ACTUEEL

NIEUWS

Genomineerd voor de NS Publieksprijs 2020: BASTA, de autobiografie van Marco van Basten, en 't Hooge Nest van Roxane van Iperen

Genomineerd voor de NS Publieksprijs 2020: BASTA, de autobiografie van Marco van Basten, en 't Hooge Nest van Roxane van Iperen

Roxane van Iperen

Edwin Schoon

GEPLAATST OP 20-10-2020 IN NIEUWS


De genomineerden van de NS Publieksprijs zijn bekend. BASTA, de autobiografie van Marco van Basten, en 't Hooge Nest van Roxane van Iperen staan op de shortlist! Vanaf nu tot 18 november kun je stemmen op je favoriete boek van het jaar. Wie stemt maakt kans op een jaar lang gratis boeken en gratis reizen met de trein.

 

UPDATE: je kunt niet meer stemmen.

Vanavond is de stemperiode gestart voor de NS Publieksprijs, de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland. De genomineerden voor de bekendste boekenprijs voor volwassenenliteratuur zijn woensdag 21 oktober bij de talkshow De Vooravond op NPO1 bekendgemaakt. Welk van deze boeken sleept de felbegeerde titel Boek van het Jaar 2020 in de wacht?

·        BASTA - autobiografie van Marco van Basten - Edwin Schoon
·        De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door – Herman Finkers
·        De meeste mensen deugen – Rutger Bregman
·        Familiegeheimen – Astrid Holleeder
·        Grote verwachtingen – Geert Mak
·        ’t Hooge Nest – Roxane van Iperen


Stemperiode tot 18 november

Een maand lang kan er door alle lezers van Nederland worden gestemd op deze genomineerde boeken óf op een boek naar keuze via www.nspublieksprijs.nl. Tijdens deze periode zullen de genomineerde auteurs aanschuiven bij Tijd voor MAX op NPO1 om te praten over hun boek. Op 18 november sluiten ’s avonds om 19.30 de stembussen, waarna in aanwezigheid van de genomineerden in de talkshow op NPO1 door Margriet van der Linden bekend wordt gemaakt welke titel Boek van het Jaar 2020 krijgt.


Genomineerden 2020

De lijst met nominaties voor de NS Publieksprijs 2020 kent dit jaar drie schrijvers die nog niet eerder genomineerd zijn en drie schrijvers die meer dan één keer genomineerd zijn, waaronder tweevoudig oud-winnaar Geert Mak.

Rutger Bregman, Edwin Schoon en Roxane van Iperen, de Boekenweekessayist 2021, zijn dit jaar voor het eerst genomineerd. Geert Mak won de prijs in 2000* met De eeuw van mijn vader en in 2004 met In Europa. Hij was in 1997* genomineerd met Hoe god verdween uit Jorwerd, in 2013 met Reizen zonder John en in 2017 met De levens van Jan Six. Astrid Holleeder was eerder genomineerd in 2017 met Judas en in 2018 met Dagboek van een getuige. Herman Finkers was in 1997* al eens genomineerd met Ich bin ein Almeloër! en in 1998* met Het meisje met de eierstokjes.

* De prijs had destijds een andere naam en sponsor: de Trouw Publieksprijs.


NS Publieksprijs Leesclub en miniboekjes

De leesclub van de NS Publieksprijs stort zich vanaf nu op de zes boeken die genomineerd zijn voor de NS Publieksprijs 2020. De NS Publieksprijs Leesclub van 20 uitverkoren enthousiaste lezers krijgt alle genomineerde boeken thuisgestuurd en ontmoet de schrijvers in een online meet & greet. Hierin krijgen de leesclubleden de kans om de genomineerde bestsellerauteurs en hun verhalen nog beter te leren kennen. Onder het mom van 'een boek kan zoveel doen' gaan de leden van de leesclub hun leeservaringen met elkaar en met heel Nederland delen via hun eigen netwerk en dat van de NS Publieksprijs. Zo enthousiasmeren ze mensen om ze te lezen en te stemmen op hun favoriete boek van dit jaar. Vorig jaar was de NS Publieksprijs Leesclub een groot succes en wakkerde het lezen aan door meer interactie mogelijk te maken tussen lezers en auteurs én lezers onderling. Er waren ook dit jaar weer duizenden aanmeldingen.

 

Bijeenkomst NS Publieksprijs Leesclubleden 2019

De NS geeft de eerste hoofdstukken van de genomineerde boeken cadeau met miniboekjes. Maar liefst 26.700 fysieke miniboekjes circuleren in boekhandel en bibliotheek. Deze miniboekjes worden ook digitaal verspreid via het Instagram account van NS. Lezers kunnen deze ‘Instaboekjes’ delen met hun volgers en hier kunnen ze ook stemmen op hun favoriet. De Instaboekjes zijn vanaf woensdagavond 21 oktober 20.00 uur te lezen via het Instagram account van NS (@ns_online) en via www.ns.nl/publieksprijs.
 

NS Leesclub en Treinlezer Nieuwsbrief

Reizen met de trein is tijd voor jezelf. Tijd om te verdwijnen in een goed boek bijvoorbeeld. Om treinlezers, die tijdelijk even thuislezers zijn, te inspireren zijn de NS Leesclub op Facebook en de NS Treinlezer nieuwsbrief in het leven geroepen. Met boekdiscussies, boekenacties en de beste leestips van andere (trein)lezers. Meer informatie vind je op ns.nl/treinlezer.
 

NS Publieksprijs

Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. Het boek waar het lezerspubliek het meest op stemt wint. De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2019 tot 1 juli 2020). Het Nederlandse publiek kan stemmen voor de NS Publieksprijs via www.nspublieksprijs.nl. Stemmers maken kans op een jaar lang gratis boeken en gratis reizen met de trein (startdatum naar wens). Vorig jaar werden er maar liefst 111.000 stemmen uitgebracht. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2020, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas (startdatum naar wens).

 

Meer over BASTA
Meer over 't Hooge Nest
Stemmen op de NS Publieksprijs

     

ACTUEEL

MEER


Autobiografie BASTA van Marco van Basten wordt internationale dramaserie

Autobiografie BASTA van Marco van Basten wordt internationale dramaserie

Het leven van Marco van Basten wordt het onderwerp van een internationale dramaserie. Producent Hollands Licht heeft de rechten gekocht van zijn autobiografie Basta en werkt momenteel aan de verfilming. Producent Dan Blazer belooft ‘een serie met internationale allure’.

  Voorjaar 2021 verschijnt bij Lebowski Publishers de nieuwe roman van Susan Smit: De heks van Limbricht

Voorjaar 2021 verschijnt bij Lebowski Publishers de nieuwe roman van Susan Smit: De heks van Limbricht

Limburg, eind 17e eeuw. Haar leven lang is Entgen Luyten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt? De heks van Limbricht is een adembenemende roman over een vrouw die koste wat het kost de machten trotseert die haar willen breken.

Nieuw verhaal op 2.3.74, literair tijdschrift voor Grounded SF uit Nederland en Vlaanderen: 'Aap in pak', door Nicky Runge

Nieuw verhaal op 2.3.74, literair tijdschrift voor Grounded SF uit Nederland en Vlaanderen: 'Aap in pak', door Nicky Runge

Er staat een nieuw verhaal op 2.3.74, Lebowski's literair tijdschrift voor Grounded SF uit Nederland en Vlaanderen. 'Aap in pak' is geschreven door Nicky Runge. Enjoy!

Robert Vuijsje geeft Vrijheidslezingen in oktober en november 2020

Robert Vuijsje geeft Vrijheidslezingen in oktober en november 2020

In oktober en november geeft Robert Vuijsje Vrijheidscolleges in Utrecht, Eindhoven en Wageningen.

Annemarie Haverkamp wint Anton Wachterprijs 2020 met 'De achtste dag'

Annemarie Haverkamp wint Anton Wachterprijs 2020 met 'De achtste dag'

O yes! Annemarie Haverkamp wint met De achtste dag de Anton Wachterprijs 2020, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar. In 2019 won haar roman ook al de Bronzen Uil.

Leon Verdonschot schrijft biografie Ronnie Flex

Leon Verdonschot schrijft biografie Ronnie Flex

Ronell Langston Plasschaert, alias Ronnie Flex, is een van de meest succesvolle Nederlandse artiesten van het moment. Hij scoorde als rapper, zanger en producer talloze hits, miljoenen streams, stond op alle grote podia en festivals, won twee keer de Popprijs en was veelvuldig op televisie te zien, onder meer in twee documentaires die over hem verschenen.