BOEK

Wedervaring

Wedervaring

Bodo Kirchhoff

ISBN: 9789048847822 | Paperback, 174 blz | € 21.99


De gepensioneerde uitgever Reither ontmoet, na de vondst van een mysterieus boek zonder titel, per toeval Leonie Palm, die net haar hoedenwinkel heeft gesloten. Ze hadden beiden de hoop op een grote liefde al opgegeven, maar een autorit van drie dagen naar Sicilië brengt daar verandering in.

Wedervaring is een schitterende kleine roman over literatuur en taal, en over de liefde tussen twee oudere mensen die niets meer te verliezen hebben, slechts alles te winnen.

Dit is hogere vertelkunst.

Maarten van Bracht, VPRO Boeken

Kirchhoff levert een zorgvuldig opgebouwd portret van een generatie Europeanen die ten prooi is aan weemoed nu hun vertrouwde wereld in een razend tempo verandert. Een aaneenschakeling van goed gepolijste, trefzekere zinnen. *****

De Standaard der Letteren

Wedervaring is een heel zinnelijk en gloedvol boek, waarin het niet zozeer gaat om wat er gebeurt (om het wedervaren, zogezegd), maar om de ervaring.

De Reactor

Slim gecomponeerd literair taalspel in fraaie vertaling van prijswinnende Duitse novelle over kortstondige affaire. ****

Emilia Menkveld in de Volkskrant

Kirchhoffs zinnen zijn prachtig, zijn beschrijvingen trefzeker. De vertelling is slim gecomponeerd en volkomen in balans; nergens lijkt een woord te veel te staan. Reithers kritische zelfreflectie is subtiel in de tekst verweven, en brengt de nodige ironie in het verhaal.

Laudatio Emilia Menkveld bij bekendmaking shortlist Europese Literatuurprijs

Het verhaal zelf én de gelaagde betekenis ervan geven de roman een rijke veelzijdigheid. De vertaling werkt goed mee.****

8WEEKLY

Wedervaring (Widerfahrnis) is een zeer lezenswaardige, meeslepende en intelligente roman over hoe oude mensen met hun oude idealen, verlangens en teleurstellingen hun weg zoeken in de wereld van vandaag. 

Pascaldigital

Men zegt dat onze oosterburen geen humor hebben (...), maar de Frankfurter Bodo Kirchhoff  bewijst met Wedervaring overtuigend het tegendeel. (...) Je zou kunnen blijven citeren uit deze roman.

Tzum

 Puur en intens genot. *****

Wim Backx

Men zegt dat onze oosterburen geen humor hebben - de Frankfurter Bodo Kirchhoff bewijst overtuigend het tegendeel.

Literatuurplein

Dit is zo’n roman, een sporadische uitzondering, waarvan ik het idee had dat elk woord exact op de juiste plek stond en de juiste, enige toonhoogte had. Een roman zo goed dat je zou willen dat het Journaal ermee zou openen.

VersTwee

Wat meteen opvalt is de kracht van het beeldend schrijven door deze auteur. Je ziet, hoort en ruikt datgene wat beschreven wordt.

Graaggelezen

Kirchhoff vertelt met gevoel, met precieze observaties, maar wordt niet te sentimenteel. Een meesterlijk gecomponeerde novelle.

Jerker Spits, Athenaeum.nl

'Wedervaring zit vol met puntgave observaties, niet te weerleggen filosofieën en rake details. Naast de beschrijving van een ontluikende liefde, is het ook een fijne roadnovel. Lees deze totaalroman.'

Guus Bauer, Tzum

Bodo Kirchhoff is een begaafd en ervaren verteller die een psychologisch zeer sterke roman heeft geschreven. Wedervaring is een heel bijzondere ervaring en een boek over liefde en naastenliefde, dat door het onverwachte einde nog lang in je gedachten zal blijven sudderen.

Boekenbijlage.nl

Wedervaring is een prachtig bedachtzaam verhaal over eenzaamheid, liefde, je hart openstellen voor jezelf en daarmee ruimte maken voor een ander. Het is ontroerend en intiem en in zekere zin ook geruststellend en verdrietig.

Edith Vroon (Linnaeus Boekhandel)

'Prachtig boek.'

Ronnie Terpstra