BOEK

hoe de eerste vonken zichtbaar waren

hoe de eerste vonken zichtbaar waren

Simone Atangana Bekono

ISBN: 9789079571543 | Paperback, blz | € 13.00


Ik kan niet geloven dat ik ooit zonder angst in een zwembad ben gesprongen
in de regen die door ontploffingen in het zwarte water op mij neerdaalt
brand ik me aan de druppels alsof het zwavelzuur is
we haten het zwarte water zo dat we onze huid
waar het water ons heeft aangeraakt
eraf willen scheuren, willen verbranden
dit kost mij allemaal inkt en denkvermogen en associatieve dromen

Simone Atangana Bekono studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met de bundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren. In samenwerking met Lebowski Publishers geeft Wintertuin Uitgeverij deze bundeling van gedichten en brieven opnieuw uit. De bundel onderzoekt op beschouwende wijze het effect van sociale stempels rondom ras, gender en geslacht op de belevingswereld van individuen. In hoe de eerste vonken zichtbaar waren nodigt Simone de lezer uit te reflecteren op haar inlevingsvermogen, en maakt ze de noodzaak je te verbinden persoonlijker en aanweziger dan ooit.

Deze bundel is verkrijgbaar via de website van Uitgeverij Wintertuin.

Ik las en herlas deze bundel, en hoe vaker ik hem las, hoe meer ik in de ban, en onder de bekoring, van deze poëzie raakte. 

De Poëziekrant

Opinie, politiek en particuliere beelden worden op één hoop gegooid en omgevormd tot venijnige, kwetsbare poëzie. Bekono’s gedichten zijn het sterkst als het urgente verhaal wordt verteld middels associatieve hinkstapsprongen, als de taal herhaalt, herneemt, suggereert, verhult. (...) Ik hoop maar dat het niet bij deze ene dichtbundel blijft.

Alfred Schaffer in De Groene Amsterdammer

hoe de eerste vonken zichtbaar waren van Simone Atangana Bekono is een schitterende bundel vol epische poëzie die zich verzet tegen Geschiedenis, maar wel in tradities wil staan, lichamelijke poëzie die zich niet laat insluiten, allegorische poëzie die je letterlijk moet lezen, verhalende poëzie die zichzelf afkapt en lyriek in meerdere stemmen. Zei ik trouwens al dat dit werk grappig is? Analytisch, emotioneel? Dat er brieven over racisme instaan en er wordt nagedacht over rouw, shock en afstomping? Lees dit en vraag je af wat je leest.

Maarten van der Graaff

Persoonlijke en strijdvaardige gedichten en verhalen over identiteit, onthechting en de mythe van goed en kwaad. Simone Atangana Bekono is vrij, fris, helemaal nú. Onweerstaanbare literatuur!

Erik Jan Harmens

Sterke beelden en een zelfverzekerde stem kenmerken hoe de eerste vonken zichtbaar waren. Deze gedichten zijn complex, scherp en suggestief in de positieve zin van het woord. Gelaagd.

Als deze bundel Bekono’s vonken zijn, wacht ik graag op het vuur.

8WEEKLY

Aan het woord: Simone Atangana Bekono

Ter ere van de Poëzieweek 2018 leest Simone Atangana Bekono vijf gedichten voor uit haar afstudeerbundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren.

De bundel onderzoekt op beschouwende wijze het effect van sociale stempels rondom ras, gender en geslacht op de belevingswereld van individuen.