BOEK

Ik ben de Verlosser niet

Ik ben de Verlosser niet

Johannes van der Sluis

'Na het lezen van deze poëzie voel je je niet een ander mens: je voelt je een beter mens' Juryrapport Hollands Maandblad Beurzen

ISBN: 9789048856084 | Paperback, 176 blz | € 19.99


Na de bundel Een mens moet ook niet alles willen weten van zijn geheime alter ego Giovanni della Chiusa (1969-2015) gaat het masker af. De verknipte proëzie van Johannes van der Sluis in Ik ben de Verlosser niet is de tragikomische weerslag van de lijdensweg van een jongeman op zoek naar liefde en betekenis. Zijn zoektocht voert hem door de straten van Rotterdam, vooral op Zuid, naar Merano, een kuuroord in de Italiaanse Alpen, en via het Duitse middelgebergte tot in de helverlichte gangen van de psychiatrische kliniek Delta te Poortugaal.
Betekent het einde van deze 'ziektegeschiedenis' dat verlossing is bereikt?

Ik ben de Verlosser niet van Johannes van der Sluis (1981) heeft veel vaart. Deze poëzie leunt eerder aan bij inmiddels dode mede-Rotterdammers als Cornelis Vaandrager en Jules Deelder dan bij generatiegenoten. Ik ben de Verlosser niet is een soort – ten dele krankzinnige, bijna psychotische – trip, een ‘stream of consciousness’, een odyssee. Urgent en indringend.

Juryrapport J.C. Bloem-Poëzieprijs 2021

Na het lezen van deze poëzie voel je je niet een ander mens: je voelt je een beter mens.

Juryrapport Hollands Maandblad Beurzen

De schijnbare nonchalance waarmee de korte regeltjes in een dagboekachtige stijl zijn opgetekend zet je als lezer drastisch op het verkeerde been. De gedichten zijn ondanks of misschien wel dankzij hun laconieke toon zeer indringend en aangrijpend. Er spreekt een onrustbarende gelatenheid uit, een eeuwenoude, aangeleerde lijdzaamheid die een schaduw werpt over alles wat het korte ondermaanse bestaan nog enigszins dragelijk maakt. Dit is poëzie die heel gemakkelijk onder de huid gaat zitten, een gepassioneerde les in verloskunde voor beginners die elke hoop op verlossing de grond in boort.

Tzum

On tour met Johannes van der Sluis en zijn nieuwe dichtbundel "Ik ben de Verlosser niet"

 

Omdat er geen boekpresentatie mogelijk is, biedt Johannes van der Sluis zijn kersverse dichtbundel Ik ben de Verlosser niet aan bij vier christelijke boekhandels. Met dank aan: Boek- en Kadowinkel Present (Dordrecht), Ichthusboekhandel (Den Haag), Sjofar (Utrecht) en Bijbel-In (Haarlem).

'Na het lezen van deze poëzie voel je je niet een ander mens: je voelt je een beter mens' Juryrapport Hollands Maandblad Beurzen over 'Ik ben de Verlosser niet'