BOEK

Zoon van Berlijn

Zoon van Berlijn

Karolien Berkvens

Een ambitieus boek over een vader en een zoon, over de stad en de liefde, maar bovenal over onze tijd, waarin de dooddoener 'je moet realistisch zijn' steeds scheller klinkt

ISBN: 9789048857395 | Paperback, 256 blz | € 21.99


Fabian Richter werd geboren op de dag dat de Muur viel. Voor zijn vader gaven beide gebeurtenissen zicht op een stralende toekomst waarin hij zijn politieke ambities kon botvieren. Maar de idealen van Jakob Richter zijn sindsdien ondergesneeuwd door een al te bekend pragmatisme.
Fabian, inmiddels gesjeesd student, dwaalt doelloos door de straten van Berlijn, tot hij wakker geschud wordt door een vastberaden activiste. Aangestoken door haar vurigheid besluit hij zijn leven over een andere boeg te gooien: hij wil de stad behoeden voor een totale uitverkoop. Intussen kondigt de vrouw die het gezin Richter sinds de mentale ineenstorting van de moeder bij elkaar houdt, haar vertrek aan.

Zoon van Berlijn zet aan het denken over actuele grootstedelijke ontwikkelingen.***

de Volkskrant

Karolien Berkvens laat ook in haar tweede roman zien dat ze betrokkenheid weet te paren aan prikkelende en stilistisch superieure fictie.

Tzum

‘Het knappe is dat Berkvens verschillende milieus portretteert en zo uiteenlopende visies op de stad introduceert (…) Ook wie in Gent, Brussel of Amsterdam woont, zal herkenbare vragen aantreffen: van wie was de stad eigenlijk?’ ****

De Standaard

Berkvens (...) toont zich een bijzonder goed schrijfster die met een paar woorden complexe situaties weet te kenschetsen.****

Gooi en Eemlander

Zoon van Berlijn van Karolien Berkvens verdient zonder twijfel vijf hartjes. Het boek is van begin tot eind meeslepend en inspirerend. Een bijzonder mooie literaire roman. Klasse!*****

Chicklit.nl

Ik heb door het lezen van dit boek meer van de stad gezien dan wanneer ik er opnieuw naartoe zou zijn gegaan. En dat is volgens mij het mooiste compliment dat ik kan geven.****

Perfecte Buren Leesclub

Karolien Berkvens is een stiliste van het zuiverste water. Ze heeft een ragfijne penvoering en dito woordkeus, nooit ingewikkeld en toch niet zelden heel oorspronkelijk. Haar schrijfstijl is vloeiend waardoor het verhaal gemakkelijk te lezen is. Maar inhoudelijk is het zeker niet zo eenvoudig als je er verder over nadenkt. En dat samenspel is een knappe prestatie van Berkvens. 

Moeiteloos laat ze de lezer de verschillende opvattingen van vader en zoon over de belangrijke zaken des levens haarscherp zien.*****

Boekrecensiescharleskuijpers.blogspot.com

Het is knap hoe Karolien Berkvens grote thema’s in een zeer compacte roman heeft weten te verpakken. Een kordaat en krachtig boek.

Bol.com Leesmagazine

Mooie, actuele vader-zoonroman die zich afspeelt in hedendaags Berlijn waar net als in andere (wereld)steden de gentrificatie steeds zichtbaarder wordt. De politiek staat onder invloed van het kapitaal en burgers verzetten zich. 'Niet activist zijn is een keuze', aldus een van de personages. Zoon van Berlijn is een urgent, goed geschreven boek. 

Athenaeum Haarlem

Zoon van Berlijn - Wem gehört die Stadt

Wem gehört die Stadt?

Zoon van Berlijn (,,Berliner Sohn'') ist ein ambitioniertes Buch über einen Vater und einen Sohn, über die Stadt und die Liebe, vor allem aber über unsere Zeit, in der abgedroschene Phrasen wie "Sei doch realistisch!" den Ton angeben.

Karolien Berkvens studierte Theaterwissenschaften an der Universität von Amsterdam. Zoon van Berlijn ist ihr zweiter Roman. Sie lebt in Berlin und Amsterdam.

******

Van wie is de stad?

Zoon van Berlijn is een ambitieus boek over een vader en een zoon, over de stad en de liefde, maar bovenal over onze tijd, waarin de dooddoener ‘je moet realistisch zijn’ steeds scheller klinkt.

Karolien Berkvens studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2015 verscheen haar debuut Het uur van Zimmerman, dat genomineerd werd voor de Dioraphte Literatour Prijs en in het Duits werd vertaald. Ze is zweiheimisch en woont afwisselend in Berlijn en Amsterdam.

******