BOEK

Moedervlekken

Moedervlekken

Arnon Grunberg

ISBN: 9789048854752 | Paperback, 400 blz | € 24.50


Otto Kadoke werkt als psychiater in een crisiscentrum: hij dient mensen met een doodswens voor het leven te behouden. Wanneer hij op een dag bij zijn oude en hulpbehoevende moeder op bezoek gaat, wordt hij overmand door gevoelens van liefde voor haar Nepalese verzorgster en verliest hij het protocol uit het oog. Na opnieuw een grensoverschrijdende ontmoeting, ditmaal met een suïcidale jonge vrouw, loopt het professionele en privéleven van Kadoke definitief in het honderd: zijn moeders huis wordt een ambulant crisiscentrum.

Moedervlekken is een genadeloze roman over de liefde van een zoon voor zijn moeder en vader, en andersom. Een boek over twee mensen die niet kunnen leven - en niet dood kunnen gaan - zonder elkaar.

Kadoke wil aanbellen, maar het gras doet hem aarzelen. Hij pakt de tuinslang en begint de voortuin water te geven, de bomen, de planten, het gazon. De nadruk ligt op de derde lettergreep, het is Kadoké, maar als mensen zijn naam verkeerd uitspreken corrigeert hij hen niet. Wat is een naam? Hooguit een geschiedenis waartoe je je moet verhouden. Ze mogen hem ook 'dokter' noemen.
De zoon die zoals dat van hem werd verwacht psychiater is geworden verzorgt de tuin. Vroeger speelde hij hier nog weleens badminton met zijn vader, die tijd is voorbij, er wordt voornamelijk naar het gras gekeken als naar een vertrouwd en toch nog altijd mooi schilderij. Het heeft al bijna tien dagen niet geregend, op het gras zijn gele plekken ontstaan.
Jarenlang is het hier goed onderhouden, met liefde is hier gewerkt, in elk geval met een volharding en een verantwoordelijkheidsgevoel die niet van liefde te onderscheiden zijn. Doorzettingsvermogen is ook liefde - de weigering om op te geven, de weerzin om te verliezen, om te sterven, allemaal vormen van liefde. Tragisch dat een korte periode van droogte zo'n ravage aanricht.
Het is vroeg in de ochtend maar nu al warm. Een buurvrouw kijkt naar hem, maar Kadoke doet alsof hij haar niet ziet. Er is niets merkwaardigs aan dit tafereel: de zoon geeft de verdorde tuin water, de goede zoon, de zich om alles en nog wat bekommerende zoon, de zoon die leeft opdat anderen niet hoeven te sterven.
Maar hij kan zich nu juist niet om alles bekommeren, of beter gezegd, zijn bekommernissen leiden niet altijd tot het gewenste resultaat. Dat is het probleem. Hij heeft de meisjes instructies gegeven, sommige van de instructies heeft hij in het Engels opgeschreven en in de keuken op de kast gehangen waarin de theekopjes staan en terwijl hij het gras water geeft, begint hij zich af te vragen waarom de simpele instructies niet zijn opgevolgd. 'Please, water the garden when the lawn is dry', zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen? De jonge vrouwen die zijn moeder verzorgen zouden tussendoor ook de tuin kunnen verzorgen.
Kadoke weet wie hij is: Otto Kadoke, kalm, toegewijd maar niet té empathisch, dat is slecht voor de kalmte, slecht voor het genezingsproces, de arts moet niet te nabij komen. Officiële papieren ondertekent hij met O. Kadoke. Hij is genoemd naar Otto Frank, een huisvriend van het gezin, al schijnt zijn moeder de beroemde Otto niet echt te hebben gemogen.

Arnon Grunberg bij Kunststof over 'Moedervlekken'

Kunststof

"Deze roman is het hoogtepunt in grunbergs oeuvre"

De Groene Amsterdammer

"Moederboeken zijn in. Maar als Arnon Grunberg er een schrijft, moet je geen zoetgevooisde ode verwachten aan de vrouw waaruit hij is geboren."

Knack *****

'Moedervlekken is een stilistische krachttoer, een verademing en nu al één van mijn favoriete Grunbergs’ *** (+ 1/2)

HUMO

"Grunberg neemt je als lezer gevangen, een groter compliment kun je zijn schrijverschap niet geven"

Trouw

"Gaaf, compleet en aangrijpend"

de Volkskrant ****

"Wat grunberg hier beschrijft is een generationeel doorgegeven verbod op geluk. Dat doet hij niet als eerste en hij doet het ook niet voor het eerst, maar hij doet het zeer indringend."

NRC ****

'Moedervlekken is een ontaarde hommage aan de band tussen moeder en zoon, een cadeau dat uit de toon valt tussen de bloemen en de pralines, maar er vanwege de intentie wel thuishoort.'

De Standaard

'Anders dan elk ander boek over een moeder en een zoon... Een ode aan het leven.'

Het Parool ****

"Deze roman is een hoogtepunt in Grunbergs oeuvre. Alles komt erin samen. Zijn stijl, die berust op de paradox, de litanie en de herhaling, fonkelt hier. Ze werkt. Ze houdt de emoties op afstand en zorgt ervoor dat je dit tegelijkertijd beseft waardoor ze des te sterker emotioneert."

Kees 't Hart

'Wat een heerlijk boek.'

Jeroen Pauw

"Moedervlekken geeft geen pasklare antwoorden op de vragen die opgeroepen worden en dat is maar goed ook."

Tzum

"Het is moeilijk níet van dit boek te houden"

Hebban

'Ik heb niet veel van Grunberg gelezen, omdat ik altijd wat terugschrok voor het intellectuele spel van deze rasschrijver, waarin ik de menselijkheid miste . Maar zie, naarmate hij ouder wordt, worden zijn romans menselijker en tonen een groot begrip en mededogen. Waardoor hij voor mij een boeiender schrijver wordt.'

M. Cobelens, Boekhandel De Dolfijn

Trailer van de documentaire “Moeder en Grunberg

 

Arnon grunberg over zijn nieuwe roman bij Pauw

 

Arnon Grunberg bij VPRO Boeken over Moedervlekken

 VPRO Boeken

Een drukbezochte Moederdagmiddag in de Rode Hoed, er waren 450 aanwezigen. Gesprekken, liederen en er werd voorgelezen,...

Geplaatst door Uitgeverij Lebowski op zondag 8 mei 2016