BOEK

Judas

Judas

Astrid Holleeder

ISBN: 9789048825028 | Paperback, 576 blz | € 22.50


'Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.'

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem - die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid - en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt - 'Vrouwen vloeren Holleeder' - worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader - werknemer bij Heineken - de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 - het jaar van de Heineken-ontvoering - alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer.

Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

‘Wat vond je ervan?’ vroeg Wim. Hij had net deelgenomen aan het tv-programma College Tour, waarin studenten de gelegenheid krijgen spraakmakende gasten vragen te stellen.
‘Heel goed,’ loog ik.
‘Goed, hè? Dat ik die gozer wegstuurde om strafwerk te maken, dat was ook goed, hè?’ zei hij trots. ‘Iedereen lachen!’
‘Zeker. Je hebt jezelf goed neergezet.’ Ik loog deze keer geen woord.
Er was veel heisa rond zijn verschijnen in College Tour. Het programma zou een zware crimineel geen podium moeten geven. Maar ik begreep goed dat een televisieprogramma, welk programma ook, de man die al sinds 2002 in de media als monster én als knuelcrimineel werd neergezet, wilde interviewen.
Wim vond zijn optreden in het programma een groot succes. De Wim die hij (en de rest van Nederland) zag was oprecht, sympathiek, gevat en had de lachers op zijn hand.
De Wim die ik zag begon al te liegen op het moment dat hij aankondigde de waarheid te gaan vertellen, zat zichtbaar na te genieten van het leed dat hij zijn slachtoers had aangedaan, en toonde een totaal gebrek aan empathie. 
‘Kun jij net 1 opzetten, mam? Wim komt zo op tv. Hij wilde dat ik ging kijken,’ zei ik tegen mijn moeder, die een bord andijvie met ballen gehakt van slagerij Louman voor me aan het opwarmen was. Ze waggelde naar de afstandsbediening op het tafeltje naast haar stoel, zette de tv voor me aan en waggelde weer terug naar de keuken. Ze was al jaren slecht ter been, maar de laatste tijd was het erger geworden. Ze kon eigenlijk nauwelijks nog ergens zelfstandig heen. Vroeger kwam ze altijd bij ons, nu gingen we naar haar toe.
‘Zegt ie dat hij eerlijk antwoord gaat geven op de vragen?!’ riep ze vanuit de keuken.
‘Ja, dat zegt ie.’
‘Nou, dan ga ik ook wel even kijken.’ Ze kwam teruggewaggeld, gaf me het bord eten en plofte neer in haar aangepaste stoel.

“Intelligent en doordringend geschreven... een bloedstollende thriller, waar gebeurd en nog niet afgelopen.”

De Groene Amsterdammer

"Dat het zó intens was, zó gruwelijk en zo van alle kanten dreigend... Ik viel van mijn stoel toen ik het las"

Auke Kok, DWDD

"Het eerste woord dat in mij opkomt is 'beklemmend'. Een ongekend, spatzuiver profiel"

Jessica Villerius, RTL Late Night

"Ik wist niet wat ik las"

Matthijs van Nieuwkerk, DWDD

"Ik kreeg het steeds benauwder... Elke keer leg je het weg en denk je 'Dit is gewoon echt waar? Wow!'"

Isa Hoes, RTL Late Night

"Toen ik dit boek ging lezen waren er momenten dat ook ík toch nog weer steil achterover sloeg. Zo aangrijpend, zo goed geformuleerd en geschreven"

Peter R. de Vries, RTL Late Night

"De soms haast literaire familiekroniek van de zus van ’s lands beruchtste crimineel is vooral beklemmend, inktzwart en op sommige momenten huiveringwekkend. Toch emotioneert het boek ook en ontbreekt de Amsterdamse humor niet, hoewel die meestal cynisch en hard is"

John van de Heuvel, De Telegraaf

"Afschuw, liefde en wraak lopen in elkaar over in het boek… Het is de achterkant van een familieleven dat in het teken staat van de misdaad"

NRC Handelsblad

Een verrekte goed boek.

Geert Mak

'Dit is niet een boek om na 10 pagina's weg te leggen. Meeslepend geschreven. Doorlezen'

Hanneke Groenteman

"De vrouw die zich uit dit milieu heeft weten te ontworstelen, zich via een universitaire studie en een juridische praktijk heeft opgewerkt en een succesvolle dochter heeft weten groot te brengen moet van tropisch hardhout zijn gemaakt. Judas is een fascinerende en ontroerende zedenschets"

Sheila Sitalsing

"Ik gun Astrid Holleeder elk verkocht boek en elke week dat ze op 1 staat. Ze heeft het verdiend"

Simone van der Vlugt

"Wat een verhaal. Wat een leven"

Jean-Pierre Geelen

"Een verpletterend boek"

Antoinnette Scheulderman

"Ik vond het bloedstollend... Het is een wereld die je niet kent, alleen kunt vermoeden. Je valt van de ene verbazing in de andere, dat is altijd wel goed bij dit soort boeken."

Michel van Egmond

"Astrid Holleeder lezen bij de open haard. Da's nog eens een zondagavond. De term 'pageturner' was zelden zo toepasselijk. "

Claudia de Breij

"Een huiveringwekkend en indringend verhaal. Rauw en teder. Die vrouw kan schrijven!"

Gerlof Leistra

"Wat een rauw levensverhaal. De beschrijving van de sociale verhoudingen gaan mijn voorstellingsvermogen te boven. En het gesprek tussen Astrid en haar dochter over de dood is hartverscheurend."

***** Bryn1234, Bol.com

"Ben geen lezer. Kan m'n laatste boek niet herinneren. Dit boek sleept je mee. In 2 avonden uitgelezen. Als je het leest zie je het voor je ogen gebeuren. Het zuigt je mee. Heerlijk om te lezen. Zelfs als je hier niet van houdt."

***** Sandra1972aa, Bol.com

"Ongelooflijk wat goed geschreven! Wat een verhaal ongelooflijk veel respect voor deze vrouw! Dit boek wil je blijven lezen en zit voor de rest van de dag... week....maand....jaar in je hoofd! Ben je geen lezer dan lees je het toch zo weg."

***** Elvira, Bol.com

"Normaal ben ik geen lezer maar dit boek heb ik in 4 dagen uitgelezen. spannend, boeiend: echte aanrader"

peggy123, Bol.com

"Astrid maakt je deelgenoot van haar wereld. Een wereld die niet de jouwe is en nooit zal worden. Haar angsten (en die van haar familie) worden tijdens het lezen jou angsten. Eerst de angst voor haar vader wat naadloos doorpakt naar Willem. Het boek laat je ook meeliften in de gevoelens van de intense haat naar Willem en toch de bloedband die ze hebben. Aanrader!"
***** Oban28 40-49 jaar Amsterdam 13 november 2016

***** Oban28, Bol.com

"Heftig maar boeiend boek. Binnen 5 dagen uitgelezen. Amsterdamse humor zit er beetje in en bekende plekken maken dit boek herkenbaar. Maar de narigheid en dat is dan zacht uitgedrukt..... vreselijk! Veel respect voor Astrid en Sonja hoe ze hiermee om zijn gegaan. Boek is een echte aanrader!"

***** Missks, Bol.com

Dit boek is zo spannend en goed geschreven dat je het in één adem uit leest.
***** SMHC 20-29 jaar Utrecht 13 november 2016

***** SMHC, bol.com

"Wat een aangrijpend verhaal. Wat een moed van Astrid Holleeder, haar zus en vriendin. Ze schrijft geweldig. De angst, wanhoop, verdriet en de machteloosheid verwoordt ze prima. Ook het opstaan, moed verzamelen en proberen grip te krijgen op haar eigen leven komen goed uit de verf. Een beklemmend en prachtig boek. Compliment voor haar moed en schrijftalent."

***** Gemma Smit, Bol.com

RTL Late Night

Isa Hoes leest voor uit Judas bij RTL Late Night

Boek Astrid Holleeder in no-time uitverkocht

Boek ‘Judas’ van Astrid Holleeder

Jan Swinkels over Judas en de psyche van Willem Holleeder

Judas zorgt voor meer veiligheid zorgt voor Astrid Holleeder

'Het blijft toch je broer, hè'