BOEK

Mocro Maffia

Mocro Maffia

Wouter Laumans

Marijn Schrijver

ISBN: 9789048828036 | Paperback, 240 blz | € 9.99


Herziene en geactualiseerde editie

'Gedetailleerd, beeldend en met gevoel voor drama' - Vrij Nederland

'Iedereen in dit conflict wordt geliquideerd'
Hij hoort achter hem hoe de moordenaars blijven schieten op Said. Rida rent door. Hij moet overgeven. Het spuug op zijn gezicht en zijn kleren is geen reden om in te houden. Hij blijft rennen. In de verte klinken nog een paar schoten. Ze hebben Said van dichtbij afgemaakt.

Een paar jaar geleden trokken ze gezamenlijk door het land om juweliers te beroven, nu vermoorden ze elkaar met zware wapens in de strijd om cocaïnemiljoenen. Niet alleen in Amsterdam, maar door heel Nederland en zelfs tot in België en Marokko is het oorlog. Maar wie staan er nu precies tegenover elkaar en waarom?


Mocro Maffia vertelt het inside-verhaal over de opkomst van een nieuwe generatie zware criminelen. Een verhaal over geld, ambitie, hoogmoed en verraad.

Wouter Laumans is journalist en schrijft onder meer voor Panorama en Nieuwe Revu.
Marijn Schrijver is journalist en hoofdredacteur van Nieuwe Revu.

Achter het stuur van de Range Rover zit de achtentwintigjarige Benaouf A. De bolide staat op naam van zijn halfzus. Hoewel Benaouf in Leeuwarden is geboren, woont zijn familie in Eindhoven.
Nog niet zo heel lang geleden is hij na een huwelijk van twee jaar gescheiden, maar de knappe Benaouf heeft aan vrouwelijke aandacht nooit gebrek.
Wanneer de auto vanaf de Van Hallstraat de woonwijk in draait, trekt die geen aandacht. Inwoners van de Staatsliedenbuurt kijken al lang niet meer op van een paar jonge Marokkanen die rondrijden in een dikke terreinauto met een cataloguswaarde van bijna een ton.
De Range Rover rijdt door de smalle straatjes. In het donker is het een soort doolhof. Uiteindelijk parkeert de auto bijna aan het einde van de Schaepmanstraat. De inzittenden stappen uit. Telefoons blijven in de auto, net als het pistool, dat in een verborgen ruimte ligt in het dak van de auto.
Benaouf heeft hier in de Staatsliedenbuurt met iemand afgesproken.
De jongens lopen enige tijd met hem door de wijk. In eerste instantie lijkt er niets aan de hand. Totdat het viertal op de hoek van de Van Rappardstraat en het Van Bossepad aankomt. Uit het niets is er opeens het geluid van motoren en gierende banden.
Een auto scheurt op de mannen af. Een milliseconde staat de tijd
stil.
Een hartslag later giert de adrenaline bij de jongens door het lichaam en neemt hun overlevingsinstinct het over. Het doodseskader heeft dan al met donderend geraas het vuur geopend. Benaouf, Said en Youssef sprinten uit alle macht weg op zoek naar eenveilig heenkomen, terwijl de schutters hen opjagen in hun gestolen Audi rs4, de grote favoriet voor serieuze gangsterklussen. Er duikt een tweede auto op, een zwarte Volkswagen Golf gti 5. In paniek stuiven Youssef en Said de Van Bossestraat in, de snelste route terug naar de Range Rover. Dat is een dodelijke vergissing.
De straat is breed genoeg voor hun belagers, te voet is er geen ontkomen aan de razendsnelle auto’s. Schoten van machinegeweren galmen door de buurt, gevolgd door het geluid van rinkelend glas
De schutters schieten in hun bloeddorst gewoon door hun eigen voorruit. Youssef wordt onder vuur genomen en zakt dodelijk getroffen in elkaar voor een rij deuren. Hij is maar enkele tientallen meters ver gekomen.
Said is sneller en vliegt een pleintje over waar geen auto’s kunnen rijden. De moordenaars van Youssef moeten afslaan. Said is even uit zicht en sprint via deze short cut naar de terreinwagen. Hij denkt niet meer na, springt achter het stuur, zet de auto razendsnel in zijn achteruit en botst ergens tegenaan waardoor de achterkant van de Range Rover in puin ligt. Hij schakelt, geeft gas, maar nog voor hij rijdt, doemt de Audi rs4 voor zijn neus op.
De bestuurder van de Audi is om het pleintje heen gereden. Hij is net op tijd om de vluchtende Said in de Range Rover tegen te houden. En dat doet hij niet subtiel. De auto’s knallen tegen elkaar. Said kan niet meer verder. Een buurtbewoner die vanwege het lawaai uit zijn raam kijkt, ziet twee mannen uit de Audi stappen met hun kalasjnikovs in de aanslag. Hij duikt weg als ze het vuur op de Range Rover openen. De voorruit van de terreinauto is binnen enkele seconden doorzeefd.
Said ontspringt op miraculeuze wijze opnieuw de dans. Hij opent de deur van de Range Rover en rent voor zijn leven. Nu duikt hij een ander deel van de Van Bossestraat in.
De twee schutters blijven nog even staan met hun ak-47’s in de aanslag. Ze kijken naar het Van Bossepad, een paadje langs het water dat parallel loopt aan de Van Bossestraat. Via dat weggetje dook Benaouf even eerder weg. De schutters lijken nog af te wachten of ook hij op de Range Rover af komt rennen. Als dat niet zo blijkt te zijn, stapt het moordcommando weer in de auto en gaat achter Said aan.
Ze hebben hem snel ingehaald. Een van de schutters hangt uit het raam en vuurt een salvo. Ditmaal is het raak. Op een straathoek, honderd meter van de Range Rover, zakt Said in elkaar. Getuigen zien hoe zijn gemaskerde beul uitstapt en met zijn geweer van dichtbij nog een paar schoten op het lichaam van Said lost. De jongen blijft levenloos liggen, zijn lichaam in een vreemde hoek gedraaid. Daarna racen de daders vol gas weg

 


Wouter Laumans en Jens Olde Kalter over liquidatie van de vriendin van Najib H

 

'Iedereen was bang voor Rida Bennajem' - RTL LATE NIGHT