ACTUEEL

Jonah Falke loopt stage (6). 'De meesten zijn emotioneel gezien nog peuter'

Jonah Falke loopt stage (6). 'De meesten zijn emotioneel gezien nog peuter'

Jonah Falke

GEPLAATST OP 22-08-2019 IN


JONAH FALKE LOOPT STAGE | Vandaag de zesde aflevering: meelopen bij De Lichtenvoorde, een behandelgroep voor jongeren.

Dit artikel verscheen eerder in De Gelderlander, foto: Peter van Tuijl

Een medewerker waarschuwde van tevoren telefonisch: ‘Het zijn allemaal schatjes maar soms kan het gevaarlijk zijn.’ Nieuwsgierig doch bevreesd betreed ik het betonnen complex van De Lichtenvoorde, een behandelgroep voor jongeren. Het gebouw zit naast een geluidswal waarachter auto’s razen. De jongeren lijken zorgvuldig weggestopt voor de maatschappij.

In de woonkamer zitten de begeleiders aan tafel. Er zijn twee medewerkers op zes jongeren. Een voor een komen ze aarzelend in de woonkamer kijken. Een meisje zet de televisie hard, een ander gaat aan tafel zitten.
 

Uitdaging

Medewerkster Anne vertelt dat het een grote uitdaging is om de groep te laten functioneren. ‘Niemand heeft ervoor gekozen om hier te zijn. Ze snappen soms zichzelf, maar ook het gedrag van de ander niet. Als begeleider heb je ogen voor en achter nodig.’

Het het meisje aan tafel roept lachend dat ze nachtmerries heeft. ‘Er rende iemand met een mes achter me aan. Het zijn vreemde nachten.’

Anne geeft me een rondleiding. Ze laat de slaapkamer van een grote jongen zien. Met een fors Twents accent zegt hij op een zorgboerderij te werken. Hij lijkt eerder verlegen dan onhandelbaar. ‘Ik wil snel weer naar huis,’ zegt hij.


In het trappenhuis vertelt Anne dat de meeste bewoners emotioneel gezien nog peuter zijn. Ik vind het onvoorstelbaar.

‘Dat is juist het probleem, iedereen behandelt ze als ‘gewone’ pubers. Ze worden veelal overvraagd door de maatschappij. Deze jongeren hebben juist nodig dat ze écht gezien worden, om zich te kunnen ontwikkelen en te kunnen functioneren. Ik wil dat iedereen zichzelf kan zijn, of ze nou boos zijn of wat dan ook. Ze mogen op hun bek gaan, ik ga nergens heen.’

Ik vraag naar het meisje dat aan tafel zat.

‘Ze kwam hier op haar zevende. Ze groeide op tussen de dieren en leefde daardoor voorheen in haar dierenwereld. Hoe beschadigd mensen ook zijn, ik wil ze vertrouwen mee geven. Want vanaf hun achteinde zullen wij ze weer moeten laten gaan…’
 

'Ze snappen soms zichzelf, maar ook het gedrag van de ander niet'


Er wordt macaroni gegeten. Alle jongeren schreeuwen door elkaar. De jongen van de zorgboerderij laat lachend een filmpje van een hond die een kat opeet zien. Het meisje van de dieren zit naast me en zegt zacht: ‘Ik weet niet of ik wel op ponykamp ga dit jaar, de vorige keer heb ik alleen maar gehuild omdat ik de groep zo miste.’

Na het eten geeft het meisje me een hand en kijkt ze me voor het eerst aan. Ze lacht en ik wens haar een fijn kamp.

Als ik weer buiten bij de geluidswal tussen al het beton sta is er weerzin om terug te keren in de maatschappij. De buitenwereld is voor de meeste mensen een verwarrende plek, denk ik. Graag was ik nog wat langer gebleven.

Van Jonah Falke verscheen onlangs zijn tweede roman De mooiste vrouw van de wereld.

     

ACTUEEL

MEER


Susan Smit wekelijks te gast bij 5 uur live (RTL4) als boekenrecensent

Susan Smit wekelijks te gast bij 5 uur live (RTL4) als boekenrecensent

Elke week, soms op vrijdag en soms op dinsdag, is Susan Smit als boekenrecensent te zien in het tv-programma 5 uur live met Daphne Bunskoek op RTL4.

Sander Donkers schrijft boek over zijn tante Jo

Sander Donkers schrijft boek over zijn tante Jo

Hatsekidee! Het is beklonken: Sander Donkers gaat een boek schrijven over zijn bijzondere tante Jo, die de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefde.

Roxane van Iperen schrijft Boekenweekessay 2021

Roxane van Iperen schrijft Boekenweekessay 2021

Roxane van Iperen schrijft het Boekenweekessay 2021. Het thema van de Boekenweek 2021 is Tweestrijd. Eerder is al bekendgemaakt dat Hanna Bervoets het Boekenweekgeschenk schrijft. De 86ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 6 maart tot en met zondag 14 maart 2021. Het essay is te koop voor € 3,75 bij de boekhandel. Vanavond schuift Roxane van Iperen aan in talkshow M, om 19.00 uur op NPO1.

In de media: 'Het zal je moeder maar wezen' van Karin Bruers

In de media: 'Het zal je moeder maar wezen' van Karin Bruers

Karin Bruers publiceerde op 24 april haar roman, Het zal je moeder maar wezen. Daar werd over gesproken en geschreven. Hier vind je een overzichtje van de media-aandacht tot nu toe. 

#Ikleesthuis: ook in mei veel korting op e-books van Lebowski

#Ikleesthuis: ook in mei veel korting op e-books van Lebowski

Quarantaine betekent meer leestijd! Dit zijn kortingsacties die gelden voor onze e-books in mei 2020.

Johan Fretz schrijft een van de drie verhalen van 3PAK, geschenkboek tijdens de Boekenweek voor Jongeren

Johan Fretz schrijft een van de drie verhalen van 3PAK, geschenkboek tijdens de Boekenweek voor Jongeren

Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen (ism illustrator Floor van het Nederend) maken bekend dat zij de drie korte verhalen in 3PAK schrijven. 3PAK is een geschenkbundel met korte verhalen van drie topauteurs. Tijdens de Boekenweek voor Jongeren is het geschenk verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Daarnaast wordt 3PAK ook op scholen cadeau gedaan door docenten Nederlands.