R.A. Basart overleden
Basart was de auteur van een bescheiden, maar uitzonderlijk krachtig oeuvre. Op 28-jarige leeftijd won hij voor het manuscript van zijn eerste dichtbundel, Oranjebal (De Arbeiderspers), de Fontijn-aanmoedigingsprijs uit handen van een jury bestaande uit Gerrit Komrij, Mensje van Keulen en Guus Luijters. Hoe heuglijk ook, Basart was niet van plan zijn baan als docent Nederlands op te geven voor een carrière in de literatuur.
Gelukkig voor ons lezers hield hij zich niet aan zijn woord, en publiceerde in 1977 een tweede bundel, De gezonde apotheek (De Arbeiderspers). Daarna bleef het lange tijd stil, tot daar opeens, twintig jaar later, de roman De laatste lach (Querido) verscheen. Het verhaal over de dolende docent Adam Beek die zich een ongepubliceerd manuscript toe-eigent en waarin talloze stemmen van (bewonderde) schrijvers klinken, werd lovend besproken: ‘Niets is wat het lijkt in Basarts roman, een vernuftig bouwsel vol dubbele bodems, literaire verwijzingen en ongegeneerd jatwerk.’ (Arnold Heumakers in NRC Handelsblad)
Ondanks alle mooie woorden in de pers publiceerde Basart weer lange tijd niets, tot er in april 2010 opeens acht pagina’s nieuw proza verschenen in het tijdschrift Dietsche Warande & Belfort. De pagina’s waren een voorpublicatie van een roman die uiteindelijk in 2016 bij Lebowski zou verschijnen: De verzoening. Opnieuw een ongekend stilistisch spektakelstuk over een vader en een zoon die lichtjaren van elkaar verwijderd zijn geraakt, maar waarin de auteur vooral opnieuw zijn geloof in de literatuur belijdt. De roman leverde talloze mooie stukken op, onder anderen van Arjan Peters die het werk van Basart in de Volkskrant ‘onweerstaanbaar’ noemde.
In datzelfde jaar werd Basart getroffen door een hersenbloeding, maar dat verhinderde hem niet om langzaam maar gestaag door te schrijven aan een nieuwe roman die Bork zou gaan heten. In 2017 verscheen Zingend naar huis, een bloemlezing van zijn eerste twee dichtbundels, aangevuld met nieuw werk. Binnenkort brengt Lebowski De laatste lach in een nieuwe editie uit, waardoor al zijn werk weer beschikbaar is.