BOEK

Motherwell

Motherwell

Deborah Orr

Hartverscheurende memoir over de slagschaduw die ouders over het leven van hun kinderen werpen

ISBN: 9789048860036 | Paperback, 320 blz | € 22.99


Na het overlijden van haar moeder keert Deborah Orr terug naar haar ouderlijk huis in Motherwell. Tijdens het opruimen van de secretaire van haar ouders komt ze voorwerpen tegen die herinneringen oproepen aan haar jeugd. Aan de huizen waar ze woonden en aan haar schooltijd, maar ook aan de jaloezie van haar moeder, de spanningen thuis, de uitgesproken vijandigheid. Pas nu kan ze duidelijk zien hoe disfunctioneel haar familie was, en hoe allesbepalend de invloed van haar moeder op de rest van haar leven is geweest.

De zinnen van Orr: prachtig modern-gotisch met precies genoeg drama.... De botanische overpeinzingen zijn juweeltjes, kleine essays... Orr werpt een boeiende blik op Schotland tussen de jaren veertig en negentig, en dan met name hoe de arbeidersklasse keer op keer het onderspit delft. 

NRC Handelsblad

Na de dood van haar moeder in 2012 (...) voelde Orr hoe er een boek in haar groeide en kwam de bevrijding, van de zelfhaat , maar ook van het patriarchaat dat haar moeder in het strakke keurslijf van het burgerlijke gezinnetje had gedwongen. Oordeel: heerlijk organisch meanderend memoir.

Trouw

Orr schetst niet alleen haar eigen jeugd, maar ook een tijdsbeeld van Schotland in de jaren zestig en zeventig. Ze beweegt soepel van het particuliere naar het algemene. Een fascinerende memoir. 

Het Parool

Deze prachtige memoir gaat niet alleen over opgroeien in een bekrompen milieu, maar is ook een sociologisch portret van de Britse arbeidersklasse die in de jaren tachtig werd geraakt door de ene ontslaggolf na de andere.

VPRO Boeken

Naast een inkijkje in haar jeugd, typeert de journaliste de dromen en desillusies van de Britse arbeidersklasse in de tweede helft van de twintigste eeuw op een sublieme manier. Orrs herinneringen leveren een prachtig en waarheidsgetrouw inkijkje in een Schots arbeidersgezin op.****

Hebban