BOEK

I love you, Rietveld

I love you, Rietveld

Jessica van Geel

De geheime liefde tussen Gerrit Rietveld en Truus Schröder

ISBN: 9789048837038 | Paperback, 464 blz | € 24.99


Het verhaal over de (geheime) liefde tussen de vermaarde ontwerper en architect Gerrit Rietveld en Truus Schröder. Veertig jaar lang hadden zij een relatie. Zij stimuleerde zijn talent en was zijn artistieke geweten, en samen bouwden ze ondere andere het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis in Utrecht.
Een schitterende geschiedenis gebaseerd op uitgebreide research, interviews en persoonlijke documenten van de familie. Over liefde, familiebanden, de wording van een groot talent en, met het ontstaan van De Stijl en Dada, ook een treffend tijdsbeeld van een opwindende periode aan het begin van de vorige eeuw.

Een zeer onderhoudend boek!

TamTam

Omdat Van Geel zich niet verliest in speculaties en anekdotes maar de geschiedenis van een bijzondere liefdesrelatie verbindt met die van de moderne kunst en architectuur - zoals Rietveld en Schröder zelf deden - is dit boek een verrassende en waardevolle aanvulling op de Rietveld-literatuur.

Oud Utrecht

Een chronologisch en soms sappig verslag van heel veel wat direct of indirect met [de relatie van Schröder en Rietveld] heeft te maken, van de lotgevallen van Schröder-Schräders kinderen in Indonesië tot Rietvelds boze en dwarse dochter Bep die haar vader elders liet herbegraven toen Truus na haar overlijden in 1985 naast Gerrit kwam te liggen.***

NRC

Cultuurhistoricus en journalist Jessica van Geel schreef een knappe, toegankelijke biografie van een vrouw die precies wist wat ze wilde en strak regisseerde wat anderen van haar wisten.

De Groene Amsterdammer

Van Geel construeerde een biografie die niet alleen op onderhoudende manier hun (werkzame) leven beschrijft maar ook hun (vaak) gecompliceerde relatie ontrafelt. Daarbovenop geeft het een mooi tijdsbeeld dat Van Geel zo treffend beschrijft dat je als lezer het gevoel hebt terug in de tijd te zijn.

VARAgids

Opdrachtgever, zakenpartner, collega-architect en veertig jaar zijn geheime geliefde: dat alles was Truus Schröder van Gerrit Rietveld. Tot in de verrukkelijkste details schetst Jessica van Geel haar leven.****

de Volkskrant

I Love You, Rietveld is een degelijk, vlot geschreven boek, dat de hele affaire keurig in de bredere, cultuurhistorische context plaatst. Zo verhaalt Van Geel smakelijk over de heerlijk absurdistische Dada-avond met Theo van Doesburg, zijn vrouw Nelly en de Duitse kunstenaar en klankdichter Kurt Schwitters, waarvan Truus bij wijze van afscheid van haar oude huis aan de Biltstraat de gastvrouw was.***1/2

De Telegraaf

Alleen al omdat we zo weinig weten van Truus Schröder is Jessica van Geels boek over deze wat uit de geschiedenis weggedrukte vrouw een goed idee. (...) Dit verhaal wekt het vermoeden van een belangrijk boek.

Het Parool

Van Geel houdt de romantische clichés buiten de deur. Het verhaal krijgt met ruim vierhonderd pagina’s de ruimte, maar is net als het werk van Schröder en Rietveld ontdaan van overbodige versieringen.

Trouw

Een indrukwekkend portret.

LeesKost

I love you, Rietveld is een boeiende geschiedenis van twee mensen die vrijgevochten waren voor de tijd waarin ze leefden. Van Geel omlijst het hele verhaal met enorm veel historische kennis en ze heeft ogenschijnlijk veel research gedaan. En dit alles zonder dat het saai of te technisch wordt.****

Hebban

Jessica van Geel beschrijft de ‘schijnheiligheid die leidde tot schijnveiligheid’ feitelijk en zonder waardeoordeel. Daarmee is het een onderliggende verhaallijn die door de tijd meandert en je als lezer naar een spannend en bijtend slotakkoord voert.

Biografieportaal