BOEK

Middernachtbibliotheek

Middernachtbibliotheek

Matt Haig

Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?

ISBN: 9789048860067 | Paperback, 320 blz | € 22.99


Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?
Middernachtbibiliotheek is een betoverende en hartverwarmende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont.

Laat het aan Matt Haig over om een aanstekelijke fantasyroman rond depressie en zelfmoord te schrijven. Fijn, fantasievol (YA-)avontuur.

VPRO Boeken

Een bibliotheek vol niet-geleefde levens, die hebben we allemaal. Middernachtbibliotheek begint dan donker, maar maakte me al lezend oprecht blij met mijn leven. En ja, opgelucht, vreugdevol en dankbaar.

Nathalie le Blanc

Matt Haig raakt in Middernachtbibliotheek de snaar van de tijd.

Humo (in een interview)

Matt Haig gidst u door de schemer van de twijfel. (...) Hij houdt zijn waaier aan verhalen strak in de hand en schakelt vlot van levensloop. Het algemene optimisme dat Middernachtbibliotheek uitstraalt, is een opkikker. Zei daar iemand ‘ideaal zomerboekje’?

Knack

Middernachtbibliotheek voelde voor mij als een warm dekentje. Niet voor niets al weken aan de top van heel wat internationale boekenlijsten.

Feeling

Een roman over de kracht van boeken om ons weg te voeren naar andere levens? Het is als kattenkruid voor iedere lettervreter. Matt Haig is iemand die een breed publiek kan begeesteren, en meesleuren doorheen zijn avontuur. Wie vatbaar is voor een streepje verwondering, of snakt naar een straaltje licht in ons toch wel eentonig leventje, kan in Middernachtbibliotheek zijn of haar hartje ophalen. 8/10

Het Belang van Limburg

Middernachtbibliotheek is een soort zelfhulpboek in romanvorm. Het doet je nadenken over je eigen keuzes en dwalingen en de gevolgen daarvan, en bovenal over wat er uiteindelijk echt toe doet. 

Happinez

Middernachtbibliotheek is een fijne roman in het feelgoodgenre, maar zonder leeg en oppervlakkig te zijn.

JAN Magazine

Een magisch verhaal, vol warmte en humor.

Sunday Times

Het idee van eindeloze mogelijkheden, van nieuwe wegen inslaan, van nieuwe levens leiden, van een heel andere wereld die op de een of andere manier voor ons beschikbaar is, is precies wat we nodig hebben in deze moeilijke tijden.

The New York Times

Een hoopvolle filosofische parabel, een troostboek.

Nele Van den Broeck

In dit boek is Matt Haig op zoek gegaan naar manieren om om te gaan met de gigantisch grote gedachte dat elke mogelijke beslissing je leven in een andere richting kan torpederen. Om te zoeken naar hoe hij in 'het nu' kan leven zonder zich op stang te laten jagen door al die waaiers van beslissingen. Ik heb het nu een maand uit, en tot op vandaag denk ik erover na. Ik zou het zeker aanraden.

Linde Merckpoel | Culture Club, Radio 1

Wat is er moediger, durven te leven of durven te sterven? Kunnen we kiezen welk leven we willen leven? Het zou fijn zijn. Als je er maar voor kiest om te leven. En wie weet heb je in dat leven wel een impact gehad op iemand anders zijn leven. Want net zoals Matt Haig schrijft: ‘onderschat nooit het grote belang, van kleine dingen’. Iets om niet te vergeten wanneer je denkt dat je niet dieper kan. Want dan is de enige weg, die naar boven, toch? Middernachtbibliotheek doet je stilstaan bij je eigen keuzes en de gevolgen ervan.

Leen Dendievel

Middernachtbibliotheek is een soort zelfhulpboek in romanvorm. Het doet je nadenken over je eigen keuzes en dwalingen en de gevolgen daarvan, en bovenal over wat er uiteindelijk echt toe doet.

Susan Smit

Matt Haig is de koning van empathie.

Jameela Jamil

Een betoverend boek.

Dolly Parton

Geen enkel boek kan dit bijzondere verhaal overtreffen.*****

Adorable Books

Matt Haig laat je lachen, weet te ontroeren en zet je aan het denken. Ontzettend origineel geschreven!****

Allesoverboekenenschrijvers.nl

Toen ik Middernachtbibliotheek uit had wist ik het zeker: ik heb een nieuwe favoriete auteur. Ik ben helemaal verliefd op dit boek. 

Adorable Books

Enorm fijne en mooie schrijfstijl.

Books of Daphne

Magisch. Middernachtbibliotheek voldeed aan al mijn verwachtingen. Dit boek staat vol prachtige quotes. Niet eerder plakte ik zoveel markers in een boek. Een boek zó filosofisch en vol levenslessen. Het zet je echt even aan het denken.****

Little Book Addict

Matt Haig weet in Middernachtbibliotheek een knap staaltje filosofisch schrijfwerk neer te zetten.****

Boekiewoogie

Middernachtbibliotheek doet je even stilstaan en biedt troost. Een boek als een warm dekentje.

Team BoekToe

Matt Haig presenteert je hier een verhaal met een onderwerp dat doorgaans taboe is en doet dit zacht, moedig, respectvol.

Alex's books and socks

Een must-read voor iedereen die worstelt met een depressie.

Het leven van een bladwijzer

Een boek dat je niet alleen met een lach achterlaat, maar zeker ook doet beseffen dat de kleine dingen in het leven een stuk belangrijker zijn dan status en bezittingen en dat het gras nooit groener is aan de overkant. Middernachtbibliotheek is nu al één van mijn favoriete boeken van 2021!

Readabook

Middernachtbibliotheek heeft korte hoofdstukken die naast de prachtige schrijfstijl maken dat je pagina na pagina omslaat. Dit verhaal is er absoluut een dat je niet wilt missen.

Bookaddictnl

Een prachtig magisch realistisch verhaal met een hoopvolle boodschap om bij weg te dromen.

Boekhandel Paagman, Den Haag

Wat een heerlijk boek! Filosofisch en humoristisch. 

Annelies van Ree | Boekhandel Adr. Heinen

Middernachtbibliotheek is een boek dat ook jongeren zal aanspreken. De boodschap: het gras is altijd groener aan de overkant. Haal alles uit je leven. Je hebt er maar een. 

Meriam Wehrens | Van Piere, Eindhoven

Wat een boek! Echt een aanrader. Prachtig. Ik ga de Engelse versie ook lezen.

Louise

Middernachtbibliotheek staat vol prachtige quotes. Niet eerder plakte ik zóveel markers in een boek. Een boek zó filosofisch en zó vol levenslessen. Het zet je echt even aan het denken.

Iselle

Het was mooi weer dus ik las een boek uit! En wat voor een boek! Fijn filosofisch, confronterend en hoopvol.

Pamela Sharon

Trailer Middernachtbibliotheek - Matt Haig