden tragiek van dit verhaal.

Belgian Reads

Anneleen van Offels aangenaam geschreven zinnen binnen een zorgvuldig gecomponeerde tekst verraden een duidelijk oog voor detail.

Cutting Edge

Hét Vlaamse romandebuut van het jaar. Het is geleden van Het smelt (2016) van Lize Spit dat een Vlaamse debutante met haar eersteling zo imponeert. Niets is wat het lijkt in het universum van Van Offel, en toch ligt er heel wat troost in die dubbelzinnigheid van het leven. Wat kan je van een roman meer verwachten?*****

Frank Hellemans | Doorbraak.be

Hier is alles veilig is een bijzonder boek. Voor mijn gevoel was ik lijfelijk aanwezig: de zinderende woestijnhitte, spelende kinderen in het vluchtelingenkamp, de uitstraling van de muur die een samenleving in tweeën deelt. 

Met de neus in de boeken

Van Offel vertelt haar verhaal met subtiele hints, met rake beschrijvingen van de juiste details, in een prachtige taal. Het is beheerst én gevoelig. Het is empathisch, maar wars van alle sentimentaliteit. Bovendien is het ook nog eens knap opgebouwd en zit er vaart in deze roman; de drang om steeds meer te weten te komen stuwt het verhaal vooruit. Een bijzonder debuut dat staat als een huis.

De Lage Landen

Hier is alles veilig is bijzonder goed geschreven. In vlot tempo schakelt Van Offel tussen het heden en het verleden, alsook tussen het perspectief van Lydia en Immanuel. De schrijfster maakt gedetailleerde observaties, schrijft poëtisch en weet tegelijkertijd ook humor toe te voegen aan het verhaal. Sowieso is de emotie nooit ver weg in haar pennenstreken. Hartverscheurend intens.****

Boekvinder.be

Anneleen Van Offel heeft een overdonderende en indrukwekkende debuutroman geschreven waarin ze op een bijzondere wijze ervaringen van het land onder hoogspanning, Israël, op unieke wijze verwoordt. Ze doet dat op een indringende, originele en zeer stijlvolle wijze. Zonder twijfel hebben we hier te maken met een jonge talentvolle schrijfster waarvan we in de toekomst meer mogen verwachten.∗∗∗∗ (uitmuntend)

Allesoverboekenenschrijvers.nl

Wondermooi! Ongelofelijke mooie zinnen komen je gedurende het hele boek tegemoet. Zinnen die de emoties zo goed weergeven dat je ze zelf kan voelen. Een tempo dat niet te snel gaat, niet te traag, steeds je aandacht heeft. Zo een intense pagina’s vol mooie woorden. Dit is het debuut van Anneleen van Offel en daar kan ik amper bij, want dit is een ijzersterk debuut. Ik kan echt niet wachten om meer werk van haar te lezen in de toekomst. Pijnlijk, intens, emotioneel, literair, wondermooi.*****

Alex Books and Socks

Anneleen plakt haar schrijfstijl naadloos vast aan wat er gebeurt: ze maakt scènes uit het leger beklemmend, melancholie mijmerend, rouw rauw en dialogen scherp. Haar boek hangt met wijsheden aaneen die ik eerder van op hun leven terugblikkende wijsgeren zou verwachten. Eén van de allerbeste debuten van 2020.

Joachim Stoop

Een pageturner. Dat is schrijfkunst. Boeit meteen en blijft boeien. Meeslepend en ik wil/moet weten wat er met Immanuel gebeurd is. Spannend en intrigerend. Applaus voor de auteur. 

Liliane

Hier is alles veilig is een bijzonder sterk gecomponeerde debuutroman. Hoewel het verhaal veel verschillende thema’s omvat - rouw, familie, opgroeien, legerdienst, Israël en Palestina - passen alle puzzelstukjes van het verhaal goed in elkaar. De locatie lijkt misschien voor velen ver-van-mijn-bed, maar Van Offel weet het verhaal tot dichtbij de lezer te brengen. Een indrukwekkend boek.****

Marcia van der Zwan

Er zijn de gedetailleerde observaties, de scherpe vergelijkingen (de barst die door het ganse verhaal raast), de gevatte humor, de mooie poëtische stukken over liefde en genegenheid en het verschroeiende ritme waarmee je stap voor stap het ganse verhaal samen met de auteur mee construeert. Het verhaal bouwt zo op naar een wondermooi slot.****

Vincent Coomans

Anneleen Van Offel te gast bij De Madammen (Radio 2) over Hier is alles veilig

Anneleen Van Offel over 'Hier is alles veilig' (English subtitles)

English below

Lydia, een Belgische dokter, haast zich na een alarmerende mail van haar stiefzoon Immanuel naar Israël. Het is tien jaar geleden dat haar ex-man hem meenam naar het beloofde land in de hoop er thuis te komen. Sindsdien heeft Lydia Immanuel niet meer gehoord of gezien. Eenmaal in Israël blijkt dat ze te laat is: Immanuel leeft niet meer. Geconfronteerd met dit verlies probeert Lydia het leven van haar stiefzoon, intussen een volwassen man, voor zichzelf bijeen te puzzelen. Via ontmoetingen met zijn vriendin, zijn vader en toevallige passanten reconstrueert ze het leven van een jongen in het leger die verstrikt raakte in een werkelijkheid groter dan hemzelf.

Anneleen Van Offel levert een ingenieus gecomponeerd debuut over verlies en (stief)moederschap. Ze schetst met veel mededogen psychologische portretten die niet los gezien kunnen worden van de identiteitsgebonden en politieke kwesties in Israël. De auteur reisde voor haar boek meermaals naar het land en sprak tientallen Israëli’s, Israëlische (ex-)soldaten en hun families. Het resultaat is een indringend en intelligent verhaal over mensen die hun plek zoeken in een gespleten land. Van Offel brengt warme portretten en scherpe feiten zonder met de vinger te wijzen, maar ze deinst er ook niet voor terug persoonlijke en historische schuldvragen te stellen.

Video: Sander Tas/Kadanja
Met dank aan Literatuur Vlaanderen


*

Lydia, a Belgian doctor, hurries over to Israel after receiving an alarming email from her stepson Immanuel. Her ex-husband took him to the Promised Land ten years ago, in the hope of finding a home there. When she arrives in Israel it’s too late: Immanuel has passed away. Anneleen Van Offel has written a beautiful debut about loss and (step)motherhood. With immense compassion, she draws psychological portraits that cannot be viewed independently from identity politics in Israel.


Podcast: Anneleen Van Offel over 'Hier is alles veilig' in Lopen met Lebowski #22

Schrijver Anneleen Van Offel en redacteur Saskia Veen reizen af naar het Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen om te spreken over Anneleens romandebuut Hier is alles veilig. Opgesloten in een borstvoedingslokaal spreken ze over Anneleens reizen naar Israël, waar het boek zich afspeelt; over hoe Anneleen op een haar na geen schrijver maar arts was geworden, over onze blinde vlekken als we nadenken over een andere en onze eigen cultuur en over Anneleens lange weg naar het debuteren toe. Amusez-vous!

Presentatie en edit: Saskia Veen | Intro: Erik Jan Harmens | Jingle: Angelo Boltini | Artwork: Riesenkind