BOEK

CLASSICS

Kind van alle landen

Kind van alle landen

Irmgard Keun

ISBN: 9789048845644 | Paperback, 158 blz | € 19.99


In Kind van alle landen geeft Irmgard Keun een stem aan het tienjarige meisje Kully, die met haar vader en moeder voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog emigreert uit Duitsland. Haar vader, een drankzuchtige schrijver, verkeert permanent in geldnood en moet, nadat zijn boeken in Duitsland verboden zijn, zien rond te komen van het schrijven van krantenartikelen en de voorschotten van zijn buitenlandse uitgevers.

Op zoek naar werk en geld neemt hij zijn gezin mee op een reis dwars door Europa die hen via Oostende, Brussel, Praag en Amsterdam naar New York brengt - en laat zijn liefdevolle vrouw en dochter veelal achter in hotels, samen met de rekening.

Op een kinderlijk naïeve, maar vertederende en humoristische wijze doet Kully verslag van hun avontuurlijke maar rusteloze bestaan als emigranten in het vooroorlogse Europa. Kind van alle landen is een bitterzoet meesterwerk over hoop in een uitzichtloze tijd.

Irmgard Keun leeft door in haar beste romans, die vuur en weemoed verbinden, die geestig doordenderen ondanks de wanhoop die eruit spreekt en die net als de schrijfster zelf soms naïef klinken, maar in al hun speelsheid briljant zijn.

Karakters