BOEK

Ik nog wel van jou

Ik nog wel van jou

Elke Geurts

Ontroerend en hartverscheurend verslag van een gezin dat uiteenvalt

ISBN: 9789048855780 | Paperback, 256 blz | € 19.99


Het leven is een slechte film. Alleen daarom al is het zaak dat wij mensen er iets beters van maken.

'Ik hou niet meer van je.' Met deze eenvoudige woorden loopt de man van E.G. haar leven uit. De nieuwe werkelijkheid lijkt slechts een nare droom, ook omdat ze elkaar nog elke dag zien; ze hebben twee jonge dochters, delen een huis en 24 jaar van hun leven. E. zet alles op alles om er een ander verhaal van te maken, een béter verhaal. Want zij zijn toch anders dan die andere stellen die uit elkaar gaan? Het kan nog goedkomen, denkt ze steeds, terwijl ze toekijkt hoe haar grootste angst langzaam maar zeker realiteit wordt.

Ik nog wel van jou is het huiveringwekkende en ontroerende verslag van een gezin dat uiteenvalt, maar tegelijkertijd een boek over het geloof in de liefde en de kracht van literatuur.

Ik vroeg of hij de titel die mijn nieuwe uitgever had bedacht goed vond. ‘Veel te plat,’ zei ik. ‘Dat kan écht niet, toch?’
We hingen tegen het aanrecht in onze keuken met onze armen over elkaar en praatten over het werk en de kinderen, maar niet over de zakelijke mail die we om kwart over negen in de ochtend beiden hadden ontvangen. Met het stappenplan.
We hadden uitzicht op onze kleine entreehal en keken naar de jassen aan, op en onder de kapstok; een plank met haakjes die man zelf had gemaakt toen we hier kwamen wonen. Mijn vader ergert zich er al jaren aan dat er in ons nieuwbouwhuis niets waterpas is.
‘Alles wat dat jong hier zelf timmert is waardevermindering.’
We zagen een onordelijke berg schoenen, heely’s, skeelers en één groezelig grijze slof, daarnaast de uitpuilende rieten mand vol ongelezen kranten en wijnfl essen, erg veel lege wijnflessen.
Die grijze afgedragen sloff en staan nu nóg overal waar ik kijk, alsof er hier in huis een onzichtbaar mannetje achter me aan sloft dat ze – waar ik ook zit of sta – steeds precies in mijn zicht legt.
Op dit punt van het verhaal bevonden we ons in de donkere dagen voor kerst, een ijskoude wind kwam naar binnen, maar man had de deur naar het halletje wijd open laten staan, zo ook onze voordeur. Wagenwijd. Het lelijkste standaardmodel, met vier horizontale ramen waar ik de afgelopen anderhalf jaar nogal vaak – kromgebogen – doorheen had staan kijken. Zoals de buurvrouwen in het dorp waar ik vandaan kom vroeger altijd door de jaloezieën gluurden om te kijken wie er thuiskwam en wie er wegging, zo stond ik daar op die ingelegde droogloopmat de straat af te speuren. Te wachten. Op man.

Iedereen die ooit een gebroken hart heeft gehad, of zijn gezin uit elkaar heeft zien vallen, zou dit moeten lezen. Omdat het zo pijnlijk herkenbaar is, omdat het troost, afschrikt, medelijden en ontroering opwekt. Mensen en de liefde. Man, man, wat doen we elkaar soms aan. Maar boven alles is Ik nog wel van jou een portret van menselijk onvermogen. Om lief te hebben. En los te laten, als de liefde niet werkt.

JAN Magazine

Samen met de humor, subtiele observaties en een sobere stijl, maakt die complexiteit (schrijven en leven, literatuur en realiteit) Ik nog wel van jou de moeite waard.

De Revisor

Een ijzingwekkende roman die verslag doet van een afbrokkelend huwelijk, met tal van pijnlijke, haarscherp geschreven dialogen en scènes.

De Baarnsche Courant

Een boek dat het romangenre wéér heeft opgerekt. Ik nog wel van jou laat zich lezen als de uiterste consequentie van een schrijverschap.

Marja Pruis in De Groene Amsterdammer

Ik nog wel van jou is een ijzingwekkend boek over liefde en de dingen die voorbijgaan. Spannend, enerverend en meeslepend: een schrijnende roman die het particuliere autobiografische overstijgt.

 

NRC Handelsblad

Een onthutsend boek. Het schrijven ervan is zoiets als het leegdrinken van een zelfgebrouwen gifbeker, een dolk in eigen hart steken.

De Groene Amsterdammer

‘Een schrijnend, mooi verslag van een relatiebreuk.’

Trouw

‘Geurts geeft een pijnlijk diepgravend portret van een vrouw die opeens de man met wie ze al vierentwintig jaar samen is niet meer herkent.’ ****

Knack Focus

Elke Geurts weet je diep te raken. Ze weet haar verhaal licht te houden, bij vlagen zelfs tragikomisch.****

Noordhollands Dagblad

'Ik nog wel van jou is een ontroerend relaas over schrijnend liefdesverdriet. Het is een lifesaver, een reddingsboei voor wie in een scheiding zit, herkenbaar voor wie het achter de rug heeft en weet dat er ook daarna liefde mogelijk is.' ****

Irene Start in Elsevier

Een indringende roman over de periode waarin alles in elkaar dondert en er alleen plek is voor de eigen emoties.

ELLE

De roman Ik nog wel van jou komt keihard binnen. Een hartverscheurend verslag van een gezin dat uit elkaar valt als 'hij' met de woorden 'Ik hou niet meer van je' verdwijnt.

De Telegraaf

'Hier is een schrijfster aan het woord, merk je al op de eerste pagina. Fijnzinnig en toch hartverscheurend toont ze ons de breuk. Het doet net zo zeer bij ons, de lezers, als bij haar, en dat is een literaire prestatie van jewelste.'

Susan Smit in Koffietijd

Levensecht opgetekend, gênant, aangrijpend, lief.

LINDA. Magazine

'Een rauw, wrang, soms verstikkend, maar ook grappig boek, omdat Geurts zichzelf niet spaarde.'

Het Parool

Prachtig beschreven wanhoop.

Petra Vethman (JAN Magazine)

Het boek is volstrekt onvoorwaardelijk: het speelt niet met verschuilen achter coulissen of net doen of je de hoofdpersoon niet bent als auteur. Dat boek gaat over Elke Geurts zelf. Zeer aangrijpend. Ik heb zelden of nooit iemand zo direct of oprecht over zoiets essentieels zien schrijven.

Herman Pleij

'Elke Geurts schrijft vrij van zelfmedelijden. Haar nietsontziende eerlijkheid is zowel komisch als aangrijpend.'

Fleur van Groningen

Prachtboek. Ik liep zelfs lezend van de trein naar huis. Diep onder de indruk.

Anke Laterveer

'Ik nog wel van jou legt pijnlijk bloot hoe vernietigend en enorm liefdesverdriet is. Nooit eerder las ik een boek waarin verscheurdheid en onmacht zo eenvoudig en raak beschreven werd.’

Saskia Noort

Vaak blijven true crime verhalen beperkt tot de weergave van feitelijkheden. Door haar fictie-achtergrond maakt McNamara er veel meer van. (...) Hoogstwaarschijnlijk zal Ik zal verdwijnen in het donker net als In koelen bloede van Truman Capote een klassieker van het true crime-genre worden. ****

Hebban

Ik nog wel van jou is een meer dan herkenbaar boek voor iedereen die weet wat het is om op een zijspoor gezet te worden. Dat daar zo’n mooi boek uit voort komt, is natuurlijk maar een schrale troost.

Tzum

Rauw en pijnlijk mooi. *****

Leesdame

Het knappe van dit boek is dat Geurts op intelligente wijze speelt met emoties. Het lijkt een ego-verslag, maar het is een zorgvuldig gecomponeerd verhaal van een vrouw. Wat mij betreft een absolute must read.

Met de neus in de boeken

Goed en invoelbaar geschreven vertaling van gevoelens die ongetwijfeld voor velen herkenbaar zijn en anderen de ogen opent.

Jannie Trouwborst (De Leesclub Van Alles)

Verschrikkelijk wonderschoon beschreven.

Edith Mul (@edithmul) op Twitter

Echt een prachtig opgeschreven verhaal. Ik ga in 2018 trouwen, en hopelijk nooit scheiden, maar ook voor mij zit er veel wijsheid in.

Jannet (@floweyjannet) op Twitter

'Alsof je eigen hart wordt gebroken. Liefdesverdriet werd nog nooit zo mooi beschreven.'

Chantal (@mammachanna) op Twitter

Elke Geurts over 'Ik nog wel van jou': "Met dit boek kon ik een periode van mijn leven afsluiten."

We vroegen Elke Geurts hoe het was om Ik nog wel van jou te schrijven, terwijl haar scheiding nog volop bezig was. "Dit boek beschouw ik als het laatste deel van mijn leven met hem."


Playlist: Elke Geurts leest columns voor

Elke Geurts leest een selectie van haar mooiste columns voor, eerder gepubliceerd in Trouw.

Podcast: Lopen met Lebowski - Elke Geurts

Elke Geurts had een rampzalig jaar - want ze ging scheiden - maar tegelijkertijd een heel succesvol jaar - want haar boek Ik nog wel van jou is met groot enthousiasme ontvangen.

Wat kun je dan beter doen dan aan het eind van dat jaar met je redacteur Jasper Henderson wandelen over de glooiende gifheuvels van IJburg - het Scheidingshuis als een fata morgana in de verte - en praten over wat er in godsnaam eigenlijk allemaal is gebeurd?

Vrolijk kerstfeest met de nieuwste podcast in de serie Lopen met Lebowski, starring auteur Elke Geurts over haar roman Ik nog wel van jou - en een hondje zonder achterpootjes. Amusez-vous!