ACTUEEL

Jonah Falke loopt stage (5). Over een half jaar weet Marjan of haar kringloopwinkel in Lichtenvoorde blijft

Jonah Falke loopt stage (5). Over een half jaar weet Marjan of haar kringloopwinkel in Lichtenvoorde blijft

Jonah Falke

GEPLAATST OP 15-08-2019 IN


JONAH FALKE LOOPT STAGE | Vandaag de vijfde aflevering: over een half jaar weet Marjan of haar kringloopwinkel in Lichtenvoorde blijft.

Dit artikel verscheen eerder in De Gelderlander, foto: Peter van Tuijl

Als u bij het onbemande benzinestation aan de Vragenderweg in Lichtenvoorde stopt, vindt u op de plek waar vroeger de pompbediende zat een tweedehands-winkeltje. U moet goed kijken, want het zit ook nog eens verdekt opgesteld tussen een witgoedhandel en een autowasstraat.

Net als de spullen in de winkel is de uitbater, voormalig psychiatrisch verpleegkundige Marjan, klaar voor een tweede leven. Althans, dat is het idee. Marjan ziet er vermoeid uit en lijkt alles spannend te vinden. Het eerste leven heeft haar vermoeid en het lonkende tweede leven maakt nerveus, denk ik. Ze krijgt hulp van het UWV en geeft zichzelf een half jaar de tijd om te zien of de winkel aanslaat.

Als u stopt bij het 24-uurstankstation in Lichtenvoorde loopt u óók de kans om Marjan tegen te komen. ,,Daar werk ik nog een paar dagen in de week.’’

,,Heb je een fascinatie voor pompstations?’’ Ze lacht: ,,Nee, puur toeval.’’

Het voordeel van in een tankstation werken blijkt. ,,Zowel leuke als onaangename mensen zijn binnen twee minuten weer weg.’’

Ze lijkt te zeggen: de psychiatrische patiënten bleven vaak te lang. Maar in haar tweedehandswinkel blijven de meeste klanten hangen. Tot haar vreugde.

 

Verbazingwekkend

In het midden van de ruimte van kringloop 2e Jansje staat een tafel die fungeert als ontmoetingsplek. ,,De tafel is wel te koop, maar eigenlijk wil ik hem niet kwijt. Mensen vertellen hier vaak meer dan de psychiatrische patiënten deden, echt verbazingwekkend hoe ze uit het niets beginnen te praten.’’

Trots laat ze me de spullen in haar winkeltje zien. Alles is brandschoon en netjes gesorteerd. Ze pakt een geblokt keukenschortje op en zegt: ,,Veel dingen die hier staan zijn van mijn ouders. Ik heb pas hun appartement leeggehaald. Mijn vader zit in een verzorgingshuis en mijn moeder is overleden. Beiden dement. Eigenlijk had ik al jaren geleden afscheid genomen van mijn moeder, gesprekken konden we niet meer voeren. Ze speelde wel altijd met dit schortje in haar schoot.’’

Ik vraag of ze het vervelend vindt om dingen te verkopen waar een herinnering aan kleeft. Ze wijst naar haar moeders kaptafel en zegt: ,,Met die kaptafel heb ik bijvoorbeeld niks, dus daar kan ik iemand anders blij mee maken.’’

 

Schoonheid

Ik kijk in de spiegel van de kaptafel waarin haar moeder zich vroeger heeft proberen mooi te maken. Net als het geheugen is haar moeders schoonheid langzaam vervlogen en tot slot begraven. In het spiegelbeeld staat nu dochter, Marjan. Ze heeft het schortje in de hand, ruikt er even aan en zegt dan zacht: ,,Het ruikt nog altijd naar mijn moeder.’’

We vallen stil en dan zegt ze dat het schortje niet te koop is.

Van Jonah Falke verscheen onlangs zijn tweede roman De mooiste vrouw van de wereld.

     

ACTUEEL

MEER


Susan Smit wekelijks te gast bij 5 uur live (RTL4) als boekenrecensent

Susan Smit wekelijks te gast bij 5 uur live (RTL4) als boekenrecensent

Elke week, soms op vrijdag en soms op dinsdag, is Susan Smit als boekenrecensent te zien in het tv-programma 5 uur live met Daphne Bunskoek op RTL4.

Sander Donkers schrijft boek over zijn tante Jo

Sander Donkers schrijft boek over zijn tante Jo

Hatsekidee! Het is beklonken: Sander Donkers gaat een boek schrijven over zijn bijzondere tante Jo, die de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefde.

Roxane van Iperen schrijft Boekenweekessay 2021

Roxane van Iperen schrijft Boekenweekessay 2021

Roxane van Iperen schrijft het Boekenweekessay 2021. Het thema van de Boekenweek 2021 is Tweestrijd. Eerder is al bekendgemaakt dat Hanna Bervoets het Boekenweekgeschenk schrijft. De 86ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 6 maart tot en met zondag 14 maart 2021. Het essay is te koop voor € 3,75 bij de boekhandel. Vanavond schuift Roxane van Iperen aan in talkshow M, om 19.00 uur op NPO1.

In de media: 'Het zal je moeder maar wezen' van Karin Bruers

In de media: 'Het zal je moeder maar wezen' van Karin Bruers

Karin Bruers publiceerde op 24 april haar roman, Het zal je moeder maar wezen. Daar werd over gesproken en geschreven. Hier vind je een overzichtje van de media-aandacht tot nu toe. 

#Ikleesthuis: ook in mei veel korting op e-books van Lebowski

#Ikleesthuis: ook in mei veel korting op e-books van Lebowski

Quarantaine betekent meer leestijd! Dit zijn kortingsacties die gelden voor onze e-books in mei 2020.

Johan Fretz schrijft een van de drie verhalen van 3PAK, geschenkboek tijdens de Boekenweek voor Jongeren

Johan Fretz schrijft een van de drie verhalen van 3PAK, geschenkboek tijdens de Boekenweek voor Jongeren

Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen (ism illustrator Floor van het Nederend) maken bekend dat zij de drie korte verhalen in 3PAK schrijven. 3PAK is een geschenkbundel met korte verhalen van drie topauteurs. Tijdens de Boekenweek voor Jongeren is het geschenk verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Daarnaast wordt 3PAK ook op scholen cadeau gedaan door docenten Nederlands.