BOEK

Najib

Najib

Marcel Langedijk

Openhartige biografie van Najib Amhali

ISBN: 9789048861118 | Paperback, 224 blz | € 12.50


Najib Amhali is een van de bekendste en meest succesvolle cabaretiers van Nederland. Geboren in Nador, Marokko, maar opgegroeid in Krommenie als oudste van vier broers begon hij in de jaren negentig als stand-upcomedian bij de Comedy Train in kleine zaaltjes, voordat hij in 1998 definitief doorbrak bij het grote publiek na het winnen van zowel de jury- als de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival.
Sindsdien maakte hij negen avondvullende solovoorstellingen waarmee hij langs de grootste zalen van Nederland toerde, was hij als acteur te zien in onder meer Jezus is een Palestijn en Shouf Shouf Habibi en verkocht hij als eerste Nederlandse cabaretier de Ziggo Dome drie keer uit.
Najib Amhali behoort tot de absolute top, maar toch kent ook zijn succes een keerzijde: jarenlang worstelde hij met een drank- en drugsverslaving die bijna het einde van zijn carrière en zijn huwelijk betekende.
In deze biografie vertellen naast Najib zelf ook familie en vrienden openhartig over zijn leven: over zijn jeugd, de soms ingewikkelde familiebanden, het pad naar de roem en de prijs die hij betaalde voor het succes.

Een vlot geschreven biografie, waarin biograaf Marcel Langedijk vaardig schakelt tussen de episodes uit het leven van Amhali.

De Volkskrant

Een eerlijk boek. Dicht op de huid van de cabaretier.

Trouw

Marcel Langedijk heeft zijn huiswerk grondig gedaan door dit pijnlijke relaas van Najib Amhali vanuit diverse perspectieven aan te vliegen. Het levert een smeuïg verhaal op dat lekker wegleest.

De Telegraaf

Langedijks schrijfstijl is zoals Najib spreekt. Rechttoe-rechtaan en in een gemakkelijke, vlotte taal, waardoor het boek leest als een trein.

Biografieportaal

Najib van Marcel Langedijk is een heel openhartige biografie die je na het lezen niet meteen loslaat. 

lees.bol.com

Najib geeft in dit boek blijk van een verbluffend goed zelfinzicht. Hij zegt dingen die velen zouden willen zeggen, maar toch niet uitspreken, en legt daarmee zijn leven bloot. Onthullend en waardevol.  

Bezeten boeken

Voor het schrijven van zijn biografie benaderde Amhali niet de eerste de beste: Marcel Langedijk. Het verhaal doet denken aan dat van voetballer Wim Kieft, dat werd opgetekend door Michel van Egmond, en past ook in die traditie: de levensverhalen van bekende Nederlanders, opgeschreven door goede journalisten. Een mooi genre.

Leesbeest